A Catalunya hi ha més de 750 cellers i 8.500 viticultors i viticultores que, a més d’elaborar un ampli ventall de vins que destaquen per la seva qualitat (340 milions d’ampolles de vi) són garantia d’arrelament de la població a moltes comarques i de conservació de l’entorn i del patrimoni paisatgístic.
La proximitat és un valor en alça per al consumidor i, a Catalunya, tothom té una denominació d’origen molt a prop. De fet, més del 53% dels municipis catalans tenen vinya, amb el que això comporta per l’arrelament de la gent al territori i la difusió de la cultura del país.
A més, tant elaboradors com viticultors tenen una actitud proactiva en la lluita contra el canvi climàtic i l’aposta pel cultiu ecològic. Avui dia més de la meitat de la superfície de la vinya catalana és ecològica, i les vinyes que dibuixen les onze DO constitueixen algunes de les postals més icòniques del nostre paisatge.
Aquestes són les onze denominacions d’origen que dibuixen el mapa del vi de Catalunya, a banda de la DO Cava, per ordre cronològic de fundació:
DOQ Priorat: la suma de sòl, clima, orografia i molta feina
- 2.196,8 hectàrees - 115 cellers
La DOQ Priorat és la DO catalana més antiga i una de les dues denominacions d’origen qualificades d’Espanya. El cultiu de la vinya es troba distribuït en altituds que van des dels 100 metres sobre el nivell del mar fins als 750 metres. El paisatge que generen aquestes vinyes és un dels trets característics del Priorat i els seus vins destaquen per ser profunds i “minerals” de garnatxa i carinyena.
DO Tarragona: el vincle amb l’Imperi Romà i el seu llegat cultural
- 3.400 hectàrees - 27 cellers
El territori de la DO Tarragona se situa entre el riu Ebre i la mar Mediterrània. El clima típicament mediterrani i la marinada tenen una gran influència sobre els seus vins. Els blancs s’elaboren principalment amb varietats autòctones i hi destaquen el macabeu, l’aposta decidida per fer de la denominació d’origen Tarragona una DO singular.
DO Alella: cooperativisme i més de 2.000 anys de tradició vinícola
- 200 hectàrees - 7 cellers
És una DO urbana, la més petita, tot i estendre’s per 31 municipis de 3 comarques. En aquest territori s’ha fet vi des de fa més de dos mil anys i la creació de la seva cooperativa va ser clau per donar prestigi i empenta al nom d’Alella associat al vi. El terrer de la DO Alella ve definit pel seu sòl característic de Sauló i la varietat de raïm més característica de la zona és la Pansa blanca.
DO Penedès: 2.700 anys d’història vinícola
- 2.500 hectàrees - 150 cellers
La denominació d’origen del Penedès és considerada el bressol de la vitivinicultura. Les troballes al jaciment de La Font de la Canya són el vestigi més antic que demostra el conreu i la manipulació de la vinya a Catalunya. El sòl i el clima diferencien aquesta DO en deu zones marcades per un caràcter únic, que van des del mar fins a més de 800 metres d’altitud. La varietat de raïm més important és el xarel·lo per a vins blancs. El Penedès és la regió de més producció de vi de Catalunya i el 2025 s’ha compromès a ser la primera denominació 100% ecològica del món.
DO Empordà: mar i muntanya
- 1.850 hectàrees - 46 cellers
L’Empordà i els seus vins són una mostra dels seus contrastos, de mar i de muntanya, que fan de l’Empordà un lloc únic, terra de Carinyena i Garnatxa. Aquestes dues varietats són, avui dia, les més plantades i la seva implantació no ha deixat de créixer en els últims anys. Els cellers empordanesos són majoritàriament petits i amb una llarga tradició en l’elaboració de vins.
DO Terra Alta: la zona vinícola més meridional
- 5.870 hectàrees - 62 cellers
La denominació d’origen de la Terra Alta és una de les històriques de Catalunya. Està situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya i té un alt valor paisatgístic. La importància de la Garnatxa i una cultura específica d’entendre la seva elaboració fan d’aquests vins els que millor expressen el que significa la DO Terra Alta. El 30% de la garnatxa blanca mundial es troba en aquesta zona.
