Catalunya reforça el seu rol de referent mundial en gastronomia

Un munt d’activitats per a tots els gustos integren l’ampli programa de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, el 2025

Pesto multiesfèric amb anguila i pistatxo.
21/12/2024
3 min

Si tan sols poguéssiu dir una desena d’elements que formen part de l’essència de Catalunya és més que probable que incloguéssiu la gastronomia. Encara més en aquestes dates de trobades i celebracions familiars. Però en realitat al llarg de l’any la gastronomia, tradicionalment vinculada a cada estació de l’any, no deixa de tenir gran protagonisme.

No és estrany, doncs, que Catalunya sigui una de les regions amb més reconeixement gastronòmic mundial. Avui hi ha ni més ni menys que 62 restaurants amb un total de 77 estrelles Michelin.

Per tot plegat tampoc és estrany que Catalunya sigui l’any vinent Regió Mundial de la Gastronomia. L’any 2016 ja va ser reconeguda com a Regió Europea de la Gastronomia, i l'any que tenim a tocar fa un salt endavant, amb una distinció encara més prestigiosa i d’abast planetari. La Regió Mundial de la Gastronomia és una distinció que atorga l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.

Ja s’estan preparant les activitats d’aquest esdeveniment, que convocarà tots els actors de la cadena alimentària i posarà en relleu l’excel·lència i la riquesa del patrimoni gastronòmic català. Hi haurà activitats per a tots els gustos arreu del país, però també a la resta de l’Estat i fora de les nostres fronteres. Així, per exemple, entre moltes altres, cal destacar el programa Catalan Food: diversos països acolliran actuacions per incrementar el posicionament de valor dels productes catalans. Cada mes es destacarà un paisatge gastronòmic de Catalunya i es convidarà una àvia a cuinar en un dels restaurants participants, es farà educació alimentària a les escoles, hi haurà accions de promoció del vi català, influencers de tot el món vindran a conèixer plats exquisits cuinats a Catalunya... I un llarg etcètera.

Trobareu la informació en aquest enllaç.

Ves al vídeo

Marta Minoves: “És important seguir invertint en formació, apostar per la innovació sense perdre les arrels i enfortir la relació entre productors locals i cuiners”

Marta Minoves

La jove cuinera berguedana Marta Minoves Tor, representant de Catalunya a la 8a edició del European Young Chef Award, va obtenir fa uns dies el títol European Young Chef Award 2025 al guanyar per unanimitat el primer premi del jurat. El plat que va presentar, Fonda Tor, és una evolució de la interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta que el març passat la va fer valedora del títol de Millor Cuinera Jove de Catalunya en la 36a edició del concurs que es va celebrar a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT).

“Aquest guardó és un honor immens i un gran estímul per continuar treballant amb passió. Tots dos premis són un reconeixement a l’esforç i a les arrels, i em recorden que l’autenticitat i l’esforç sempre tenen recompensa. L’alta cuina no és només tècnica ni sofisticació, també és emoció i història. El meu plat guanyador, Fonda Tor, n’és l’exemple: la tradició i els records poden conviure perfectament amb la innovació”, ha dit Minoves, de 22 anys. A parer seu, la gent cada cop valora més les seves arrels i la cuina de proximitat. “La saviesa de generacions passades és essencial per entendre els sabors autèntics i donar-los una nova vida”.

El European Young Chef Award és un concurs que convoca els guanyadors dels concursos regionals de tot Europa per promoure innovacions en la cuina tradicional, destacar les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors per a les regions i els productes alimentaris locals.

“M’agrada molt treballar amb productes frescos i de temporada, com els bolets, l’oli d’oliva verge extra o el peix. Però tinc una debilitat especial pels formatges”, reconeix. Minoves també destaca que el seu primer referent culinari va ser la seva àvia, que li va ensenyar l’amor per la cuina, la paciència i la importància de respectar els ingredients.

La cuinera posa èmfasi en el fet que el sector gastronòmic està en plena transformació i presta més atenció a la sostenibilitat i al respecte pels productes locals. Per això, considera que Catalunya continuarà sent un referent gastronòmic mundial. “És important seguir invertint en formació, apostar per la innovació sense perdre les arrels i enfortir la relació entre productors locals i cuiners”.

stats