Contingut patrocinat
Especials24/07/2023

Festival de Torroella de Montgrí: música del passat, del present i del futur

Sota el lema "A recer de la fúria del món", l'edició d'enguany torna a oferir un espai de refugi davant del ritme frenètic

Redacció
i Redacció

Torroella de Montgrí (Baix Empordà)La recuperació del patrimoni musical i la possibilitat que els joves talents es puguin foguejar en un escenari al costat de les grans figures internacionals formen part de l’ADN del Festival de Torroella de Montgrí des dels seus inicis. El festival ha nodrit la memòria musical de molts melòmans d’interpretacions úniques i irrepetibles i ha posat la llavor per fer créixer nous públics per a la clàssica, que és un dels objectius de l’entitat organitzadora, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. El Festival arriba aquest any a la 43a edició consolidat com un esdeveniment musical de referència, amb més de 400 socis i havent aconseguit teixir complicitats i fidelitats amb el públic i amb molts grans artistes que repeteixen a la cita.

Sota el lema “A recer de la fúria del món”, instaurat en l’edició de l’any passat i que sintetitza la voluntat d’oferir un espai de refugi davant el ritme frenètic que imposa la societat actual, el Festival de Torroella de Montgrí ha programat en aquesta 43a edició un total de 17 concerts, entre el 29 de juliol i el 18 d’agost, amb els quals vol interpel·lar l’espectador oferint-li l'oportunitat de connectar amb les idees humanistes que transmet la música, font de coneixement i d'inspiració.

Cargando
No hay anuncios

La programació d’aquest any constitueix un recorregut musical de cinc segles, a partir del Renaixement, i portarà als escenaris del Festival (l’Auditori Espai Ter, l’església de Sant Genís, Can Quintana, el Museu de la Mediterrània, el Palau Solterra i El Molinet) la música de grans compositors, entre els quals Josquin Des Prés, Domènec Terradellas, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven i Jean Sibelius, entre d’altres.

Concerts destacats

1.
Vespres d’Arnadí (Concert inaugural)

Dissabte 29 de juliol, Auditori Espai Ter, 20.30 h

La voluntat del festival de recuperació del patrimoni musical es fa palesa en l’espectacle inaugural de l’edició d’aquest any, que s’ha programat en memòria d’Ernest Lluch i en el qual s’interpretarà l’oratori Giuseppe riconosciuto, del compositor barceloní del segle XVIII Domènec Terradellas. Es tracta de la primera obra que Terradellas va estrenar a Nàpols el 1736 i que després d’un treball de recerca del musicòleg Josep Dolcet es va recuperar el 1995 amb una orquestra moderna. Al Festival de Torroella s’interpretarà amb una ensemble d'instruments antics. Sota la direcció de Dani Espasa, l’espectacle comptarà amb les sopranos Alicia Amo i Mercedes Gancedo, amb la mezzosoprano Anna Alàs; amb el sopranista Rafael Quirant i amb els tenors Roger Padullés i Jorge Navarro Colorado.

Cargando
No hay anuncios
2.
Quartet Gerhard

Integral dels quartets de corda de Xostakóvitx III i IV

Dijous 3 d’agost i dijous 10 d’agost, Auditori Espai Ter, 20.30 h

En els seus quinze quartets es plasma tota la vida i les idees del compositor Dmitri Xostakóvitx, a través d’una música plena de contrastos que destil·la alegries, angoixes, tendresa, violència… La integral d’aquests 15 quartets de corda la va començar a interpretar el Quartet Gerhard l’estiu passat al Festival de Torroella amb dos concerts, continua aquest any amb dos concerts més i es clourà en l’edició de l’any vinent. El Quartet Gerhard el formen Lluís Castán i Judit Bardolet (violí), Miquel Jordà (viola) i Jesús Miralles (violoncel).

