DO Conca de Barberà: la singularitat del trepat

L'eix del Francolí és, per la seva acció erosiva, on es concentra l'activitat vitícola de la DO

DO Conca de Barberà: la singularitat del trepat
3 min

La Denominació d’Origen (DO) Conca de Barberà és una DO amb història, amb riquesa paisatgística, amb cellers que innoven i amb gent que estima la seva terra i els seus vins per sobre de tot. La DO, emparada pel seu Consell Regulador, compta actualment amb 3.800 ha de vinya. Tot i que el primer reglament de la DO Conca de Barberà és de l’any 1985, l’evolució de la viticultura a la Conca de Barberà ha estat molt lligada a la història de la comarca i els antecedents més remots es troben abans de l’època romana i, possiblement, abans i tot.

La seva situació, al nord de la demarcació de Tarragona, la converteixen en una zona privilegiada per al cultiu de la vinya i per l’elaboració d’excel·lents vins. La zona de producció vitícola es concentra bàsicament la regió que deu la seva formació geològica a l’acció erosiva del riu Francolí i del seu afluent, l’Anguera. L’acció combinada d’aquests dos rius al llarg dels mil·lennis ha configurat la fesomia d’aquesta part de la comarca com la d’una vall fluvial envoltada de carenes muntanyoses: a l’est, les serres de Miramar i del Cogulló; a l’oest, les serres del Tallat i de Vilobí; al nord, les serres de Montclar, Codony i Comalats; i al sud, les muntanyes de Prades. Les altituds es troben majoritàriament compreses entre els 350 i 600 m, fet que condiciona uns vins de caràcter fresc i lleuger, amb una gran expressió aromàtica.

Visitar la Conca de Barberà és fer un passeig per la història de la viticultura, és tastar els vins de la vintena de cellers existents, és meravellar-se amb les famoses cooperatives modernistes que Àngel Guimerà anomenà les Catedrals del Vi i perdre’s per les vinyes per descobrir de primera mà el sentiment que s’hi viu, gaudint de l’impressionant patrimoni històric i cultural del territori: el Monestir de Poblet amb la Ruta del Cister, el Montblanc Medieval, el Museu de la Vida Rural…

Els excel·lents vins de la Conca de Barberà tenen el seu referent diferenciador en la varietat autòctona de raïm negre: el trepat. Quan el trepat s’elabora com a rosat, s’obté un vi destacable, lleuger, fresc i afruitat de color rosa gerd, net i lluminós. En canvi, quan el trepat serveix per elaborar vins negres, s’obté un vi delicat, fresc i lleuger amb un to entre cirera i robí i un rivet violeta. En boca, sobresurten notes de fruites vermelles i regalèssia barrejades amb un toc especiat de pebre i fulla de llorer. Uns vins per beure en qualsevol ocasió i que transmeten el sentiment més autèntic que tenim, un exponent de singularitat. Sens dubte el trepat és la màxima expressió del caràcter únic de la DO Conca de Barberà. Tant és així que el Consell Regulador organitza anualment la Festa del Trepat, una cita amb caràcter divulgatiu i promocional però també de reivindicació de la singularitat de les seves vinyes i cellers.

El cartell oficial de la Mostra

Precisament amb aquest tarannà de mostrar l’ànima i singularitat dels seus vins, cellers de la DO Conca de Barberà no faltaran a la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d'octubre al Passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).

FITXA TÈCNICA:

Viticultors: 870

Cellers: 21

Superfície: 3.800 ha

Producció: 1.005.873 ampolles

stats