Bona música amb vistes al port
Músiques d’arrel mediterrània i cultura al Museu d'Història de Catalunya, el millor pla per a les nits de juliol
Just acabem de començar l’estiu i, sens dubte, és l’època de l’any en què més ve de gust fer activitats a l’aire lliure a la nit. Precisament per aquest motiu avui us volem recomanar les mítiques Nits d’Estiu del Museu d’Història.
Aquesta proposta cultural que uneix música, història i patrimoni ja suma vuit edicions d'èxit per les quals han passat, i n'han gaudit, centenars de persones. Tot va començar l’any 2015 amb un cicle de jazz: l’èxit d’aquesta proposta va ser tal, que es va allargar fins al 2019, any en què va començar el cicle que podeu viure també aquest estiu, el de cançó mediterrània.
La idea que hi ha al darrere del cicle és admirar la tradició a través de la música d’arrel, però des d’una òptica moderna. És precisament amb aquest objectiu que s’han triat els grups que amenitzen amb el seu art les nits d’estiu. D’altra banda, pel que fa al vessant cultural, la Mediterrània ha estat triada perquè és el marc geogràfic que ens defineix culturalment i que, a més, fa de pont entre diverses cultures.
El marc d’aquests concerts és increïble, la terrassa del Museu d’Història de Catalunya, i els podreu fruir cada dimecres de juliol.
Així doncs, el 5 de juliol els visitants podran gaudir del concert de Widad Mjama i Khalil Epi i el seu Aïta mon amour. A banda de la seva música, al darrere de Widad Mjama hi ha també una part reivindicativa, perquè és la primera dona rapera del Magrib. Widad sempre s’ha sentit fascinada per les chikhates, les dones cantants i transmissores, des del segle XII, de la tradició Aïta, l’art poètic i musical ancestral que és originari de les zones rurals del Marroc. Per la seva banda, Khalil Epi és un productor, compositor i músic d’electrònica que ha volgut acompanyar-la en aquest homenatge que es mou entre la tradició i la modernitat.
El 12 de juliol el museu comptarà amb l’art de Mar Grimalt. La Mar presenta durant aquest cicle el seu treball de debut, Espurnes i coralls, fruit del premi del concurs Sons de la Mediterrània 2021. Aquesta obra busca entre les mateixes arrels de la cantant, amb un espai sonor únic i atrevit que té la veu com a protagonista, i les percussions i els sons de les màquines de la fàbrica que l’acompanyen, creant així dissonàncies entre el present i el passat de l’artista.
El tercer concert d’aquest cicle serà el 19 de juliol, dia que us acompanyarà l’Arnau Obiols. En el seu espectacle l’artista revisa, des d’un punt de vista contemporani, la tradició musical dels Pirineus a través del seu quart disc, Mont Cau. Aquest disc està dedicat a la natura i és una celebració del fet de viure atents i de manera respectuosa amb l’entorn natural. En aquest concert, l’Arnau s’acompanya de veu i bateria com a protagonistes, però també d'electrònica, gravacions de camp i instruments com el flabiol i la guitarra.
Finalment, el 26 de juliol la Rachele Andrioli tancarà aquesta proposta amb el seu concert Leuca. Aquesta cantant, compositora i percussionista de la regió italiana de la Pulla, ofereix un repertori amb ànima llatina obert a la Mediterrània i salpebrat amb influències modernes. Aquest treball és el resultat de les seves mateixes experiències recollides durant els seus viatges i de les col·laboracions i trobades que ha dut a terme amb diferents cultures del món. Andrioli és sola a l'escenari per construir, juntament amb el públic, la màgia d'un espectacle ple d'emocions i de ritme.
A banda d’aquests meravellosos concerts, el museu també us ofereix dues exposicions temporals cada dimecres de juliol. La primera és Obert per vacances, un interessant tour per la història del turisme a Catalunya que va des dels orígens a finals del segle XIX fins a arribar al turisme de masses iniciat els anys 80 del segle XX. Hi ha visita guiada de 20 a 21 h.
La segona és Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX i reivindica la figura de les dones durant l'últim segle, que van ser molt presents en tots els àmbits de la vida quotidiana, encara que de manera poc reconeguda i sovint anònima. La podreu visitar de 20 a 22 h.
Així doncs, si voleu que la música i la cultura us acaronin quan cau la nit tot degustant una copa i admirant unes vistes privilegiades, no dubteu a entrar a la web del Museu d’Història (www.mhcat.cat) i comprar les entrades per a aquestes excepcionals propostes de música i cultura.