Aquest any, cent

Es pot visitar fins al diumenge 19 de maig al recinte fira de Montjuïc. Es tracta de la primera mostra de caràcter internacional a tot l’Estat que arriba al primer segle de vida.

Josep Lluís Merlos
3 min
Aquest any, cent

BarcelonaDes d’aquest divendres i fins diumenge que ve, 19 de maig, el recinte firal de Montjuïc acull una nova edició del Saló de l’Automòbil, que l’any 2017 va ser rebatejat com a Automobile Barcelona, i així és com se’l coneix actualment.

Aquesta és molt especial perquè serveix per commemorar el centenari de la mostra, una de les més populars i amb més prestigi de totes les que organitza Fira de Barcelona. A més, és el primer esdeveniment firal de caràcter internacional que arriba als cent anys d’història a tot l’Estat.

A l’exposició del 1913, que es va fer al Turó Park -aleshores quedava una mica apartat del centre de la ciutat-, ja es van poder veure alguns models de cotxes com els Ford T o els Delahaye, però l’anomenada Primera Exposició Internacional d’Automòbils no es va fer fins al 1919 al Palau de les Belles Arts, al parc de la Ciutadella, després de diversos ajornaments. En aquella ocasió els Hispano Suiza, Hereter, Elizalde, America o Abadal-Buick van ser els protagonistes.

La primera edició del Saló, el 1919 / FIRA BCN

Aquell primer Saló de l’Automòbil oficial va ser tot un èxit, amb 58 expositors presents en un recinte poc adequat per a aquesta finalitat. A pesar d’això, la segona edició va trigar tres anys a arribar: el maig del 1922, concretament al Palau d’Art Modern, ja a Montjuïc.

Des d’aleshores i fins avui, amb alguns parèntesis importants per la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, s’han fet 39 edicions d’aquest saló que el 1927 va trobar la seva ubicació històrica als palaus d’Alfons XII i Victòria Eugènia. A partir del 1966 aquesta exposició ja es va fer de manera regular, amb caràcter biennal des del 1977.

La importància de la celebració ha permès que aquest any s’arribi a la xifra de 45 marques automobilístiques representades, una xifra que suposa tot un rècord i un creixement del 50% en relació a l’edició anterior, la del 2017, que ja va ser una de les més importants de la història pel seu marcat caràcter tecnològic, amb una representació de 30 marques.

Aquests dies podem veure els últims models de firmes com Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Citroën, Cupra, Dacia, EasyMile, Ferrari, Fiat, Fiat Professional, Ford, Hispano Suiza, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Lamborghini, Land Rover, Lexus, Lotus, Maserati, Mazda, Mercedes Benz, Mercedes Benz Vans, Mini, Mitsubishi, Nissan, Pal-V, Piaggio Commercial Vehicle, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Smart, Subaru, Suzuki, Tesla, Toyota, Volkswagen i Volvo.

Conscients del valor històric d’aquesta efemèride, molts aprofiten la cita barcelonina per presentar primícies mundials, diverses d’europees i força novetats per al mercat local. Fins i tot podem veure un cotxe volador.

Els organitzadors del centenari li han volgut donar un caràcter molt comercial, i per això els expositors presenten ofertes interessants en determinats models que aporten un valor afegit que de ben segur serà molt valorat pels visitants.

La presència de tots aquests fabricants fa que l’Automobile ocupi pràcticament tots els pavellons de l’històric recinte firal, recuperant-ne tres que feia molt de temps que no es necessitaven (els palaus 2, 7 i Z6) i ampliant la zona exterior dedicada no només a l’exposició de productes sinó també a tota mena d’activitats dinàmiques que es fan principalment a les avingudes de Maria Cristina i Rius i Taulet.

Espais per fer proves

Entre aquestes propostes, els visitants tenen l’oportunitat de provar algunes de les novetats exposades als estands dels diferents pavellons. Només cal fer un mínim tràmit amb els expositors per concertar aquestes experiències de conducció.

En total, aquest aniversari omple prop de cent cinquanta mil metres quadrats de la muntanya de Montjuïc, alguns dels quals tornen a la part alta del recinte, al costat de la Font Màgica, un espai que també feia anys que no ocupaven.

Fira de Barcelona ha volgut donar molta importància al nou Automobile, i per això altres salons com el Viu la Moto, que s’ha fet recentment (amb 35.251 visitants i 5.888 proves de motos realitzades), el congrés Smart Mobility, que hi haurà al novembre, i el saló Ocasió, que arribarà una setmana després, també formen part del programa d’actes vinculats a la celebració d’aquest centenari.

stats