La necessària transició energètica

Les claus d’una transició energètica pragmàtica

Endesa aposta per una generació renovable, una demanda electrificada i unes xarxes digitalitzades

Redacció
i Redacció

BarcelonaEl nou curs energètic comença amb força, ple de noves oportunitats i desafiaments per al futur de la transició energètica. El Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), un ambiciós full de ruta que defineix els objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, de penetració d’energies renovables i d’eficiència energètica, així com les línies d’actuació i el camí per assolir-los, és un dels grans pilars per construir un model econòmic més descarbonitzat.

Els reptes que presenta són apassionants. José Bogas Gálvez, conseller delegat d’Endesa, recorda que la visió de la companyia és fer una transició energètica pragmàtica per tal assolir els ambiciosos objectius del PNIEC. Entre d'altres, l'electrificació de la demanda, una regulació que incentivi la inversió –especialment a la xarxa elèctrica– i el desenvolupament de l'emmagatzematge energètic. 

Cargando
No hay anuncios

Segons la seva opinió, la regulació ha d’incentivar la inversió, especialment en la xarxa de distribució. “El PNIEC té uns objectius molt ambiciosos. Davant d'això, és necessari fer una transició energètica pragmàtica. Per aconseguir-ho, la regulació ha d'incentivar, no posar traves. Ha d’ajustar-se a les condicions de mercat i permetre el desenvolupament de la xarxa de distribució que facilita l’electrificació”, analitza Bogas.

“El desenvolupament de la xarxa és clau per donar suport a la reindustrialització, una gran oportunitat per a Catalunya, gràcies a uns preus atractius respecte a la resta d'Europa al disposar de grans recursos renovables”, asseguren fonts d'Endesa.

Cargando
No hay anuncios

Cal electrificar més

A més de les renovables, el conseller delegat d’Endesa demana electrificar la demanda. “Potser s'ha posat massa focus en la generació renovable i no en electrificar la demanda per tal de deixar d’utilitzar energia d’origen fòssil. En part per això, el primer semestre hi ha hagut moltes hores amb preus 0. El consumidor pot pensar que això és bo, però no és tan clar: genera incertesa, ineficiències i pot aturar el desenvolupament de les renovables”, va argumentar Bogas fa uns dies al IX Foro Energía de elEconomista.

Cargando
No hay anuncios

“És necessari centrar-se en l'electrificació de sectors com el transport, la indústria o la climatització. L'electrificació arriba avui al 24% dels usos energètics, una participació estancada aquests anys i lluny de l'objectiu del 31% el 2030”, explica.

Cargando
No hay anuncios

Endesa compta amb més de 1.000 punts de recàrrega pública en servei a Catalunya i més de 5.000 instal·lats a tot l’Estat. A més, acompanya l’electrificació del transport públic de Barcelona amb la instal·lació de pantògrafs o carregadors a cotxeres, entre d’altres ciutats, i compta amb acords amb pàrquings com SABA i empreses com MEC elèctric car sharing. A banda d’aquests recursos, la companyia aporta múltiples solucions comercials per electrificar flotes privades i de transport.

El 88% de l’energia que Endesa genera a Catalunya és lliure d’emissions de CO₂. Segons les dades del 2023, la capacitat total instal·lada és de 6.006 MW, amb 380 nous projectes de renovables en curs.

Cargando
No hay anuncios

La digitalització de la xarxa

Bogas demana una regulació que promogui la inversió. “La xarxa és l’eix vertebrador de la transició energètica, i en particular la distribució elèctrica, on es connectarà la majoria de la nova generació renovable i consum elèctric. Necessitem una regulació que promogui la inversió, no que la limiti; adaptada als requeriments del mercat europeu, que sigui àgil en l'autorització, i també en l'aprovació de la retribució de la inversió ja realitzada”, opina.

Cargando
No hay anuncios

“Si la regulació promou la inversió podran evitar-se situacions com les que hem viscut en els últims quatre anys a l’Estat. No hem pogut connectar a la xarxa un total de 10, 7 GW de demanda per la falta de capacitat de la xarxa de transport o els elevats costos de connexió. Tot això és un fre a la reindustrialització i al creixement de la indústria ja existent. I, per tant, a la creació d'ocupació”, alerta.

Endesa, a través de la seva filial e-distribución, preveu destinar 884 milions d’euros a la xarxa de distribució de Catalunya per al període 2025-27, cosa que suposa un augment del 7% respecte al trienni anterior (2024-26). En total, la companyia preveu realitzar 1.148 projectes, els quals s’orientaran a incrementar la capacitat d’accés a la xarxa de distribució per a poder connectar parcs eòlics, solars i autoconsum; al reforç de la fiabilitat i a la qualitat de les seves infraestructures, i a la digitalització.

Cargando
No hay anuncios

L’energètica té previst concentrar més recursos que en el trienni anterior a incrementar la capacitat d’accés a la xarxa, de manera que ha reforçat amb 58 milions d’euros més aquesta partida, cosa que implica un augment del 68%, fins a consolidar la xifra dels 144,3 milions d’euros. A tancament del mes d’agost, per exemple, Endesa té connectats 112.727 subministraments destinats a l’autoconsum, un 20% més que al tancament del 2023 i el doble dels que hi havia el 2022.

Els especialistes del sector alerten que l’emmagatzematge energètic va molt endarrerit. “Això afecta la seguretat de subministrament i resta eficiència a la generació. Tenim reptes pendents en el desenvolupament tecnològic de les bateries i els nous projectes hidràulics de bombeig”, diu Bogas.

Cargando
No hay anuncios

El resum del conseller delegat serveix per esvair dubtes. “El camí cap a una generació renovable, una demanda electrificada i unes xarxes digitalitzades ha de ser un recorregut fet amb pragmatisme”, conclou Bogas.