CaixaBank promou l'ofici de pastor a Catalunya a través de la col·laboració amb l'Associació Rurbans
L’Escola de Pastors i Pastores de l'Associació Rurbans ha estat escollida en el marc del programa Terra d'Oportunitats
L'Associació Rurbans, Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, ha estat escollida en el marc del programa Terra d'Oportunitats de CaixaBank per posar en marxa un projecte més sostenible de ramaderia i pasturatge.
CaixaBank ha donat suport econòmic a l'entitat amb 10.000 euros que Rurbans ha destinat, d'una banda, a un projecte de formació de nous pastors (5.000 euros) i, de l'altra, a una sèrie d'ajudes directes per a la integració dels seus beneficiaris en entorns rurals (5.000 euros restants). Aquests ajuts es poden utilitzar, per exemple, per pal·liar les necessitats relacionades amb l'assentament, la mobilitat o l'establiment en municipis de població inferior a 10.000 habitants.
El programa de formació de nous pastors que desenvolupa l'Escola de Pastors de Catalunya ha desenvolupat un model de marca pròpia per donar suport a noves iniciatives alhora que s'adapta a les necessitats dels seus participants. El curs està dirigit a tot el sector ramader amb l'objectiu de formar persones pageses i pastores vinculades a tot tipus de bestiar: ovelles, cabres, vaques de carn, eugues i burros, entre d'altres. En el curs l’alumnat rep una formació teoricopràctica durant sis mesos i mig, dos mesos i mig de formació teòrica i, després, quatre mesos de pràctica explotacions col·laboradores.
Laia Batalla, presidenta de l'Associació Rurbans, ha destacat que aquest projecte té l'objectiu de millorar les condicions de treball de les persones que treballen en ramaderia extensiva, i que per poder beneficiar-se d'aquest ajut cal haver estat alumne de l'Escola de Pastors i Pastores i ser titular d'una explotació ramadera, o bé formar part d'una entitat que sigui titular d'una explotació ramadera en actiu en règim extensiu o de semiextensió. Batalla ha posat de manifest la importància que des de l’Associació Rurbans es treballa amb l’objectiu de garantir un relleu generacional en el sector.
Per la seva banda, Mar Puñet, veterinària i formadora de l’Escola de Pastors i Pastores, que sempre ha volgut dedicar-se a ser veterinària rural, ha destacat el paper fonamental de la formació als participants per tal de garantir coneixements bàsics sobre reproducció ovina i cabruna, així com guiar els futurs pastors i pastores sobre la viabilitat econòmica de les seves explotacions.
Anna Plana, pastora i exalumna l’any 2010 de l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, de 38 anys, resident a Llessui i que gestiona un ramat de 500 ovelles, acull ara alumnes en pràctiques. Plana insisteix en la importància de dedicar-se al sector des del cor, i que fer de pastor no és només estar sol a la muntanya amb el ramat, que s’ha de fer front a les dificultats d’accés a la terra i a la burocràcia.
La pastora destaca que “després de completar el curs de formació a l'Escola de Pastors de Catalunya, em vaig sentir molt més preparada per afrontar els reptes que comporta la gestió d'un ramat de 500 ovelles. La formació m'ha proporcionat eines pràctiques i coneixements que són fonamentals per tenir cura del bestiar i gestionar l'explotació de manera sostenible. A més, he pogut connectar amb altres professionals del sector, cosa que m'ha ajudat a crear una xarxa de suport molt valuosa”.
Inmaculada Barra, directora d'Aliances Estratègiques i Banca Social de CaixaBank, ha destacat que "Terra d'Oportunitats és el programa pel qual CaixaBank s'ha involucrat amb la creació d'ocupació, l'emprenedoria rural i la fixació de població en àrees despoblades". Des de la seva posada en marxa, l'any 2021, el programa ha donat suport a més de 2.000 emprenedors i ha permès signar 90 acords tant amb Grups de Desenvolupament Rural com amb entitats que treballen per integrar persones en entorns rurals. "El nostre compromís amb el territori i amb la inclusió financera de totes les persones és ferm, i ho demostrem creant i apostant per programes com aquest", ha assenyalat Barra.
Sobre Terra d'Oportunitats CaixaBank
Terra d'Oportunitats és un programa d'Acció Social CaixaBank que neix amb l'objectiu de donar suport a l'emprenedoria, crear ocupació i oferir oportunitats de futur a l'entorn rural. L'entitat vol ajudar directament emprenedors rurals amb projectes en funcionament, detectar el seu potencial i necessitats i oferir-los ajuda econòmica, formació i acompanyament.
Tot això, amb el suport dels Grups de Desenvolupament Rural (GDR o GAL), coneixedors en profunditat del teixit econòmic en els respectius territoris, i comptant amb les sinergies creades amb altres àrees de l'entitat: des de l'acompanyament i la mentorització (Voluntariat CaixaBank), el finançament (MicroBank i AgroBank) i creant una comunitat d'emprenedors de tot el país (en els programes formatius llançats de la mà de Rural Talent, amb l'impuls del banc).
Enguany, el programa es consolida, amplia la seva cobertura geogràfica i la seva dotació econòmica de manera que, en l'edició 2024, té previst arribar a més de 40 províncies mitjançant convenis amb els Grups de Desenvolupament Rural de diferents comarques espanyoles, així com entitats socials que treballen per evitar la despoblació.
CaixaBank va llançar en els mesos de maig i juny les convocatòries en col·laboració amb els Grups de Desenvolupament Rural de cada àrea geogràfica, els quals donen suport local a la iniciativa. La convocatòria s'adreça a emprenedors l'activitat dels quals es desenvolupi en un municipi amb una població inferior a 5.000 habitants, tot i que en algunes comarques s'accepten municipis de fins a 10.000 habitants, i empreses que facturin menys de 150.000 euros l'any.
En col·laboració amb els GDR comarcals, la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR) i el promotor de l'emprenedoria Rural Talent, el programa col·laboratiu inclou formació, acompanyament, visibilització als emprenedors participants i una convocatòria d'ajudes a emprenedors, en la qual 290 emprenedors han sigut reconeguts i han rebut suport econòmic.
Sobre l'Acció Social de CaixaBank
CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social, a més d'un referent en banca socialment responsable. La seva actitud de servei envers els seus clients i tota la societat en general es veu reflectida en l'impuls de programes d'acció social i en el foment del voluntariat com a via per donar resposta als reptes que demanda la societat.
Des d'Acció Social CaixaBank es promouen iniciatives, activitats i campanyes solidàries, algunes en col·laboració amb la Fundació "la Caixa". Gràcies a la seva presència a tot el territori, la seva xarxa d'oficines, la més gran d'Espanya, pot detectar les necessitats locals i ajudar des de la rodalia, així com donar suport a la Fundació "la Caixa" en la canalització de les ajudes econòmiques a les entitats socials. A més, a través de l'activitat financera, l'entitat ofereix serveis i solucions per a tot tipus de persones.
D'altra banda, l'actuació responsable de CaixaBank ha estat reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de sostenibilitat i l'organització internacional CDP la inclou com a empresa líder contra el canvi climàtic.