DO Montsant, vins que estimen i parlen de la terra
Els 17 pobles que conformen el territori de la denominació d'origen tenen forma d'anella
La diferència entre un bon vi i un gran vi és allò que es capaç de transmetre. Els vins de la Denominació d’Origen (DO) Montsant són únics perquè transporten al seu territori d’origen amb fidelitat, respecte i orgull. Montsant és una denominació d’origen en forma d’anella, amb 17 pobles que ofereixen una gran varietat de matisos en els seus vins. Matisos que neixen de l’orografia accidentada de la regió, de la variabilitat de sòls, de les varietats de raïm, i com no, de la mà de l’home. A Montsant trobem sòls calcaris, granítics, de llicorelles, d’argiles i llims; vinyes alçades, en pla o en pendent, amb més o menys influència dels vents del mar. És aquesta diversitat un tret distintiu de la DO Montsant, que configura la seva identitat i singularitat.
Els vins de la DO Montsant són productes artesans, resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El pagès cuida de les vinyes per llegar als cellerers i enòlegs el millor raïm, i així poder crear vins apreciats arreu del món.
Vins negres, rosats, blancs i generosos. Els negres són els més comuns a la DO Montsant, ja que més del 90% de la seva producció correspon a varietats negres. La garnatxa i la carinyena són les varietats històriques del territori, les més ben adaptades, que millor transmeten la identitat de la DO i que millor la representen. La garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix vins ben estructurats. La carinyena, també anomenada samsó, és aromàticament molt intensa, i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa. Els vins rosats són intensos en nas, sedosos en boca i destaquen per les seves aromes fruitades. Els blancs han anat guanyant presència en els darrers anys. Són vins elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, que es distingeixen per la sedositat, l’estructura i per aromes elegants i subtils. Els vins generosos tanquen l’oferta de la DO: dolços, rancis i misteles han recuperat el seu antic prestigi com a producte gourmet.
Camí recorregut i camí per recórrer
Malgrat que es tracta d’una zona de llarga tradició vitivinícola -fins al punt que algunes de les seves cooperatives han celebrat o celebraran en breu el seu centenari-, la DO Montsant és una denominació bastant jove, creada l’any 2001. L’evolució des de la seva creació ha estat d’allò més positiva: el número de cellers i el d’ampolles comercialitzades no han parat de créixer, convertint-se en un referent del panorama vitivinícola català i internacional. Avui dia, els vins de la DO Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països, però és en el mercat més pròxim, el mercat català, en el que s’ha experimentat un increment progressiu i constant. Montsant manté el seu propòsit de seguir captivant al públic amb vins de gran qualitat, sense renunciar a l’excel·lent relació qualitat-preu. Un motiu més per a no faltar a la cita de la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al Passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).
Tanmateix, el Consell Regulador treballa per anar encara més enllà: viticultors i cellers aposten per aprofundir en l’auto-coneixement dels seus vins i del seu territori. Amb aquest objectiu, la DO ha engegat un estudi de caracterització de les garnatxes i carinyenes, que ampliarà en breu la informació actual sobre les varietats insígnia, i així facilitarà noves mirades sobre aquests raïms. Coneixement, exigència màxima, respecte i orgull del lligam dels vins DO Montsant amb el seu territori.
FITXA TÈCNICA:
Viticultors: 750
Cellers: 69
Superfície: 1.850 ha
Producció: 5.808.247 ampolles