DO Penedès: herència, prestigi, innovació i vinculació amb Barcelona
El Penedès és considerat el referent de la cultura del vi al país
La Denominació d’Origen (DO) Penedès, la denominació d’origen amb més història i tradició vinícola de Catalunya, s’estén al llarg d’una gran franja de territori entre el mar i la muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona.
En general, la climatologia és típicament mediterrània, suau i càlida. Al Penedès més proper al mar, la climatologia és més temperada. Al Penedès de més de 500 metres d’alçada, les precipitacions són més freqüents i s’intensifica el contrast entre les temperatures màximes i mínimes. A la zona central, hi ha una combinació dels dos microclimes.
La cultura vinícola a Catalunya va començar fa més de 2.000 anys en l’època preromana. Restes de ceràmica i de llavors de ceps del jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, certifiquen el Penedès com el referent de la cultura del vi.
Aquesta evidència ha continuat fins als nostres dies, consolidant el territori del Penedès com una de les denominacions d’origen de vi més importants. La DO Penedès compta amb més de 85 anys d’història, 150 cellers i més de 2.815 viticultors. Al Penedès en total hi ha plantades més de 25.000 hectàrees de vinya, de les quals 2.500 hectàrees són per als vins de la DO Penedès. El fruit del bon treball i de la llarga trajectòria és la consolidació de la marca DO Penedès ja no només a Catalunya o Espanya sinó a tot el món. No és gens estrany trobar un vi blanc Penedès entre les cartes de vins de més de 140 països arreu del món.
El Penedès destaca per la seva important producció de vins blancs. Prop de 8 milions d’ampolles de vi blanc són embotellades cada any, i la xifra va en augment gràcies a la gran rebuda del mercat i a l’acceptació del canvi i l’evolució que han esdevingut aquests vins de fa uns anys a l’actualitat. Lluny queda la idea dels vins blancs i amb poc grau de la DO Penedès. Avui dia, ser un blanc Penedès és sinònim d’innovació, modernitat i tradició arrelada a un territori. Vins blancs estructurats i amb una graduació entre 11 i 13º, que tenen una essència única, unes característiques inigualables que els fa especials. Aquest fet es deu, en gran part, al tipus de sòl on conreen els viticultors.
La terra calcària i argilosa del Penedès dóna a les vinyes uns atributs únics, que combinat amb el clima mediterrani, temperat, fan un ambient idoni per a l’elaboració de vi. Gràcies a les diferències d’altituds al territori, aquesta DO destaca el caràcter dels seus vins, els quals parlen de la terra on han nascut.
Els rosats són fragants, amb aroma intensa i persistent, adaptats a la modernitat. Els negres, tenen cos i estructura degut als tanins sedosos que aporta la maduració del raïm.
Els Clàssic Penedès vins escumosos de qualitat equilibrats i estructurats, són reflex del raïm i de la segona fermentació en ampolla. Les seves característiques principals parlen d’uns vins escumosos de qualitat 100% ecològics, 100% reserva amb un mínim de 15 mesos i raïm de sòls 100% del Penedès.
El Penedès, es reivindica també per la seva gran qualitat en els vins negres, uns grans desconeguts per a molts consumidors i que ocupa ja el 35% de la seva producció. Els vins negres Penedès es descriuen amb cos i estructura degut als tanins sedosos que aporta la maduració del raïm. En el cas dels vins negres joves, trobem colors com el vermell violeta intens i aromes a fruits vermells del bosc, tipus mora, etc... En boca són equilibrats, sedosos i estructurats.
La DO Penedès posiciona la seva marca en l’herència, prestigi, innovació i vinculació amb Barcelona. Eixos principals per a donar valor a la marca i els seus vins cada dia amb més reconeixements internacionals. Precisament per aquesta vinculació amb Barcelona, la DO Penedès sempre és ben present a la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al Passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament.
FITXA TÈCNICA:
Viticultors: 2.815
Cellers: 150
Superfície: 2.500 ha
Producció: 18.944.000 ampolles