Pol Bassas i Pericas: “Optimitzar l’ús d’una tecnologia requereix menys inversió que no pas implementar-ne una de nova”

Pol Bassas i Pericas, enginyer tècnic de The Predictive Company
2 min

The Predictive Company ha guanyat el premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental, que coorganitza la Fundació Antigues Caixes Catalanes, pel seu programa d’eficiència energètica. Entrevistem l'enginyer tècnic de la companyia Pol Bassas i Pericas.

Expliqueu que la vostra història comença amb un objectiu senzill: ajudar les empreses a estalviar diners eliminant les ineficiències energètiques. Realment és senzill?

— És un objectiu senzill en concepte o idea però no en aplicació, perquè no és una qüestió només d’estalvi econòmic, sinó també mediambiental i de confort. La part senzilla és que l’objectiu no és instal·lar nova maquinària, sinó aprendre a gestionar millor les màquines que ja hi ha.

En què consisteix el programa?

— Optimitzem el funcionament normal dels sistemes de climatització en edificis no residencials aportant un mòdul d’intel·ligència als sistemes de gestió presents. Utilitzant mètodes d’intel·ligència artificial amb algoritmes d’autoaprenentatge, aprenem com es comporta el sistema i creem el que es coneix com a “bessó digital”. Combinant aquest model amb la previsió futura de les condicions externes, l’habitual model reactiu de clima passa a sistema predictiu. Tenint en compte què passarà, apliquem millors estratègies d’estalvi de manera automàtica i dinàmica.

En quant temps s’ha desenvolupat el programa?

— La tecnologia prové del centre de recerca MCIA, adjunt a la UPC i liderat per Luis Romeral, un dels cofundadors que es dedica des de fa més de 10 anys a la recerca de millores en els sistemes energètics. Aquesta tecnologia s’ha testat en diferents consorcis europeus. A partir d’aquí, Romeral es va reunir amb diferents persones de l’àmbit comercial, com ara el nostre CEO Alonzo Romero, en el marc del programa The Collider, organitzat per la fundació Mobile World Capital. L’empresa es va fundar a finals del 2019. 

Cal avançar en la investigació en sostenibilitat mediambiental amb urgència?

— Rotundament, sí. Cal fer-ho a tots nivells. La tecnologia, per si sola, és poc probable que pugui salvar el planeta tal com el coneixem, això depèn de nosaltres i de la nostra voluntat de canviar els hàbits de consum. A més, optimitzar l’ús d’una tecnologia requereix menys inversió que no pas implementar-ne una de nova. 

Què us ha suposat guanyar aquest premi?

— Aquesta entrevista és potser el millor exemple. Ens dona visibilitat perquè la nostra solució arribi a més edificis i estiguem més prop del nostre objectiu: reduir les emissions CO₂ al mínim. A més, la part monetària és molt important en la fase on som, ja que ens ajuda a créixer.

Quins són els propers reptes?

— Volem aprofundir la nostra col·laboració amb les empreses de serveis energètics i les de Facility Manegement, ja que una tecnologia els pot venir molt bé per millorar el seu servei. Per altra banda, desenvolupem tècniques que permetin aplicar un manteniment predictiu a les màquines de climatització. En tenim una versió beta en funcionament i seguirem avançant en aquesta línia i explorant col·laboracions amb fabricants d’aquests equips.

stats