La Comissió Europea diu que els interessos del rescat no es computaran com a dèficit públic

Amadeu Altafaj considera "raonable" un interès d'entre el 3% i el 4% sobre el rescat. Reconeix que hi haurà vigilància de la 'troica' i que les condicions afectaran també bancs i caixes que no rebin les ajudes

Ara
11/06/2012
2 min

BarcelonaAmadeu Altafaj, portaveu d'Afers Econòmics de la Comissió Europea, ha explicat aquest dilluns que "els interessos del rescat bancari no computen com a dèficit", encara que "hi ha un impacte en el deute, però quan aquest es neutralitzi es traurà del deute".

A més a més, ha afegit que un interès d'entre el 3% i el 4% semblaria "raonable", tot i que cal esperar l'avaluació del sector per poder concretar una xifra.

Altafaj ha recordat que en altres casos aquestes ajudes han tingut un tractament estadístic diferenciat del dèficit i que la decisió final es prendrà en el marc de la negociació del pla de rescat.

En una entrevista a Televisió Espanyola, Altafaj ha apuntat que "el que es perseguia és cobrar totalment les necessitats de recapitalització els costos de reestructuració i un marge per cobrir els pitjors escenaris possibles".

Altafaj ha destacat que les condicions seran "molt rigoroses per a tot el sector financer", també per als bancs i caixes que no han estat rescatats", i tot i que encara no s'han determinat, "és incompatible que quan els bancs són reestructurats, els accionistes rebin dividends". L'objectiu és "garantir que els bancs donin suport a l'economia real, i no a l'especulativa".

"Ningú dóna res gratis, i que ho diguin sinó a països com Grècia, Irlanda o Portugal. La solidaritat funciona en dos sentits: Europa dóna suport als països que assumeixen determinats compromisos", ha explicat. Però ha assegurat que no hi haurà més condicions a Espanya que les que va publicar la Comissió Europea el 30 de maig: una reforma fiscal que suposi un augment de l'IVA, entre altres. "Hi haurà el mateix nivell de rigor que fins ara, ni més ni menys, però és un nivell important", ha reiterat.

Sobre la supervisió des de Brussel·les sobre l'economia espanyola, Altafaj ha dit que "els homes de negre són al costat d'Espanya, no de cap govern ni de cap partit determinat", i ha reconegut que "hi haurà visites de funcionaris de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional". Aquest últim organisme no finança el rescat, però en farà el seguiment.

stats