Roger Torrent: "El cooperativisme és un model que connecta amb l'ideari republicà i ens ajuda a fer realitat la transformació verda, social i feminista de l'economia"
Conseller d’Empresa i Treball
Quines han sigut les principals fites assolides al llarg d’aquesta legislatura?
Des de l’inici ens vam proposar reforçar el teixit de l’economia social i solidària perquè entenem que és un model que connecta amb l’ideari republicà i que ens ajuda a fer realitat la transformació verda, social i feminista de l’economia. Un teixit des del qual podem donar resposta a les necessitats de la societat catalana.
En aquest sentit, hem consolidat les eines ja existents, que havien demostrat la seva eficàcia, com la “Xarxa d’ateneus cooperatius” i els “Projectes singulars”, programa que hem reforçat i que ara prioritza àmbits estratègics de transformació social. I n’hem posat en marxa de noves. Com el programa “Comunalitats urbanes”, ideat per impulsar projectes d’economia local amb lògica comunitària, amb participació del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu i del petit comerç. O el programa “Ocell de foc”, per ajudar els joves amb problemes de salut mental a inserir-se al món laboral o formatiu.
I, des d’un punt de vista quantitatiu, hem aconseguit potenciar i estendre el cooperativisme: el gener d’aquest any hi havia 340 cooperatives més que abans de la pandèmia, la qual cosa representa un creixement de gairebé el 8% en aquest període.
Catalunya ha destacat aquests anys per tenir un model propi i singular de cooperativisme? En què es basa aquest model?
En primer lloc, en una llarga tradició cooperativista, que, malgrat les èpoques de foscor de les dictadures espanyoles, va aconseguir fer arrelar els valors del cooperativisme en la cultura social del país. S’estructura entorn de la "Xarxa d’ateneus cooperatius", impulsada per la consellera Dolors Bassa, i que durant el mandat del conseller El Homrani es va consolidar com l’ecosistema de foment de l’economia social i cooperativa arreu del territori. És un model basat en la territorialització de la seva promoció, la intercooperació i la diversitat de sectors d’activitat.
Enguany s’ha commemorat el 125è aniversari del cooperativisme a Catalunya, amb un congrés el 4 de juliol titulat “Evitem el col·lapse”. Per què el moviment cooperativista pot ser una resposta als reptes de la societat d’avui i demà?
Perquè aporta un major valor social al fet productiu. És un moviment divers i plural, però amb un element comú: funciona amb lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones i el medi ambient. I a cada crisi econòmica ha demostrat la seva resiliència, ja que la implicació col·lectiva constitueix un valor afegit i atorga als projectes més capacitat de resistència.
És a dir, les cooperatives són una alternativa viable que aporten al sistema econòmic un teixit productiu fort, sostenible i durador que genera llocs de treball de qualitat, arrelats al seu entorn, arrelats al territori. I el que és més decisiu: es defineixen en la seva activitat per tenir uns valors socials que contribueixen a construir societats millors.