Especials07/09/2012

"Clams de llibertat: Què vol aquesta tropa?", cançó per a la manifestació de la Diada

Un grup d'intel·lectuals proposa un cant per a l'Onze de Setembre, i obre a la societat civil el debat per idear nous crits independentistes

Marta Bausells
i Marta Bausells

BarcelonaUn: "Què vol aquesta tropa?"

Tots: "Un nou estat d'Europa!"

Un: "Què vol aquesta gent?"

Cargando
No hay anuncios

Tots: "Catalunya independent!"

Tots: "Catalunya, llibertat" (repetit)

Cargando
No hay anuncios

Aquest és el clam que proposa per a la manifestació de la Diada un grup d'intel·lectuals que ha reflexionat al voltant dels crits que se solen proclamar a les manifestacions independentistes. El sociòleg Salvador Cardús, el músic Marcel Caselles, l'etnomusicòleg Jaume Ayats i l'escriptor i enigmista Màrius Serra s'han aplegat i, en només tres dies, a més d'idear-ne la música i la lletra, han creat un vídeo perquè es difongui a la xarxa, que ha produït La Fàbrica, l''action tank' creador de l''Espolímetre'. Han batejat la iniciativa com a 'Clams de llibertat: Què vol aquesta tropa?'.

Cants més "pensats" i "festius"

Cargando
No hay anuncios

La idea, segons ha explicat a l'ARA Salvador Cardús, és que després d'aquesta primera proposta de crit se'n vagin fent d'altres. La motivació del projecte és que "en general tenim la impressió que falten crits a les manifestacions que tinguin en compte les circumstàncies actuals", apunta. La seva proposta introdueix el concepte d'Europa, "que en aquesta manifestació serà especialment important", diu.

La majoria dels cants, afegeix, acostumen a ser "molt a la contra" i hi ha una falta d'originalitat i de sentit festiu. "En feien falta de més elaborats, més en positiu i més pensats" des del punt de vista líric i musical, afirma el sociòleg. Per exemple, el clam "in-inde-independència!" –que aquesta iniciativa no pretén desplaçar– és "terrible des del punt de vista musical", comenta Cardús, per com estan situats els accents, entre altres qüestions.

Cargando
No hay anuncios

Els creadors de la proposta volen, doncs, llançar-la a les xarxes socials per veure si esdevé popular entre els ciutadans i se la fan seva i, alhora, obrir el debat a tothom. Així, es poden fer propostes a Twitter via el 'hashtag' #jocridaria i a la pàgina de Facebook 'Càntics per a la manifestació de l'11 de Setembre'.