Discapacitats? Supercapaços!

Catalunya es bolca en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Coincidint amb la commemoració del 3 de desembre, ciutats com Sabadell, Reus, Barcelona o Sant Cugat del Vallès han preparat activitats lúdiques, culturals i educatives per sensibilitzar la ciutadania i visibilitzar la discapacitat, al costat de les entitats del sector

Visites accessibles al Museu d'Història i tallers artístics adaptats al Museu d'Art de Sabadell. A Reus, un taller de lectura fàcil i contes inclusius. Al districte de les Corts de Barcelona, una exposició creada per dos supervivents d'un accident de cotxe que és un autèntic cant a la vida. Aquestes són només tres de les desenes d'activitats que s'estan organitzant arreu de Catalunya per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada any el 3 de desembre. Enguany, com ja ha passat en edicions anteriors, ciutats com Sabadell, Sant Cugat del Vallès o Sant Boi de Llobregat han preparat un extens programa d'activitats amb un objectiu ben clar: reivindicar els drets de les persones amb discapacitat i posar en valor la riquesa de la diversitat.

"A la nostra ciutat, cada individu té un valor únic i una contribució per oferir, i és essencial que reconeguem i celebrem la diversitat que ens envolta", assegura Laura Pineda, regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Sabadell. Ho diu en l'escrit de presentació que obre la guia d'activitats del Som Capaços, que recull les desenes d'activitats que Sabadell ha preparat –al costat de les entitats– per al Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. "Treballem per una ciutat que defensi i promogui l’autonomia i l’apoderament de totes les persones, siguin quines siguin les seves capacitats", continua Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. "Per això, de la mà de les entitats, empreses i col·laboradors hem dissenyat el programa Som Capaços, que un any més arriba ple d’activitats i propostes per compartir temps i avançar plegats", acaba.

Cargando
No hay anuncios

A Sabadell, les activitats van començar el passat 3 de novembre i s'allargaran fins al 3 de desembre, quan se celebrarà un acte central al Teatre Principal. Durant aquest mes, la ciutadania ha pogut participar en experiències ben diferents: des de partides de petanca adaptada per reivindicar la inclusivitat d'aquest esport fins a mercats solidaris de moda i complements en benefici del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. El 3 de desembre, la façana de l'Ajuntament lluirà de color taronja, el color associat a la reivindicació per construir una ciutat més igualitària i justa.

Un territori compromès

A les comarques de Tarragona, un dels municipis que s'han bolcat més en aquesta cita ha estat Reus. Les activitats van començar el passat 20 de novembre amb una jornada sobre l'accés a la informació inclusiva a càrrec de l'ONCE. Van continuar l'endemà amb un taller de cuina a càrrec de la Residència Marinada i un taller d'esport inclusiu per a educadors a càrrec de l'Associació Supera't i Open Europe. Aquests darrers dies, també han organitzat un partit de la Lliga Catalana de Bàsquet en Cadira de Rodes i han acollit la presentació del projecte sociolaboral Down Tarragona. El programa ha nascut de les nou entitats que formen part del Consell Municipal de la Discapacitat i s'allargarà fins al 31 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, a Sant Boi de Llobregat, al Baix Llobregat, han concentrat les activitats al mes de novembre. Van començar el dia 16, amb un contacontes a la biblioteca del municipi. Van continuar el 14 amb un espectacle solidari de màgia i culminen avui, 30 de novembre, amb una fira d'entitats a la plaça de la República. "Aquesta programació promou els drets i el benestar de les persones amb discapacitat, que constitueixen aproximadament el 15% de la població mundial", recorda l'Ajuntament. "Amb informació i visibilització s'ajuda a posar fi a la discriminació i a l’estigma", rebla.

El dia internacional també es commemorarà al Vallès, en poblacions com Sant Cugat. Amb el lema "No som invisibles", s’han programat una desena d’activitats, que tindran lloc fins al 5 de desembre, i que compten amb la complicitat d’entitats socials, esportives i culturals de la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

"Agraïm a la Taula per a Persones amb Discapacitat la seva feina constant, el seu compromís i la seva lluita incansable per garantir els drets i les oportunitats de les persones d’aquest col·lectiu", explica Josep Maria Vallès, alcalde de la població. El lema que Sant Cugat ha triat enguany per commemorar el dia és "No som invisibles". "Ens interpel·la a trencar barreres, a visibilitzar i a escoltar les persones amb discapacitat: és una crida a la ciutadania per esdevenir una societat realment inclusiva", acaba.