Una cinquantena d'hostalers es reuneixen al restaurant dels germans Torres per combatre l'emergència climàtica també a la gastronomia

Coca-Cola lidera la trobada per promoure bones pràctiques en àrees com la gestió de l’aigua, el reciclatge de residus i l’aposta pel producte local

“Acción Climática en la Hostelería – Encuentros de Hostelería #PorElClima” reuneix en la seva primera edició més de 40 agents de l’hostaleria compromesos amb la sostenibilitat
Redacció
23/11/2024
3 min

El restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona, reconegut per la seva excel·lència gastronòmica i el seu compromís amb la sostenibilitat, ha estat l’escenari de la primera edició d'"Acción Climática en la Hostelería – Encuentros de Hostaleria #PerAlClima", organitzada per Hostaleria #PerAlClima amb el suport de Coca-Cola.

La trobada ha reunit aquesta setmana 50 participants, entre propietaris d’establiments hostalers, gremis d’hostaleria i restauració, i altres agents del sector, amb l’objectiu de promoure l’adopció de pràctiques sostenibles a l’hostaleria. Les activitats s’han centrat en temes clau com la descarbonització, l’eficiència energètica, la gestió de l’aigua, el reciclatge de residus i l’ús de productes locals.

Una iniciativa consolidada

Hostaleria #PerAlClima va néixer el 2017 amb la finalitat de promoure la sostenibilitat al sector hostaler i facilitar la implementació de mesures per descarbonitzar-lo i reduir les emissions. Actualment, compta amb més de 13.000 establiments adherits a tot Espanya, 3.500 dels quals són a Catalunya. Al llarg dels anys, els establiments participants han dut a terme més de 200.000 accions encaminades a millorar la seva eficiència ambiental, com la reducció del consum d’aigua, la recollida i reciclatge de residus o l’aposta per proveïdors locals.

Compromís gastronòmic i mediambiental

L’organització de la primera edició d’“Acción Climática en la Hostelería - Encuentros de Hostelería #PorElClima” vol reconèixer la tasca dels establiments adherits a la iniciativa i promoure l’acció climàtica al sector. Les activitats realitzades durant la trobada han posat el focus en promoure bones pràctiques, fomentar la conscienciació sobre la importància del desenvolupament sostenible del sector i posar en valor el compromís d'Hostaleria #PerAlClima amb aquests objectius. Aquestes activitats inclouen diverses ponències d’experts i agents exemplars del sector en matèria de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic.

La tria del restaurant Cocina Hermanos Torres com a espai per a la trobada respon al compromís amb la sostenibilitat

La tria del restaurant Cocina Hermanos Torres com a espai per a la trobada respon al compromís amb la sostenibilitat d’un dels restaurants de referència a l’àmbit nacional. A més de ser reconegut amb tres Estrelles Michelin 2024, l’establiment és un dels 49 restaurants espanyols que ostenten la distinció Estrella Verda, que es lliura des de 2022 com a reconeixement als establiments pioners en gastronomia sostenible i un notable compromís amb l’eco-responsabilitat. 

L'impacte d'iniciatives sostenibles

La taula ha comptat amb les ponències del periodista especialitzat en ciència i salut Josep Corbella i la directora de projectes de la Confederació Empresarial d’Hostelería de España, Beatriz Cecilia, que han posat el focus en el paper de l’hostaleria en la lluita contra el canvi climàtic i el seu impacte mitjançant la posada en marxa d’iniciatives sostenibles. També hi ha participat Ana Mastral, responsable d'Hosteleria #PerAlClima d’ECODES, que ha centrat la seva intervenció en la regulació del sector en matèria de sostenibilitat i la importància de rebre un bon assessorament.

Així mateix, el vicepresident de la Federació d’Associacions d’Empreses d’Hostaleria de Tarragona, director comercial i gestor de sostenibilitat del Grup El Pòsit, Ángel Pérez, ha explicat com han convertit el seu establiment en un referent en l’aplicació de mesures sostenibles, la importància d’inspirar-se en bones pràctiques i l’impacte d'Hostaleria #PerAlClima en la implantació d’accions específiques en els establiments.

La trobada coincideix amb el cinquè aniversari de la primera intervenció d'Hostaleria #PerAlClima a Catalunya

Igone Bartumeu, gerent de comunicació, relacions externes i sostenibilitat de Coca-Cola Europacific Partners, afirma que “la celebració d’aquesta trobada suposa una oportunitat per posar en valor la tasca realitzada pels col·laboradors i membres d'Hostaleria #PerAlClima, a més de seguir promovent l’adopció de pràctiques sostenibles en el sector i la conscienciació amb la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta trobada evidencia el nostre ferm compromís amb l’hostaleria i ens enorgulleix poder reunir-nos amb hostalers compromesos amb el desenvolupament sostenible del sector per avançar junts cap a la seva descarbonització”.

Adaptar-se a les demandes de la societat

La trobada coincideix, a més, amb el cinquè aniversari de la primera intervenció d'Hostaleria #PerAlClima a Catalunya, a Les Rambles de Barcelona. Les intervencions són campanyes realitzades en col·laboració amb les associacions d’hostaleria de les diferents províncies i comunitats autònomes del país per posar en valor les accions contra el canvi climàtic que es duen a terme en diferents zones emblemàtiques de l’hostaleria espanyola. Des de llavors, a Catalunya, s’han realitzat intervencions a Lleida, Sitges, Vies Verdes de Girona-Olot, Tarragona i, l’octubre del 2024, Aran.

Amb aquesta trobada, Hostaleria #PerAlClima reafirma el seu compromís amb el desenvolupament sostenible del sector i el seu objectiu d’ajudar els establiments hostalers a adaptar-se a les demandes d’una societat cada cop més sensibilitzada amb les qüestions mediambientals.

stats