CRETA, l’innovador projecte per potenciar la mobilitat sostenible i reduir les emissions
La digitalització i l’ús de les tecnologies permeten una gestió intel·ligent del trànsit
En un món globalitzat i amb cada vegada més reptes de mobilitat, Autopistas vol ser part de la solució als problemes associats a l'augment del trànsit mundial. Les innovacions en la gestió de carreteres gràcies, especialment, a la digitalització i l'ús de noves tecnologies permeten a Autopistas oferir una mobilitat més intel·ligent, segura i sostenible per satisfer les necessitats de la mobilitat d'avui i del demà.
És per això que Autopistas, filial del Grup Abertis, juntament amb el consorci d'empreses format pel Grup MásMóvil, Cellnex, Abertis Mobility Services, Indra, Opus RSE, Vinces i Alpha Syltec Ingenieria, ha llançat CRETA, un projecte innovador per impulsar la mobilitat sostenible i la reducció de les emissions a través de la tecnologia 5G.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és crear i implantar una solució de gestió activa i dinàmica del transport i la mobilitat basada en el control de les emissions reals de cada vehicle i l'optimització del trànsit a través de diferents tecnologies disruptives, amb la finalitat de reduir les emissions del transport i protegir el medi ambient.
CRETA integra tres tecnologies diferents: el 5G, la tecnologia de mesurament remot de les emissions del trànsit, i l'analítica avançada i intel·ligència artificial, per a l'òptima gestió de la mobilitat del trànsit i la qualitat de l'aire.
Per aconseguir aquest objectiu, CRETA es basa en els següents pilars. El primer, les comunicacions: creació d'un sistema 5G capaç d'interconnectar en temps real dades entre diferents sensors, infraestructures i vehicles. El segon, la mobilitat: creació d'un sistema de tarifació variable en funció de l'ús i les conseqüències ambientals externes que produeix cada vehicle i, fins i tot, segons la taxa d'emissions per passatger. El tercer, ambiental: monitoratge de la reducció gradual de la font d'emissions (trànsit rodat) amb sistemes de teledetecció autònoms i connectats a la xarxa 5G.
El consorci format pel projecte Control de la Mobilitat i Reducció de les Emissions del Trànsit (CRETA) ha obtingut per a la seva realització una dotació de 2,7 milions d’euros finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència.
Aquest pla forma part de l'estratègia d'impuls al desplegament de la tecnologia 5G inclosa en l’agenda Espanya Digital 2026 i en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i està orientat a la realització de projectes de desenvolupament experimental d'aplicacions i serveis 5G que incideixin en la transformació digital de sectors econòmics clau per a Espanya.
El nou escenari del futur
La transformació del transport és una realitat. Les noves tecnologies, el big data i l'economia compartida estan provocant que el món canviï tal com el coneixem. Tot això, sumat al creixement de la població i l'augment de vehicles, condueix a un canvi de la mobilitat en el futur.
La pèrdua de la productivitat, l'augment de contaminació i el nombre d'accidents de trànsit són les principals conseqüències del creixement del trànsit. De fet, es considera que els vehicles són responsables del 17% de les emissions contaminants del planeta, segons l'empresa Autopistas.
Per aquest motiu és necessari que les infraestructures s'adaptin més enllà de l’estètica. Aquestes estan evolucionant cap a la intel·ligència artificial i la xarxa sense fil, la qual cosa suposarà més facilitat de conducció per als cotxes autònoms. En aquest sentit, s'espera que tingui com a resultat reduir els accidents de trànsit fins a un 90%, segons estudis realitzats per Abertis. Els pròxims 5 o 10 anys seran determinants per al futur de les vies, ja que, si bé no tot dependrà de les novetats en les infraestructures, els smartphones i la informació que recullen també ajudaran al desenvolupament eficient de les carreteres.
Digitalització i connectivitat, aliades
Actualment hi ha a tot el món uns mil milions de vehicles a la carretera, i s'espera que el 2050 s'aconsegueixin els quatre mil milions. Això pressuposa uns nivells de trànsit, embussos i contaminació preocupants per a la societat si no es prenen mesures preventives que reverteixin la situació.
La digitalització és un factor que està canviant el paradigma de la mobilitat: informació en temps real, vehicles connectats i autònoms, increment de les transaccions electròniques, interoperabilitat entre serveis i dispositius, viatges més còmodes i sense barreres, millor manteniment de les infraestructures i més seguretat.
D'aquesta manera, Abertis està aprofitant les noves tecnologies i invertint en innovació per donar resposta a les necessitats i reptes que planteja la mobilitat. En aquest sentit, la companyia ja està impulsant projectes orientats a aquest nou escenari, com la preparació de les autopistes per als vehicles elèctrics, connectats o autònoms. Aquestes vies d'alta qualitat, que seran una realitat en la dècada vinent, oferiran informació en temps real del trànsit, anticipant-se a les incidències i reduint la sinistralitat.
La companyia opera milers de quilòmetres d'autopistes d'alta capacitat i qualitat a tot el món i, com un dels grups mundials més grans en gestió d'infraestructures de transport per carretera, exerceix un paper essencial en el desenvolupament econòmic i sostenible dels territoris en els quals és present.
El model d’Abertis està enfocat a la gestió especialitzada de vies d'alta qualitat a través de solucions innovadores i sostenibles per a un servei eficient, segur i de qualitat. En el cas de les autopistes, són plataformes sobre les quals operaran les innovacions dels vehicles i, per això, Abertis ja està treballant per albergar no sols cotxes elèctrics sinó també vehicles connectats i autònoms.