Especials07/11/2012

Obama: "El millor encara ha d'arribar"

El president dels EUA ha estat reelegit EUA després d'imposar-se als principals estats clau. S'ha imposat pel vot llatí, jove i femení

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

Washington"El poble nord-americà ens recorda que, per molt llarg i dur que sigui el camí, des del fons dels nostres cors sabem que el millor encara ha d'arribar". Barack Obama, el primer president negre dels Estats Units, ha estat reelegit després d'imposar-se en sis estats clau en aquestes eleccions presidencials com ara Ohio, Wisconsin, Iowa, Pennsilvània, Nou Hampshire. i Florida, on s'ha imposat només per mig punt percentual. "Torno a la Casa Blanca amb més energia i més inspirat", ha dit en un discurs èpic davant dels seus seguidors a Chicago on ha reclamat unitat als republicans per afrontar els grans reptes econòmics que afronta el país. "No estem tan dividits com la nostra política suggereix, som més que un conjunt d'estats vermells i blaus, som els Estats Units d'Amèrica", ha conclòs el reelegit president.

En to reconciliador, conscient que en el vot popular ha quedat dividit (50% per a Obama, 49% per a Romney), el president reelecte ha dit als nord-americans: "Tant si veu votar molt aviat, com si vau haver de fer molta cua (cosa que haurem d'arreglar), aquest país avança". També ha anunciat que en les properes setmanes s'asseurà amb el governador Romney "per parlar de com podem fer avançar aquest país". "Malgrat les nostres diferències la majoria compartim algunes esperances per Amèrica. Volem que els nostres fills tinguin millors escoles i millors mestres. Creiem en una Amèrica tolerant, com ha estat en més de 200 anys", ha remarcat. "Tant si he tingut el vostre vot com si no, us he escoltat i m'inspira més que mai el futur que la feina feta fins ara". Obama ha dit que "el que sosté la nació més diversa de la terra és que la gent reconeix i comparteix les seves responsabilitats".

Cargando
No hay anuncios

Hores abans, Obama havia anunciat la seva reelecció al seu compte de Twitter amb el missatge "quatre anys més" acompanyat d'una fotografia –que no és del dia– en què es fonia en una abraçada amb la seva dona, Michelle. Romney, que ha esperat a veure molt clara la derrota per comparèixer davant dels seus, ha telefonat Obama per felicitar-lo per la victòria i ha assegurat després en un breu discurs: "Aquest és un moment ple de reptes als EUA i espero que el nou president se'n surti".

Estratègia i suports

Cargando
No hay anuncios

L'estratègia de la campanya de Barack Obama ha funcionat a la perfecció. La seva aposta era des del principi els estats de l'Oest Mitjà, entre ells, Ohio, Iowa i Michigan. El seu rescat de les tres grans automobilístiques del país -que va ajudar a salvar centenars de milers de llocs de treball a les ciutats del nord d'Ohio- era el seu gran trumfo. El seu rival, Mitt Romney s'hi va oposar i va demanar la fallida de les empreses de Detroit en un article a 'The New York Times'. Aquesta opinió li va provocar molts maldecaps durant la campanya i la pèrdua del suport dels treballadors blancs de l'estat clau.

La victòria d'Obama va tenir un regust diferent al del 2008, més amarg, tot i que fou més folgada del que els analistes i les enquestes havien previst. Al contrari de majoria de líders europeus que van perdre les eleccions per la crisis econòmica, el president nord-americà ha aguantat gràcies a la seva capacitat de reeditar la seva coalició de dones, llatins i joves. Tot i així, ara fa front a un creixement dèbil, un atur que continua estancat al 7,9% i un deute públic de més de 16 bilions de dòlars.

Cargando
No hay anuncios

Podeu llegir la versió íntegra a l'Ara Premium.