Cargando
No hay anuncios
3.
Maria del Mar Bonet & L’Arpeggiata

Diumenge 6 d’agost, Auditori Espai Ter, 20.30 h

Des que la llaütista Christina Pluhar va fundar el 2000 el grup L’Arpeggiata, dedicat a recrear la música improvisada del segle XVII, ha combinat la música antiga amb les músiques tradicionals diverses i ha col·laborat amb grans cantants. Pluhar tenia molt interès a treballar amb Maria del Mar Bonet, un desig que ara fa realitat en una producció de Festival de Torroella de Montgrí que s’assajarà i s’estrenarà a l’Auditori Espai Ter. Amb el sopranista Vincenzo Capezzuto, i sota la direcció de Christina Pluhar, que tocarà la tiorba, s’interpretaran peces com El pi de Formentor, Dansa de la primavera, Toccata L’Arpeggiata i Pizzica di San Vito, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios
4.
Chamber Orchestra of Europe

Beethoven & Sibelius

Dimecres 9 d’agost, Auditori Espai Ter, 20.30 h

En el seu debut al Festival de Torroella, la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció de Daniel Harding, proposa un exercici de comparació entre dues simfonies que ocupen el mateix lloc en el catàleg dels seus compositors: la Simfonia núm. 4 de Beethoven i la Simfonia núm. 4 de Sibelius. La de Beethoven s’allunya de l’agitació de la seva tercera simfonia per parlar de sentiments i estats d’ànim, mentre que la de Sibelius és una obra d’intens dramatisme.

Cargando
No hay anuncios
5.
Concert d’homenatge a Victoria de los Ángeles

Erika Grimaldi i Albert Guinovart

Dimecres 16 d’agost, Auditori Espai Ter, 20.30 h

El Festival de Torroella ha estat també un escenari de somnis, com el de la soprano Victoria de los Ángeles, que l’1 de juliol del 1988 hi va actuar fent realitat el seu gran anhel de cantar amb l’Escolania de Montserrat. El Festival commemora el centenari del naixement d’aquesta soprano barcelonina amb un concert d’Erika Grimaldi acompanyada al piano per Albert Guinovart, un altre dels excepcionals músics incondicionals del Festival de Torroella. A Victoria de los Ángeles també se li dedica una exposició on es repassa el seu pas pel Festival i la projecció d’un documental.

Cargando
No hay anuncios
6.
Víkingur Ólafsson (piano)

'Variacions Goldberg', de Johann Sebastian Bach

Divendres 18 d’agost, Auditori Espai Ter, 20.30 h

El gran pianista islandès Víkingur Ólafsson mostrarà el seu virtuosisme enfrontant-se a una obra magna de Bach, que demana no únicament tècnica i poder interpretatiu sinó també un absolut control per poder assolir el cim.

Cargando
No hay anuncios

Altres espectacles

A banda d’aquests sis concerts, en la programació d’aquest any cal destacar també l’actuació de Joaquín Achúcarro (13 agost, Espai Ter, 20.30 h), un artista fidel a la cita torroellenca i que en aquesta edició hi torna fent un homenatge a la seva gran amiga Alícia de Larrocha, quan se celebra el centenari del seu naixement. L’Orquestra Simfònica del Vallès protagonitzarà la Festa del Soci, amb un concert en què la formació recupera el poema simfònic Les illes Medes, de Juli Garreta, en un espai molt adient: la punta del Molinet de l’Estartit, just davant les Medes (14 de juliol, 20 h).

Cargando
No hay anuncios

Aquest esdeveniment anual, amb el pòsit dels èxits que han forjat la seva trajectòria, mira al futur amb esperança i estableix noves aliances musicals, com la de la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, que des del 2018 meravella cada any el públic de Torroella. No és una casualitat que triés el festival del 2021 per enregistrar el seu discIl mondo al rovescio. Torroella és música del passat, del present i del futur. Tota la programació es pot consultar a la seva pàgina web.

43 anys d'un festival de referència

Dirigit actualment per Montse Faura, el Festival va tenir com a principal impulsor i primer director Josep Lloret, que va comptar amb l'empenta i il·lusió de molts veïns de la vila de Torroella. La rica tradició musical de la població, que prové de l'Edat Mitjana, i el potent teixit associatiu, al qual es va sumar una secció local de les Joventuts Musicals, van ajudar a fer germinar la llavor del que acabaria sent un festival musical d'estiu de referència. L'origen i evolució del festival s'explica en aquest documental, que es va crear amb motiu dels 40 anys de la cita musical.