ARA, QUATRE ANYS
Especials28/11/2014

“Compromesos amb el periodisme independent”

L’ARA celebra quatre anys amb Els Amics de les Arts i recordant Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaL’ARA va celebrar ahir a la nit, al Palau de la Música, el seu quart aniversari, en una festa en què es van barrejar moltes emocions. D’una banda, l’alegria de celebrar amb èxit quatre anys d’un projecte periodístic que mira el futur amb il·lusió, però, de l’altra, el dolor i la tristesa pel record de dos companys desapareguts fa pocs mesos: el cap d’Economia, Ignasi Pujol, i l’articulista Tatiana Sisquella. Tots dos van ser homenatjats amb el lliurament dels primers premis de l’ARA, que duen el seu nom.

“Em deien que quatre anys no són una xifra rodona, però per a mi ho és molt. A l’ARA, quatre anys són com 25 anys, o sigui que avui celebro les noces de plata de l’ARA”, va reflexionar el director del diari, Carles Capdevila, davant d’un Palau ple de subscriptors just abans de l’inici de l’actuació d’Els Amics de les Arts, el moment culminant de la nit. I va donar diversos motius de celebració: “Celebrem que existim, que ens agrada la feina que fem, que tenim subscriptors exigents i que tenim la redacció més entusiasta i més integrada d’Europa. Ser-ne el director és un privilegi i una responsabilitat”.

Cargando
No hay anuncios

Capdevila va recordar que el 4 de novembre del 2010, 24 dies abans del naixement de l’ARA, ja havia pujat a aquell escenari durant l’acte de presentació oficial del diari. “Confesso que mai havia tingut tanta por i tanta il·lusió”, va dir, i va afegir: “Avui surto nerviós i emocionat”. El director va bromejar que, abans que sortís el diari, “Catalunya es dividia entre els que deien que no sortiríem i els que deien que duraríem tres dies”. “Som aquí per reivindicar-nos”, va sentenciar, i va agrair als “prop de 30.000 subscriptors” del diari el seu suport. “Ens van dir que el paper havia mort, i el paper continua ben viu i hem fet portades històriques. I ens van dir que ningú pagaria pel digital, i hi ha 15.000 persones que paguen per llegir l’Ara.cat”, va subratllar.

El director audiovisual del diari, Antoni Bassas, també va fer una mirada retrospectiva: “Fa quatre anys, a aquesta hora, una redacció jove, nova i digital es disposava a fer el primer número de l’ARA. Si quan hem d’escriure mig foli ja experimentem la síndrome de la pàgina en blanc, imaginin el repte d’omplir 50 pàgines cada dia, i de fer-ho mantenint el compromís amb el periodisme independent”.

Cargando
No hay anuncios

Bassas va subratllar que la redacció de l’ARA “es va enfrontar al vertigen i es va llançar de cap a l’aventura”. “Pensem que vam encertar el moment: l’ARA va ser el diari que molta gent estava esperant sense saber-ho. Llavors no ho sabíem, però intuíem que no era impensable que un dia 2,3 milions de ciutadans anessin a les urnes a votar com volen que sigui el futur polític de Catalunya”, va continuar Bassas, en una referència a la qual el públic va respondre amb crits unànimes d’“independència”.

Capdevila i Bassas van donar pas a Els Amics de les Arts, que van assenyalar la coincidència que la seva quarta actuació al Palau de la Música servís precisament per commemorar el quart aniversari del naixement de l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

Els premis de l’ARA

Dues hores abans que Els Amics de les Arts iniciessin la seva actuació amb els acords del tema Museu d’Història Natural, la commemoració de l’aniversari havia arrencat amb l’acte de lliurament de la primera edició dels premis que l’ARA ha creat per recordar Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella. Xamfrà, una entitat del barri del Raval de Barcelona que utilitza la música, la dansa i el teatre com a eines per evitar la segregació escolar al districte de Ciutat Vella, va rebre el premi Tatiana Sisquella a la contribució social. Ester Bonal va recollir el guardó de la mà del president de la Generalitat, Artur Mas, i del president de l’ARA, Ferran Rodés, mentre que Amics de la Gent Gran va ser reconeguda amb una menció especial.

Cargando
No hay anuncios

“Em fa molta il·lusió que el jurat hagi decidit apostar per la música i per la gent gran. Són dues passions claríssimes de la Tati. No es pot parlar d’ella si no parlem de la seva relació amb la música i amb la gent gran”, va dir el marit de l’homenatjada, el periodista Joan Maria Pou, durant la cerimònia de lliurament dels premis. “Gràcies a aquesta iniciativa, cada any la recordarem junts”, va afegir.

Pel que fa al premi Ignasi Pujol al foment de l’emprenedoria, va recaure en la federació d’empresaris FemCat, en reconeixement del seu programa Escola i Empresa, destinat a millorar la capacitat emprenedora i innovadora del país. Junior Achievement Catalunya, una organització que impulsa programes educatius per fomentar l’emprenedoria entre els nens i joves, va rebre la menció especial.

Cargando
No hay anuncios

Xavier Pujol, germà de l’Ignasi i president del jurat d’aquest guardó, va recordar el seu germà dient que “el periodisme era la seva vocació”, i va exemplificar el seu “orgull de formar part” de l’ARA recordant que, fa un any, l’Ignasi va assistir a la celebració del tercer aniversari. Per això va agrair al diari que hagi “mantingut la seva paraula” de “fer alguna cosa per recordar-lo”. “Aquest premi és l’últim projecte professional de l’Ignasi”, va concloure.

“Esperit crític”

Cargando
No hay anuncios

Durant l’acte de lliurament de premis, el president de l’ARA, Ferran Rodés, va recordar “el moment en què el Carles [Capdevila] va pitjar un botonet i va aparèixer per primer cop la home de l’ARA”. “Avui fa quatre anys. Quatre anys semblen pocs, a escala humana són deu o dotze. Això vol dir que som joves, però que tenim un futur al davant que ens il·lusiona”, va continuar, i va donar un motiu clar per a l’optimisme: “Probablement som l’únic diari d’Europa que creix, i de manera notable”. “Això és un miracle, però un miracle que cada dia va millor”, va sentenciar.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va cloure l’acte de lliurament de premis citant el manifest fundacional de l’ARA: “Dieu que esteu orgullosos del passat, i el 9 de novembre als rostres de la gent hi havia molt orgull del passat. Però dieu també que us adreceu a la gent que vol anar més enllà, a aquells ciutadans que són motor d’un país en marxa. Ho dèieu el 2010, i val a dir que la vau encertar”.

Cargando
No hay anuncios

Mas també va subratllar un altre fragment del manifest, que presenta l’ARA com un diari “inspirat per l’esperit crític però no instal·lat en la crítica”. “Crec que és el punt just del bon periodisme. A l’ARA teniu la voluntat d’arribar a aquest punt d’equilibri, i això ho ha d’agrair tota la societat catalana”, va assegurar el president, que va tancar la seva intervenció amb una reflexió: “Amb el vostre compromís fundacional vau construir esperança. Si manteniu aquest compromís, haureu aconseguit un petit tresor: crear confiança en el país”.