Creure en la cultura, créixer en la cultura
La Fundació ”la Caixa” presenta la temporada 2021-2022: 31 mostres al CaixaForum i el CosmoCaixa, més 9 exposicions itinerants que recorreran tota la península
Qui som i com ens relacionem amb el món que ens envolta? Aquesta pregunta, que l’ésser humà porta milers d’anys fent-se i actualitzant-la, és el punt de partida de la nova temporada 2021-22 als centres culturals CaixaForum i CosmoCaixa que la Fundació "la Caixa" planteja per als propers mesos.
Es tracta de la proposta més àmplia, amb 31 exposicions a la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa, 4.000 activitats i 9 exposicions que itineraran per més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal. Totes, de forma transversal i complementària, es convertiran en lloc de trobada, aprenentatge, diàleg, gaudi i, en definitiva, en un espai per creure i créixer.
Justament, la nova temporada discorrerà sota el lema "Creiem en la cultura. Creixem en la cultura", amb la finalitat d’oferir al públic finestres que li permetin llegir el present des d’una mirada al passat i una visió de futur. Una panoràmica que permeti viure experiències extraordinàries i recuperar la il·lusió després de moments difícils.
L’acte de presentació de la programació, especial per a CaixaForum Barcelona perquè el 2022 fa 20 anys, va ser presidit per la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el director corporatiu de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró. També hi va participar el director corporatiu d’Educació i Màrqueting, Xavier Bertolín, i hi van ser presents els directors dels vuit centres CaixaForum i el de CosmoCaixa.
Del conjunt de la proposta, destaquen novetats com un diàleg entre la moda i el cinema firmat per l’enfant terrible del disseny Jean-Paul Gaultier; un passeig pels millors còmics de la història; la reivindicació de la dimensió artística dels tatuatges des d’una visió històrica i antropològica; el descobriment de les tècniques de preservació de les mòmies, a partir de sis exemples reals; una gran exposició sobre Magritte; un homenatge al geni inventor Nikola Tesla, i una visió descriptiva de l’homo ludens o de com el videojoc s’ha convertit en una de les manifestacions culturals més significatives de l’ésser humà contemporani.
La manera d’estructurar tota aquesta oferta és a partir de tres eixos: Som passat, Som segle XX i Som futur. En el marc del primer hi haurà l’exposició interactiva El Sol. Vivint amb la nostra estrella, que es podrà veure a CosmoCaixa a partir del març del 2022 i en què col·labora el Science Museum de Londres, o bé Tattoo. Art sota la pell, al CaixaForum i en col·laboració amb el Musée du Quai Branly - Jacques Chirac i que s’acostarà als orígens d’una pràctica ancestral que funciona com a marca identitària i que s’ha convertit en objecte de fascinació i de creació artística contemporània.
A Som segle XX hi trobarem Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier, on la Fundació ”la Caixa” i la Cinémathèque Française inviten el dissenyador de moda Jean Paul Gaultier a fer una mirada d’autor sobre els vincles entre la moda i el cinema. També al CaixaForum tindrem l’exposició La màquina Magritte, una col·laboració amb el Museo Nacional Thyssen-Bornemisza que constatarà el caràcter no sistemàtic, però sí metòdic, de l’obra del pintor belga. I al Cosmocaixa, aquest octubre, ens podrem apropar a un inventor genial amb Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna, en col·laboració amb el Nikola Tesla Museum, per conèixer aquesta figura clau en la història de la ciència, el considerat fundador de la tecnologia moderna.
I a Som futur, Homo ludens. Videojocs per entendre el present aborda les aportacions d’aquesta potent indústria en el camp de la ciència, el disseny i l’art, la manera en què els videojocs han canviat la nostra identitat i la nostra manera de relacionar-nos. Els propis videojocs i les obres d'artistes com Bill Viola, Daniel Canogar i Mónica Rikić il·lustraran l'exposició, on l'espectador podrà fer un recorregut com a protagonista i jugador en una experiència gamificada i participativa. També al CaixaForum, i fins al gener del 2022, es podrà visitar la proposta immersiva teamLab. Art, tecnologia, natura a través de dues grans instal·lacions interactives, Born from the Darkness a Loving, and Beautiful World i Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn.
I al CosmoCaixa s'inaugurarà un nou espai permanent, Micrarium, on un microscopi de gran envergadura permetrà al públic submergir-se en les entranyes de tota mena de materials, naturals i artificials, orgànics i inorgànics, des de sorra de la platja fins a minerals, passant per micrometeorits, protozous, llevats, cianobacteris, larves o, fins i tot, obres d’art.
CaixaForum
La propera mutació. D'octubre a febrer
Homo ludens. Videojocs per entendre el present. De desembre a l'abril
La màquina Magritte. Del febrer al juny
Rates! Rates! Rates! La gramàtica poètica del hack. Del març al juny
Tattoo. Art sota la pell. Del maig a l'agost
Cinema i moda. Per Jean-Paul Gaultier. Del juliol a l'octubre
Digerir el món on és. A partir de juliol
Symphony. Un viatge al cor de la música. Exposició permanent
teamLab. Art, tecnologia, natura. Fins al 9 de gener de 2022
L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari. Fins al 31 d’octubre
YWY. Visions, en col·laboració amb Zahy Guajajara. Fins al 26 de setembre
CosmoCaixa
Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna. De l'octubre al febrer
El Sol. Vivint amb la nostra estrella. Del març a l'octubre
Micrarium. A partir de principis del 2022
Sala Univers. Permanent
Base Antàrtica. Permanent
D'aquesta temporada 2021-22 tampoc es pot passar per alt la inauguració, el pròxim mes de juliol, del nou CaixaForum València, que s’incorporarà a la xarxa actual de nou centres de la Fundació ”la Caixa”.