Contingut patrocinat
Especials 11/12/2023

El batec de la història, cada mes al pòdcast del Museu d’Història de Catalunya

El pòdcast SOM es pot escoltar des de les plataformes Ivoox, Spotify i Apple.

4 min
Sílvia Planas, directora del Museu d’Història dels Jueus de Girona, i Raquel Castellà, conservadora del Museu d’Història de Catalunya i responsable del Som Pòdcast.

A l’hora de diversificar la seva estratègia comunicativa per arribar al màxim de persones possible, un dels seus objectius clau, el Museu d’Història de Catalunya ha apostat per fer-ho a través d’un pòdcast que, cada mes, apropa l’oient als diversos períodes de la història catalana d’una forma divulgativa i didàctica. A través de SOM, un format alineat amb les noves formes comunicatives del segle XXI, el museu també busca posar en valor la riquesa del patrimoni històric català i donar a conèixer les activitats del museu, així com la seva col·lecció i la tasca que fa entorn de la difusió i conservació del patrimoni català.

Des del setembre del 2022, cada mes el Museu d’Història de Catalunya apropa el llegat històric català a través de SOM, un pòdcast amb el qual s’ha proposat donar a conèixer els períodes de la història del nostre país d’una forma divulgativa i didàctica. El programa se submergeix en alguns dels episodis clau de la història del país a través d’experiències de vida, de conflictes, de guerra, de repressió i exili, però també de progrés, d’idees, de valors i d’esforços col·lectius. Al capdavant hi ha Raquel Castellà, conservadora del museu, que destaca que, durant uns minuts, els oients sentiran bategar la història gràcies a “l’aventura comunicativa amb la qual ens sumem en català a un dels productes avui en dia més populars en la difusió de continguts culturals a la xarxa”, amb el qual també volen contribuir “a la dinamització de la comunicació i difusió de la història a Catalunya”.

Cada mes el Museu d’Història de Catalunya apropa l’oient als diversos períodes de la història catalana d’una forma divulgativa i didàctica.

Episodis històrics desconeguts

El pòdcast del Museu d’Història de Catalunya recorre els períodes i els fets principals d’èpoques passades amb el rigor que li confereix comptar amb el guiatge de persones expertes. El resultat són episodis temàtics que tracten temes sovint desconeguts o poc coneguts, però molt interessants, i ho fa des d’un enfocament diferent de la història, amb un caràcter més antropològic en què s’aprofundeix en aspectes més socials i culturals, i que incorpora la perspectiva de gènere. Tal com apunta Castellà, la idea “és tractar conceptes històrics que no solen sortir als grans llibres d’història des d’un enfocament basat en la perspectiva social i de la vida quotidiana, des d’una concepció més social i no tan estructural”. Es tracta, tot plegat, “d’un mosaic d’èpoques i temes atractius per conrear el pensament crític, una panoràmica de la història catalana en la qual primen l’economia i el factor humà”, prossegueix Castellà.

Un nom carregat d’intencions

Amb una duració de 30 a 35 minuts, els pòdcasts busquen submergir l’oient en alguns dels capítols clau de la història catalana, desgranats per la mateixa Castellà juntament amb persones expertes, estudioses de la història. “Algunes d’elles ja han col·laborat amb el centre en altres activitats i altres, les anirem a buscar expressament perquè són expertes en els continguts a tractar”, assenyala la conservadora. De fet, el títol de la sèrie –SOM– vol reflectir aquesta intenció, en tant que, destaca, “el que ara som nosaltres és el resultat de tot allò que van ser els qui ens han precedit”.

UNA HEMEROTECA DE LUXE

Aquí van els capítols que el pòdcast SOM (mhcat.cat/podcast) del Museu d’Història de Catalunya ha emès fins avui.

- “Els Català, fotògrafs d’un segle”, amb la col·laboració de Pilar Aymerich i Andreu Català.

- “Tràfic d’esclaus a Catalunya”, amb la col·laboració de Martín Rodrigo i Gustau Nerín.

- “El poble jueu a Catalunya: mite i realitat”, amb la col·laboració de Sílvia Planas.

- “La vaga de La Canadenca i els anys del pistolerisme”, amb la col·laboració de Ferran Aisa i David Revelles.

- “Republicans a Mauthausen, la lluita per la supervivència”, amb la col·laboració de Rosa Torán.

- “El servei domèstic a Catalunya: una història desconeguda”, amb la col·laboració de Mònica Borrell-Cairol i Tura Tusell.

- “Si les joguines parlessin...”, amb la col·laboració d’Andrés Payà i Pere Capellà.

- “Dones al front de guerra”, amb la col·laboració de Gonzalo Berger i Tania Balló.

- “La Setmana Tràgica”, amb la col·laboració de Soledad Bengoechea i David Revelles.

- “Gitanos catalans i la rumba catalana”, amb la col·laboració de Sicus Carbonell i diversos testimonis del documental Gitanos catalans!

- “Sarraïns a Catalunya”, amb la col·laboració de Dolors Bramon.

- “Catalunya, terra de pirates”, amb la col·laboració de Sylvia Lagarda-Mata.

- “Història del vestit a Catalunya”, amb la col·laboració de Laura Casal-Valls i Josep Casamartina.

- “Espiritistes i lliurepensadores”, amb la col·laboració de Dolors Marín.

stats