Contingut patrocinat

Delta Birding Festival, la cita per als amants de l'ornitologia

MónNatura Delta de l’Ebre, espai de la Fundació Catalunya La Pedrera, acull la 10a edició del Festival

Si tens ganes d’estar en contacte amb la natura i t’enamora l’ornitologia segur que ho tens marcat al calendari: del 20 al 22 de setembre se celebra el Delta Birding Festival (DBF). Coincidint amb l’època de migració de moltes espècies d’ocells, a MónNatura Delta de l’Ebre, situat entre la llacuna de la Tancada i la barra del Trabucador del Parc Natural del Delta de l’Ebre, es troben ornitòlegs professionals i aficionats, fotògrafs de natura, naturalistes, famílies aficionades al turisme de natura i gent que es vol apropar a la natura a través dels ocells. “És l’esdeveniment anual on ens trobem la majoria d’aficionats als ocells i la natura en general”, assegura Francesc Kirchner, director del DBF.

Aquest és un festival que no ha parat de créixer: a la primera edició van ser unes mil persones i l’any passat van sobrepassar les 4.000. Kirchner afirma que amb l’ornitologia ha passat com amb altres aficions, cada cop hi ha més gent que s’hi interessa amb una actitud més activa, amb ganes d’aprofundir. “A més, la pandèmia va suposar un punt d’inflexió i molta gent es va adonar que al nostre entorn hi ha més vida a part de la humana. Això s’ha traduït en un increment de l’afició a l’ornitologia de forma més compromesa i el festival ha anat creixent a la vegada”, afegeix Kirchner.

Cargando
No hay anuncios

El festival, organitzat per Oryx-La Botiga de l’Amant de la Natura, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), Photo-Logistics i la Fundació Catalunya La Pedrera, s’ha consolidat al llarg d’aquests 10 anys com una referència en el món de l’observació, la conservació i l'estudi dels ocells. Per a José David Muñoz, periodista aficionat a l’ornitologia i responsable del programa La radio del somormujo, dedicat a la divulgació del món dels ocells, el festival és una cita imprescindible per a qualsevol persona a qui li agradi l’ornitologia però també per a totes aquelles famílies que volen estar en un entorn tan privilegiat com el delta de l’Ebre i començar a gaudir amb l’univers dels ocells: “És una cita indispensable; tens l’oportunitat de compartir la teva afició amb altres apassionats de les aus i et permet desvirtualitzar gent que segueixes per xarxes. Per anar-hi en família és ideal encara que no tinguin nocions d’ornitologia, perquè es fan moltes activitats i tallers orientats específicament a criatures de diferents edats amb l'objectiu que els més petits es puguin familiaritzar amb el reconeixement i el cant d’ocells, o la il·lustració i l’artesania relacionades amb l’ornitologia”.

Activitats per a tothom

Cargando
No hay anuncios

Fidel a la voluntat de la Fundació Catalunya La Pedrera de promoure iniciatives que busquen reconnectar la societat amb la natura, el festival compta amb gairebé 40 activitats diferents entre conferències, tallers –observació d’ocells, gravació de sons, seguiment de rastres o sortides nocturnes–, exposicions, passejos amb guia o presentacions de llibres. Hi haurà tant activitats especialitzades per a ornitòlegs i fotògrafs de natura, com els Delta Photo Tours, visites guiades a reserves i sortides en vaixell, com activitats per a públic familiar i persones que es vulguin iniciar en activitats d’anellament, tallers per aprendre les tècniques bàsiques d’identificació d’aus o fer caixes niu pels ocells. MónNatura Delta de l’Ebre té previst atraure a la fira comercial més de 60 expositors de productes d’interès per als naturalistes, ONGs, empreses dedicades a la promoció del turisme de natura i destinacions per veure ocells, fotografia, llibres, òptica d’observació i artistes naturalistes. “Una particularitat que diferencia el DBF i el fa especial com a esdeveniment és que els beneficis de les entrades que venem els destinem a projectes de conservació. Enguany serà el projecte Apadrina una Teula Mussolera, per millorar la cria del mussol comú (Athene noctua)”, comenta Kirchner.

Aquest any es comptarà amb ponents tan destacats com el fotògraf professional de vida salvatge Jari Peltomäki; la joveníssima Mya-Rose Craig (21 anys), coneguda com a Birdgirl, ornitòloga ecologista i activista de la diversitat; Nils van Duivendijk, responsable del recentment publicat Handbook of European Birds, o l’ornitòleg Séan Ronayne, que està a punt d’assolir l’objectiu d’enregistrar el so de les 200 espècies d’ocells d’Irlanda. I a la DBF Júnior, secció especial del festival que ja celebra la 3a edició, quatre joves ornitòlegs menors de 18 anys, presentaran la seva relació amb el món dels ocells i la seva experiència.

Cargando
No hay anuncios

Coincidint amb el 10è aniversari del festival faran una celebració especial oberta a tothom, “hi haurà música divendres al vespre a la urbanització Els Eucaliptus, amb el concert del grup El Pony Pisador, que al seu darrer disc Ocells dediquen totes les cançons als ocells, i cinema a la fresca dissabte al vespre al Poblenou del Delta”, explica el director. Tot un seguit de propostes que fomenten el coneixement, l'interès i la consciència sobre la importància de preservar els hàbitats i la biodiversitat.