Jordi Tardà: Tintín, l'únic professor de català

El periodista i promotor cultural va ser detingut diversos cops per enganxar cartells escrits en català al carrer

Carla Fajardo
i Carla Fajardo

BarcelonaJordi Tardà (Mataró, 1955) fa gala dels seus cognoms. "Tardà i Castells són la millor mostra de les meves arrels catalanistes". Van ser aquests orígens familiars i no l'escola que van ensenyar-li a llegir i escriure en la llengua.

Els seus pares tenien una impremta i feien documents en català per amics de forma clandestina. Van fer els recordatoris pel bateig i la comunió de Tardà en català sense que ningú els veiés, fent l'entrega en mà "com si fossin pamflets antifranquistes" i fent silenci.

Cargando
No hay anuncios

Com que a l'escola tot era en castellà, a casa procuraven que hi haguessin llibres en català, però "no era fàcil trobar-ne i, a vegades, no eren gaire adequats per a nens de quatre anys". La primera lectura que recorda és un exemplar signat de 'L'Atlàntida', de Jacint Verdaguer.

Però, finalment, va arribar Tintín. Ho va fer gràcies a Joaquim Ventalló, el periodista que va traduir el còmic al català en ple règim feixista. Tardà també rebia el 'Cavall Fort' però preferia el periodista belga creat per Hergé. D'aquí que actualment faci el programa 'Tintín a la ràdio', a Catalunya Radio.

Cargando
No hay anuncios

A còpia de llegir aquestes i altres obres com 'Llibre de lectura' de Josep Pla, va aprendre a escriure en català. Amb 10 anys, inventava relats i amb 13 va començar a escriure un diari que des de llavors ja no ha deixat anar. Feia faltes perquè mai havia assistit a classe, fins que va començar a treballar a Catalunya Radio amb 28 anys, on les correccions de la Unió d'Assessorament Lingüístic el van ajudar a rectificar els errors ortogràfics que encara cometia.

El periodista i promotor cultural, que va ser organitzador de la fira del disc i va fer possible el Museu del Rock, on es va exposar part de la seva col·lecció musical, ja escoltava música de ben petit amorrat a la ràdio. "Quan no escoltava els idolatrats Rolling Stones, escoltava Serrat. 'Cançó de matinada' i 'Camí avall' m'agradaven molt", explica. Amb 13 anys ja va fer de promotor musical per al concert de Pau Riba enganxant cartells en català pels carrers. "M'havien detingut algun cop perquè deien que era propaganda subversiva", diu.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, va acabar formant part de la primera emissió televisiva en català a TVE, el circuit català, on apareixia a 'Musical express', el programa musical dirigit per Àngel Casas, que va acostar una mica més la cultura catalana a la gent.