El català, un futur digital
El català, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, és l'aposta de les empreses líder

Google, Microsoft i Apple han apostat pel català en els seus productes més destacats; al mateix temps, Catalunya s’està convertint en un referent internacional en empreses orientades al món digital, els videojocs i l’entreteniment. Són dues notícies positives tot i que el català no és tan present en els productes d’aquestes empreses com ho és en els de les marques globals.
Que les empreses digitals catalanes apostin pel català com els grans referents mundials els aporta valor a tots els nivells: compleixen el Codi de Consum, els dona una imatge social favorable, ja que responen a una demanda compartida per la societat catalana, i, sobretot, és una eina de màrqueting.
El català, avui, és present també a les xarxes socials més populars, com ara Facebook i Twitter, que ja l’utilitzen en les seves principals interfícies, o en els programes de missatgeria més populars, com WhatsApp, Facebook Messenger o Telegram. Per als consumidors catalans, l’ús del català ja és un estàndard de qualitat i normalitat digital. El troben quan es comuniquen, quan naveguen o bé quan miren vídeos a YouTube, que també té la interfície traduïda.
Utilitzar el català al món digital obre un mercat de 10 milions de persones que el parlen. El català és la 14a llengua de la Unió Europea en nombre de parlants habituals i la 9a pel que fa a població als territoris on es parla. A més, els parlants de català són digitals: el català és la 8a llengua del món en penetració a internet.
Iniciatives d’èxit
El català i el món digital generen sinergies positives. En tenim un exemple en la Viquipèdia, la versió catalana de Wikipedia, la primera que es va crear al món després de l’anglesa, abans que l’alemanya, la francesa o l’espanyola; la 17a en nombre d’articles i la 2a en articles de qualitat.
Els consumidors catalans no dubten mai a utilitzar el català en les seves comunicacions digitals. El català és la 19 llengua del món a Twitter, de la mateixa manera que, durant l’eclosió dels blogs, va arribar a ser una de les llengües amb més blogs.
El català té un domini propi a internet. El domini .cat és el primer domini del món que representa una llengua i una cultura. Des de la seva creació, el nombre de registres per any no ha deixat de créixer: actualment n’hi ha prop de 113.000.
Els principals sistemes operatius tenen versió en català: Windows, iOS, Android, entre d’altres, i el català, a més, és entre les primeres llengües d’Europa en traducció automàtica, al nivell de l’alemany, el neerlandès o l’hongarès.
Política Lingüística dona suport al català al món digital
La direcció general de Política Lingüística ha donat suport a projectes d’empreses que han incorporat la llengua catalana. Els ajuts es proposen fer créixer els productes i serveis en català, garantir els drets lingüístics dels consumidors i oferir solucions a la demanda de productes digitals en català de la societat. Entre els projectes subvencionats del 2017 destaquen aplicacions de realitat augmentada, com la de l’empresa Minushu, o orientades a àmbits prioritaris per als ciutadans, com la mobilitat urbana (BusupCAT) o la salut (SAVAC). També n’hi ha de culturals, com el projecte Tekstum Solutions, un algoritme que facilita la informació donada pels lectors als editors.
D’entre els ajuts per a la traducció al català de videojocs, destaquen per la seva qualitat Altered Matter, que ha creat el joc en 3D Etherborn, premi al millor disseny creatiu del Festival AzPlay de Bilbao, i Appnormals Team, creadora de Stay, el joc guanyador de l’edició del 2016 de la Game BCN. També s’impulsa la incorporació de la llengua de signes catalana al món digital.
Cercaapps, cercador d’aplis en català
http://llengua.gencat.cat/cercaapps
Busca aplis en català per al teu mòbil o la teva tauleta digital, siguin Android o iOS. Cada setmana una apli destacada a l’App de la Setmana. Aplis esportives, socials, educatives al teu abast. Ja n’hi ha 250!
Mobilitza’t en català
http://llengua.gencat.cat/mobilitzat
¿Vols que el teu mòbil parli com tu? ¿Vols que la teva tauleta o els teus dispositius electrònics parlin en català? Assegura-te’n sempre abans de comprar-los. Fes córrer el vídeo Mobilitza’t en català.
Terminologia digital
http://llengua.gencat.cat/50digital
Escrius software, post, open data? Utilitza els termes normalitzats en català. Descarrega’t o demana una selecció de termes digitals triats pel Termcat. En els negocis digitals sigues clar i català!
10 raons perquè els productes digitals parlin català
http://llengua.gencat.cat/10raons
Hi ha almenys 10 raons perquè els productors digitals apostin per la llengua pròpia de Catalunya. Si tens una empresa digital, t’interessa llegir-les.
Català, llengua digital
http://llengua.gencat.cat/digital
Connecta’t a la web de la llengua catalana de la direcció general de Política Lingüística. Hi trobaràs les eines i els recursos per poder utilitzar el català al món digital.
Les entitats, amb el català
-Catalanitza l’ordinador, de Softcatalà:
-Comerçlocal.cat, de la Fundació puntCat
-Navega en català, de la Fundació puntCat