El cooperativisme guanya terreny

El cooperativisme de consum és una alternativa a la crisi ecosocial

El propòsit de Coopsconsum és articular el cooperativisme de consum per tal de donar resposta a les necessitats de la societat actual de manera transformadora i generar més impacte social, econòmic i polític

Redacció
4 min
Coopconsum - pensar peu de foto

Coopsconsum, la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya (FCCUC), té l'objectiu principal d'articular el cooperativisme de consum, en el marc de la transició ecosocial, per tal de donar resposta a les necessitats de la societat actual de manera transformadora i, així, generar més impacte social, econòmic i polític.

Des de la Federació, volem agrupar, liderar i representar el cooperativisme de consumidors i usuàries des de la transversalitat i assumint els reptes que des de les cooperatives de consum tenim actualment. I ho fem de manera col·lectiva. A més, treballem per promoure el consum responsable i per defensar un model en què el consumidor és un actor protagonista.

Actualment, Coopsconsum està formada per 102 cooperatives federades que conformen l'assemblea, amb un total de 2.843.955 socis consumidors o usuaris, i el Consell Rector, que és qui lidera les accions de la federació entre assemblees i que està compost per onze cooperatives.

Principis de Coopsconsum
  • Intercooperació
  • Autoorganització
  • Saviesa col·lectiva
  • Arrelament territorial
  • Diversitat
  • Feminismes
  • Esperança

    Ens mou a voler seguir creient que des del nostre model donem resposta a les necessitats i oferim solucions a la crisi ecosocial en la que estem immerses. 

Coneix 4 de les 102 cooperatives federades de Coopsconsum

Cultural Rocaguinarda

Rocaguinarda té l'objectiu de ser un espai de referència al barri, al districte i a la ciutat

Rocaguinarda és una cooperativa cultural i de consum, sense ànim de lucre, que treballa amb la voluntat de donar servei a les persones i a la cultura. Amb més de 40 anys d'història, l'entitat s'ha anat renovant al llarg dels anys a través dels projectes i les necessitats dels socis i sòcies, sense deixar de ser fidels als principis fundacionals.

Des de Rocaguinarda treballen per apropar el veïnat del Guinardó a la lectura i als llibres com a recurs cultural de primera necessitat, així com estimular el pensament crític i la cultura de pau. Tot amb l'objectiu de difondre la cultura en totes les seves expressions. També treballen per modificar la manera de consumir i produir, i fer-ho de manera responsable per tal de protegir i conservar el medi ambient. El grup cultural pretén avançar en la cooperació i el cooperativisme com a mitja d'organització socioeconòmica creativa i solidària, i construint el mercat social.

La Directa

La cooperativa vol ser una eina comunicativa per fer visibles les pràctiques dels moviments socials, els projectes polítics, socials i culturals

La Directa és un mitjà de comunicació en català d'actualitat, investigació, debat i anàlisi. Amb vocació de contribuir a la transformació social, vol exercir la funció de denunciar els abusos i les injustícies, i potenciar les alternatives. L'any 2016, deu anys després de creació de la cooperativa, van constituir una cooperativa de consumidores i usuàries amb la participació de tots els grups de suport que els havien acompanyat des de l'inici. El seu objectiu és oferir els continguts a les sòcies i no sòcies, entenent que són eines clau per a la transformació social, i incloure els diferents grups de suport que participen en el projecte, així com les col·laboradores, usuàries i treballadores, entre d'altres.

La Fresca

La Fresca és un espai de socialització i dinamització comunitària, on es promouen iniciatives i es fa xarxa amb projectes afins

La Fresca, la cooperativa de consum agroecològic de Cardedeu, es dedica a la compravenda de productes d'alimentació, higiene i neteja, sota criteris de producció ecològica, proximitat i circuit curt, comerç just i condicions laborals dignes, baix impacte ambiental, qualitat i preu assequible. El grup cooperatiu té una vocació transformadora i dona suport a projectes vinculats a la sobirania alimentària, l’agroecologia i l’economia social i solidària.

Els objectius de La Fresca se centren en garantir l'accés a productes agroecològics, donar suport a projectes agroecològics mitjançant el consum cooperatiu i la intercooperació, promoure la conscienciació i la transformació socials cap a la sobirania alimentària i la sostenibilitat de la vida i dels ecosistemes socials i naturals i, finalment, en conèixer gent amb inquietuds compartides per oferir un suport mutu.

Vilanova Energia

Vilanova Energia

VNG Energia, la Cooperativa per a la Transició Energètica de Vilanova i la Geltrú, té la finalitat d’aglutinar totes aquelles persones que lliurement volen ser responsables de la transició energètica. Des de l'associació asseguren que cal reduir el consum energètic i fer evolucionar el model cap a un d'energia elèctrica renovable. A aquest propòsit de generar energia renovable cal afegir-ne dos més: vetllar per l’eficiència energètica dels edificis i avançar en el model elèctric de mobilitat urbana i interurbana.

El principi bàsic del nou model d’energia elèctrica renovable es fonamenta en la proximitat entre la generació de l’energia i el seu consum. L'objectiu, per tant, és generar l’energia que ens cal consumir a escala local i comarcal. Això vol dir que volem aconseguir la màxima sobirania energètica possible, sabent que aquest és un repte molt difícil d’aconseguir per la complexitat de tot el conjunt implicat en la generació, distribució i consum.

stats