CAT Serveis27/06/2019

L’Any Joan Brossa

Des del 19 de gener del 2019, data del centenari del naixement de Joan Brossa, i fins al 30 de desembre del 2019, data que coincideix amb la commemoració de la seva mort (Barcelona, 30 de desembre del 1998) se celebra l’Any Joan Brossa, impulsat per la Fundació Joan Brossa, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb el suport de moltes institucions públiques i privades de tot el país.

No hi ha dubte que Joan Brossa és un dels poetes catalans i europeus més importants de la segona meitat del segle XX. I, juntament amb Miró, Sert, Gerhard, Foix, Dalí i Tàpies, és un dels referents indiscutibles de l’avantguarda catalana. Tot i que, de ben segur, la seva obra encara no és prou coneguda. D’entrada, doncs, hi ha prou motius per celebrar el seu centenari amb uns objectius ben clars: donar-lo a conèixer, estudiar-lo, reeditar els seus llibres, posar la seva obra a disposició dels lectors i representar la seva poesia escènica.

Joan Brossa és un poeta de la modernitat, un poeta que transgredeix el llenguatge i les formes poètiques convencionals fins a portar l’obra als límits del llenguatge. El que caracteritza tal vegada d’una manera especial la seva obra és la capacitat que té d’obrir espais, el seu esperit creatiu sense límits, la seva pràctica avantguardista, la seva revolta poètica, la seva actitud crítica social i política, la seva capacitat d’irradiar la poesia cap a totes les arts, cap a la vida mateixa. És per això que l’obra de Brossa és radical, perquè arrela en la profunditat i creix i s’escampa en totes direccions. “Veig l’art i la literatura com un possible eixamplament d’horitzons cap a la llibertat, com uns instruments de penetració al coneixement humà, i en aquest sentit m’interessa molt més allò que resta per fer que no pas allò que ha estat fet”, escriu a “Fases”.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de Joan Brossa, a més, hem de celebrar que, per primer cop, com Verdaguer o Maragall, gràcies al nou espai que l’Ajuntament de Barcelona ha cedit a la Fundació Joan Brossa, podem gaudir d’un espai propi dedicat al poeta, a l’edifici de la vella Seca, l’antiga fàbrica de moneda, al carrer la Seca, 2. El nou espai de la Fundació Joan Brossa esdevé l’epicentre de l’Any Joan Brossa i és el lloc on es concentren moltes de les activitats programades. Perquè donar a conèixer el nou espai de la Fundació Joan Brossa i aconseguir la seva consolidació com a punt de referència de l’obra de Joan Brossa, de la irradiació de la paraula poètica i de l’experimentació poètica i artística, és un altre dels objectius principals de l’Any Joan Brossa.

L’exposició La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental (1948-1980) és una de les més destacades del centenari i es presenta a la Fundació Joan Brossa fins al 17 de novembre. Comissariada per Eduard Escoffet, posa l’obra del poeta en relació amb els diferents moviments de l’avantguarda poètica de la postguerra, com el lletrisme, la poesia concreta, l’espacialisme o la poesia sonora, remarcant la importància i rellevància de l’obra de Brossa en el context internacional. Alhora, l’espai acull al llarg de l’any una programació d’activitats regular en què destaca el cicle Ens va fer Joan Brossa, de converses entre persones que van conèixer el poeta i nous creadors influïts per la seva obra, que compta amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Cargando
No hay anuncios

Entre nombroses exposicions i activitats per centres culturals, institucions, biblioteques, escoles de tot el territori, cal destacar la instal·lació itinerant No em va fer Joan Brossa de Cabosanroque. Pel que fa al món acadèmic, els dies 7 i 8 de novembre se celebrarà el II Simposi Internacional Joan Brossa, Els arbres varien segons el terreny, organitzat per Poció, grup de poesia i educació, la Universitat de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Joan Brossa.

EXPOSICIONS MÉS DESTACADES

EXPOSICIONS MÉS DESTACADES

Cargando
No hay anuncios
  • La xarxa al bosc. Joan Brossa i la poesia experimental (1946-1980), Fundació Joan Brossa, Barcelona (fins al 17 de novembre).
  • Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet, Guillem Viladot. Poesia concreta. Petite Galerie, Lleida, 1971, Fundació Guillem Viladot, Lo Pardal, Agramunt (fins al 13 de juliol).
  • Joan Brossa, poeta de la revolta, El Born CCM, Barcelona (del 3 d’octubre del 2019 al 12 de gener del 2020).
  • Antoni Tàpies. Teatre, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona (del 24 d’octubre del 2019 al gener del 2020).
  • No em va fer Joan Brossa, instal·lació de Cabosanroque, Fundació Palau, Caldes d’Estrac (de l’11 de juliol a l’1 de setembre); Sala Trinitaris, Vilafranca del Penedès (del 20 de setembre al 20 d’octubre); Center of Contemporary Arts, Glasgow (del 30 d’octubre al 10 de novembre); Museu Abelló, Mollet (del 21 de novembre del 2019 al 5 de gener del 2020).

NOUS ESTUDIS, EDICIONS I REEDICIONS DEL POETA

  • Arnau Puig, Brossa: escarnidor i burleta. Records d’una amistat estel·lar (Comanegra)
  • Jordi Coca, Joan Brossa o el pedestal són les sabates (Ensiola)
  • Carles Rebassa, Joan Brossa, ara i aquí (Angle editorial)
  • Joan Brossa, El saltamartí (Proa), amb pròleg de Pere Gimferrer
  • Joan Brossa, Viatge per la sextina (1976-1986) (Quaderns Crema)
  • Joan Brossa, Poesia escènica completa, en vint-i-dos volums, edició a cura de Glòria Bordons i Héctor Mellinas(Arola)
  • Joan Brossa, Poemes transgredits (Nórdica Libros)
  • Joan Brossa, Poemes de combat (Vibop Edicions), a cura de Joan M. Minguet
  • Joan Brossa, Em va fer Joan Brosa / Me hizo Joan Brossa, versió castellana d’Andrés Sánchez Robayna (Galaxia Gutenberg)
  • Joan Brossa, Antología de poemas visuales (Visor), a cura de Marc Audí
Cargando
No hay anuncios

Més informació:

fundaciojoanbrossa.cat

Cargando
No hay anuncios

cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2019/anybrossa