Descobrir l'horror nazi des de la mirada del Bruno
"De bon principi, no eren de cap manera nois. No pas tots, almenys. Hi havia nens i nois, pares i avis. Potser uns quants tiets i tot. I algunes d'aquestes persones que viuen soles rondant pels camins i que sembla que no tenen parents de cap classe. Gent com tothom". Quan el Bruno descobreix, enfilat en una finestra, les vistes de la seva nova llar queda... sorprès. Desconeix què hi ha darrere la tanca de ferro on s'acumulen homes de totes les edats. "Deu ser una zona rural", comenta amb la seva germana Gretel. Però no: no ho sap, però es tracta d'un camp de concentració nazi, Auschwitz, on treballa el seu pare, oficial de les SS.
John Boyne va escriure El noi del pijama de ratlles el 2007 i va ser un bestseller automàticament a tot el món. El llibre -que forma part de la col·lecció Clàssics de la literatura juvenil de l'ARA i Edicions 62, que arrenca aquest cap de setmana- descriu la descoberta de l'horror nazi a través de la mirada neta i innocent del Bruno, que només té vuit anys. El nen, curiós, es dedica a explorar els confins de la finca i a observar l'entorn -els seriosos oficials del seu pare, el comportament frívol de la germana, la docilitat de la mare: "Pensar és un luxe que no tenim a l'abast", li diu-. Així descobreix de prop aquella gent que porten, tots, pijama de ratlles. I més tard coneix el Shmuel, un nen jueu pres de qui acabarà depenent la seva vida.
El 2008 Mark Herman va fer l'adaptació cinematogràfica de la novel·la, una cinta que es va estrenar al Festival de Sant Sebastià i va ser nominada al Goya a la millor pel·lícula europea.
El primer lliurament de la col·lecció inclou 'La volta al món en vuitanta dies' i 'Mecanoscrit del segon origen'