Especial

Biophenolics, les càpsules 'made in Reus' que volen millorar la salut de tothom

La 'start-up' catalana, dirigida per Husam Dabbagh, ha creat una gamma de suplements alimentaris basada en els polifenols, uns compostos clau per millorar el benestar de les persones. Amb tres anys de vida, ha guanyat el III Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona.

Redacció

Minerals, vitamines, extractes vegetals i polifenols. Aquests són els quatre ingredients essencials de què es componen els suplements nutricionals naturals de Biophenolics. El resultat és una fórmula que millora la salut i el benestar de qui en pren les càpsules. "El nostre objectiu no és fer un multivitamínic típic, sinó crear productes amb valor afegit", concreta Husam Dabbagh, fundador i CEO de la companyia. Biophenolics va néixer fa tan sols tres anys, però ja ha aconseguit endur-se el primer premi al III Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona, un guardó que reconeix projectes innovadors impulsats per talent de quilòmetre zero en el camp de la transformació digital i de la sostenibilitat. Actualment, la companyia té un catàleg de productes relligats per quatre conceptes: productes naturals, vegans, vegetarians i amb rigor científic i fabricats a Catalunya.

Precisament, si bé Biophenolics va constituir-se el 2021, la idea de negoci va aparèixer molt abans. El 2013, Dabbagh estava capbussat en la seva tesi doctoral. L'estudi girava al voltant d'unes molècules poc conegudes a casa nostra: els polifenols. "Són extractes d'origen vegetal que, un cop ingerits i assimilats per l'organisme, promouen beneficis a diferents nivells: des de propietats antiinflamatòries i antioxidants fins a efectes cardioprotectors o antienvelliment", explica el fundador. La tesi doctoral va encendre-li la bombeta. Els polifenols eren poc coneguts per la societat espanyola i, en canvi, podien aportar-li beneficis molt importants. La idea va quedar en un calaix fins al 2020. "Va ser aleshores quan em vaig sentir preparat per crear Biophenolics", concreta. Aleshores ja s'havia llicenciat en Biotecnologia i Bioquímica i s'havia doctorat en l'àrea de la nutrigenòmica.

Cargando
No hay anuncios

El tret d'inici que el va fer arrencar amb la companyia va ser un encàrrec provinent del Japó. Una empresa nipona li va demanar que els desenvolupés un producte nutricèutic que fos acceptat per la regulació japonesa. S'hi va posar i ho va aconseguir. "Allò em va fer pensar que, si empreses tan llunyanes estaven interessades en coneixements investigats a Catalunya per millorar la població d'allà, tenia tot el sentit del món fer-ho també per a la societat d'aquí", rememora el reusenc. Al cap de pocs mesos, Biophenolics va ser una realitat. Des d'aleshores, desenvolupa productes innovadors amb l'objectiu primordial de millorar el benestar i la salut de les persones. "La gent vol productes naturals, que no siguin sintètics ni químics i que els ajudin a estar millor", sintetitza.

La trajectòria i l'èxit de Biophenolics els ha valgut el guardó principal del III Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona. "Projectes així demostren que, a Tarragona, hi ha una base empresarial sòlida i emprenedors molt ben preparats per afrontar els nous reptes econòmics", valora Carles Ridao, director de zona de BBVA a Tarragona. "Les persones que els tiren endavant tenen molt talent, s'esforcen i treballen amb una visió de futur que, sens dubte, serà el motor del creixement econòmic del territori", comenta Ridao.