DO Alella: un terrer propi

És la més petita de les DO catalanes, però les seves vinyes tenen un valor agrícola i natural incalculable per la pressió urbanística de la zona

DO Alella:  Un terrer propi
3 min

La Denominació d’Origen (DO) Alella és la més petita de les DO catalanes, amb una superfície de vinya de tan sols 228 hectàrees. A tocar de Barcelona, després de les recents ampliacions, consta de trenta municipis que es reparteixen entre les comarques del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès. Les 228 hectàrees de vinya tenen un valor agrícola i natural incalculable, davant l’impacte urbanístic que pateix aquest territori des dels anys 1970, sobretot la banda de mar. Vinyes discretes, amagades, col·locades a les valls, entre els boscos dels municipis, ofereixen al públic interessat en el món del vi un paisatge atractiu i inimaginable.

Un terrer propi i distintiu dona la singularitat als vins d’Alella: un sòl particular fet de sauló, molt permeable, que obliga el cep a fer créixer les arrels profundes, i que permet una llarga vida al mateix cep; amb la pansa blanca, una varietat de raïm molt ben adaptada que dona resultats òptims; amb una doble climatologia: la de la banda de mar, del Maresme, molt regular, amb règims de brisa constant i molta irregularitat pluviomètrica; i la de la banda obaga, la del Vallès, amb un clima més continental, on poden produir-se glaçades, canvis importants de temperatura i que proporciona menys hores de sol.

La DO Alella també té un interès històric: tota la zona del Maresme, la Laietània, ja en temps dels romans es dedicava al cultiu de la vinya i a la producció de vi. El Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora (un celler d’època romana situat a Teià) permet al visitant conèixer la relació històrica d’aquest territori amb el vi. Després, a l’Edat Mitjana, el vi d’Alella era el vi que es bevia a Barcelona. Però no va ser fins al primer terç del segle XX, amb la creació de la cooperativa Alella Vinícola el 1906, que el vi d’Alella no va viure la seva època d’or. Renom internacional tenia el Generós Dolç, conegut popularment amb el nom de Violeta i, sobretot, el blanc abocat envellit amb roure: el Marfil semi.

Actualment la DO Alella es troba en un moment de gran vitalitat: elabora vins d’alt interès, elegància i complexitat. Consta de deu cellers, però existeixen, a més, diversos viticultors i productors que, tot i no disposar d’un celler, elaboren vins amb marques pròpies a partir de raïm d’aquest territori i dins de diferents cellers de la Denominació d’Origen, cosa que els permet sortir al mercat amb el segell de la DO Alella. Alguns d’aquests cellers tindran l’oportunitat d’explicar la seva situació privilegiada i la qualitat dels seus vins mediterranis a la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).

Entre tots plegats, situen a botigues especialitzades i restaurants més de 100 vins diferents, cosa que converteix aquest territori en el que, segurament, presenta la relació més alta del país entre el nombre d’hectàrees de vinya i de referències de vi al mercat.

Aquesta vitalitat s’ha vist reforçada en la darrera dècada amb l’aposta per l’enoturisme per part dels cellers, així com amb el naixement de la revista Papers de Vi, l’única revista de vins del país que s’edita avui dia en paper, i la creació del Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella, que lidera iniciatives tan importants com la Ruta del Vi DO Alella o les jornades Vi+.

FITXA TÈCNICA

Cellers: 46

Viticultors: 8

Superfície: 228 ha

Producció: 800.000 ampolles

stats