Especials01/08/2013

Els científics preveuen l'arribada més important de meduses a Catalunya en 15 anys

L'Institut de Ciències del Mar de Barcelona ha detectat un augment dels albiraments en totes les platges

Europa Press
i Europa Press

BarcelonaL'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, adscrit al CSIC, preveu aquest estiu una de les arribades de meduses més importants a les costes catalanes dels últims 15 anys, d'acord amb les dades recollides durant el mes de juliol i que, en el cas d'algunes espècies, multipiliquen per sis els registres del 2012. L'investigador i expert en meduses, Josep Maria Gili, ha explicat que l'augment dels albiraments s'ha produït amb caràcter generalitzat "en totes les platges", fins i tot amb la detecció d'espècies poc comunes fins ara al Mediterrani.

"Ens enfrontem a un any de moltes meduses, però la cooperació amb ajuntaments i corporacions locals és més forta" i els convenis dissenyats per fer front a aquest fenomen complex han demostrat ser efectius, ha assenyalat Gili. De fet, ha destacat que tot i que la presència sigui nombrosa, a les cinc platges on apareixen més meduses arrossegades per les corrents i els vents –Roses (Girona) i sud de Tarragona, entre d'altres–, no caldrà prohibir el bany més de 15 dies en els tres mesos estiuencs, per la qual cosa "no té sentit crear alarma amb vista al turisme", ha insistit. El problema de les meduses no és a la costa, sinó que és un problema ecològic d'envergadura a mar obert, ha precisat Gili, un fenomen que només es pot revertir canviant radicalment la gestió dels oceans, especialment reduint les quotes pesqueres.

Cargando
No hay anuncios

Gili ha especificat que dels 11 albiraments de 'Pelagia noctiluca' durant el juliol del 2012 s'han passat al voltant de 70 aquest any. En el cas del borm blau ('Rhizostoma pulmo') s'ha passat de 73 a més de 120. I s'han observat exemplars de dues espècies poc habituals, la 'Discomedusa lobata' i el borm de vela ('Physalia physalis'). Alhora, espècies invasores que havien estat detectades fa poc, com la medusa pigallada d'Austràlia ('Phyllorhiza punctata') i el ctenòfor ('Mnemiopsis leidyi') han consolidat aquest any la seva expansió, especialment a la zona del Delta de l'Ebre, tal com ha indicat Gili. En conjunt, això confirma la sospita que aquest estiu presenta "una de les xifres més altes de meduses dels últims 15 anys".