Especials27/01/2012

Consells per protegir i fer servir el mòbil de manera segura

Cal que tinguem present que els ‘smarphones’ són com ordinadors portàtils

Daniel Romaní
i Daniel Romaní

BarcelonaCada cop és més habitual el robatori o la pèrdua de dispositius mòbils, i també la filtració o fuita de la informació que hi tenim emmagatzemada, però hem de saber que es poden prendre mesures, si més no per esmorteir l'impacte d'aquesta possible pèrdua, fuita o robatori. Abans que res, però, cal fer una reflexió sobre l'ús que fem del nostre mòbil, quines prestacions té, quina informació hi emmagatzemem i què ens suposaria, tant personalment com professional, perdre'l o que ens el robessin, o la filtració de la informació que hi tenim emmagatzemada. Els mòbils més utilitzats actualment, del tipus smartphones, tenen pràcticament les mateixes prestacions i, per tant, els mateixos riscos de seguretat que els ordinadors portàtils o de sobretaula. Tot això ho hem de tenir en compte per aplicar un nivell més o menys alt de seguretat al mòbil que fem servir.

Per evitar que s'infecti

No instal·lem cap aplicació al mòbil que no coneguem o de la qual no tinguem referències sòlides.

Cargando
No hay anuncios

Cal que utilitzem sempre que sigui possible les aplicacions proporcionades pel proveïdor oficial i que instal·lem preferiblement software original. Les solucions de seguretat per a mòbils inclouen una protecció equivalent als antivirus tradicionals dels ordinadors de sobretaula que pot ser molt eficaç. Abans d'instal·lar-ne cap, però, cal que validem que la font de l'aplicació és de confiança, perquè hi ha una sèrie de falsos antivirus que s'utilitzen per robar dades o cometre fraus.

Per navegar segur amb el mòbil

Cargando
No hay anuncios

Cal evitar, sempre que sigui possible, connexions amb xarxes wifi desconegudes o controlades per tercers.

En cas que ens connectem a xarxes no segures o desconegudes, no activem l'opció de "desar connexió" o "connexió automàtica". Sobretot quan ens connectem a llocs sensibles, com ara bancs en línia, procurem fer l'accés des de xarxes fiables, assegurem-nos que la connexió és segura (xifrada amb SSL) i tanquem la sessió explícitament en el lloc web.

Cargando
No hay anuncios

Perquè no hi hagi fuites involuntàries d'informació

Cal que coneguem les possibilitats de configuració del nostre dispositiu i que desactivem les funcions que no són necessàries.

Cargando
No hay anuncios

Convé conèixer les opcions relatives a la privacitat del nostre dispositiu i configurar-lo segons les nostres preferències, i mantenir les precaucions pròpies per a l'ús segur d'internet i les xarxes socials.

Perquè les nostres dades no circulin per la xarxa sense el nostre permís

Cargando
No hay anuncios

Hem de saber on estan emmagatzemades les dades, amb quines restriccions d'accés i nivell de protecció i com es transmeten a través de la xarxa.

En el cas de la informació personal a la qual permetem que altres accedeixin, hem d'intentar controlar qui la té i per a què pot utilitzar-la. També hem de conèixer els nostres drets d'accés, modificació, cancel·lació i com podem exercir-los.

Cargando
No hay anuncios

Per no perdre la informació que hi tenim emmagatzemada

És important que fem còpies de seguretat sovint i que les emmagatzemem en un lloc segur.

Cargando
No hay anuncios

Es recomana que esborrem tota la informació que conté el nostre terminal quan el canviem, el cedim o el venem mitjançant la funcionalitat de "restauració a la configuració de fàbrica".