DO Costers del Segre: el vi de les terres lleidatanes
- 4.182 hectàrees - 35 cellers
Al voltant de la denominació d’origen Costers del Segre hi ha un territori divers repartit en set paisatges que donen fruit a vins units en la seva intensitat, amplitud i equilibri. Vins amb bona acidesa, frescor, força i caràcter. La seva producció s’estén al llarg de la conca del riu Segre i del Pirineu de Lleida.
DO Conca de Barberà: innovació i estima per la terra
- 2.721 hectàrees - 28 cellers
La història de la viticultura a la Conca ha anat molt lligada a la història de la comarca. El trepat, la varietat autòctona de raïm negre, és el referent diferenciador dels excel·lents vins que té la Conca de Barberà. El trepat proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. L’empremta del seu passat cooperatiu vitivinícola és ben visible amb els cellers modernistes que Àngel Guimerà va batejar com “catedrals del vi”.
DO Pla de Bages: el vi de tradició familiar
- 500 hectàrees - 17 cellers
Des de 1995 aquesta denominació és hereva de la que va ser la zona amb més vinya de Catalunya, 27.700 hectàrees, per això es parlava de “la febre d’or de la vinya al Bages”. El seu patrimoni vitivinícola format per barraques, murs i tines de pedra seca, premses medievals o el Monestir de Sant Benet en són un testimoni ben viu. Agrupa els cellers i vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia. La varietat autòctona més representativa de la zona és el Picapoll, que aporta una gran personalitat al vi.
DO Catalunya: tradició i qualitat
- 39.761 hectàrees - 202 cellers
La denominació d’origen Catalunya té una gran herència al darrere de la seva trajectòria viticultora. El vi amb DO Catalunya, d’avantguarda de qualitat, amb un marcat caràcter mediterrani, representa més del 50% del vi català amb DO i suma fins a 40.000 hectàrees de conreu i una producció de més de seixanta milions d’ampolles.
DO Montsant: joventut i empenta
- 1.775 hectàrees - 53 cellers
Aquesta denominació d’origen és la més jove de Catalunya, però això no li resta l’empenta que els productors posen en la seva feina i en l’elaboració del vi. Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant. El 90% de la producció de raïm correspon a varietats negres amb una destacada presència de garnatxa i carinyena.
La campanya “Catalunya, on el vi és cultura” impulsada pel Govern de la Generalitat, a través del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), fomenta l’augment del coneixement i la notorietat del vi català.
Espai Empar Moliner: Les Denominacions d'Origen de Catalunya
Denominació d’Origen. Que “denomina l’origen” del vi. El garanteix! I ens en fa conèixer allò que el fa específic, únic, per mil causes irrepetibles.
Si a un habitant de La Rioja li demanen per les subzones de la seva DO i el raïm que s’hi fa, no haurà de fer gaire memòria. Si ho demanem a un habitant de Catalunya, haurà d’haver-hi “estudiat” una mica més, perquè el nostre mapa vinícola –per sort i per plaer– és ben complex. Tenim, en la nostra terra de vins, dotze DO. Les escric a continuació, però els proposo que s’aturin aquí i, abans de llegir, provin de recordar-ne les que puguin. Les Denominacions d’Origen catalanes són un reflex de la gran complexitat, qualitat estratosfèrica i gran diversitat del vi català. El vi català està entre els millors del món. No és cap exageració, ni cap passió d’enamorada. El vi català (el blanc, el negre, el brisat, el ranci, l’escumós...) està entre els millors del món.
La Denominació d'Origen, doncs, en garanteix l’origen, la qualitat, les varietats, esclar, i les pràctiques. Ens diu com, per què, des de quan, qui.
I ara sí, les Denominacions d’Origen, que m’agradarà explicar, al llarg dels dies, a tots vostès. Alella, tan gran i tan petita, la primera d’Espanya, per cert. Catalunya, amb la meitat d’ampolles que surten del nostre país. Cava, la de les adorables bombolles. Conca de Barberà, amb aquesta meravella que és el trepat. Costers del Segre, amb set paisatges radicals i bellíssims, banyats pel riu. Empordà, amb cellers increïbles, petits i grans, tots grandiosos. Montsant, que no pot ser més elegant. Penedès, tan a prop i tan lluny, amb el xarel·lo, que és la nostra meravella internacional. Pla de Bages, amb el picapoll i el mandó, els meus. Priorat, amb la garnatxa i la carinyena. Tarragona, amb el macabeu com a rei del món. I Terra Alta, el paisatge indòmit, dur i preciós, el cor de la garnatxa blanca.