#ARASocial27/11/2014

"Cal un canvi de mirada de la societat respecte a la discapacitat intel·lectual"

La directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Katy Trias, explica els reptes que encara afronta l'entitat

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

Barcelona"Ara mateix ens trobem amb una realitat en què les persones amb síndrome de Down o altres discapacitats intel·lectuals reclamen cada vegada més tenir veu, fer-se escoltar per la societat i expressar les seves opinions". D'aquesta manera, la directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Katy Trias, relata el context social en què es troben aquestes persones. L'entitat treballa per assolir reptes com la integració i la inserció social. "Hem creat Èxit21, una plataforma online que té per objectiu donar resposta a aquesta necessitat, alhora que pretén convertir-se en un mitjà més de comunicació a Internet", explica.

La Fundació treballa a partir de diferents eixos, amb els quals es pretén "atendre i acompanyar les persones i les seves famílies durant tot el recorregut vital, ser un òrgan permanent d'estudi, recerca i formació, i crear i millorar els serveis que responguin a la demanda personal, familiar i social". En aquest sentit, un dels altres reptes principals que assoleix l'entitat és "donar assistència mèdica eficient per a totes les patologies relacionades amb l'edat, com la malaltia d'Alzheimer", indica Trias.

Cargando
No hay anuncios

"El moment més sensible és el naixement d'un nadó amb la síndrome de Down", lamenta la directora. "Per això es cuida especialment l'arribada d'una nova família a la Fundació, amb un protocol adaptat a les seves necessitats", afegeix. "Conscients que sovint les famílies no reben la notícia de la millor manera possible, la Fundació ha creat el projecte d'Atenció Hospitalària, que ofereix assessorament als professionals de l'àmbit sanitari i es dirigeix als pares i mares donant-los suport i oferint-los recursos propis i externs", expressa.

Després de 30 anys de treball, encara no s'ha assolit l'èxit necessari per normalitzar aquestes discapacitats. Per això, mateix Trias creu que encara existeix "la necessitat d'un canvi de mirada de la societat respecte a la discapacitat intel·lectual", tot i que també recorda que la societat "és molt més sensibilitzada que la de fa 30 anys". "Malgrat els avenços aconseguits, es tendeix a oferir un tracte a la persona que l'infantilitza, no la considera amb capacitat per expressar els seus gustos i opinions i, com a conseqüència, la persona amb discapacitat intel·lectual queda anul·lada", alerta la directora.

Cargando
No hay anuncios

De tota manera, el missatge d'optimisme es manté. "Des de la Fundació es mira el futur amb molta esperança. Les generacions d'avui dia estan molt més preparades que les anteriors, encara no sabem fins on pot arribar la persona amb discapacitat intel·lectual. A la Fundació estem convençuts que encara han de sorprendre molt", conclou.

Nom del l'entitat: Fundació Catalana Síndrome de Down

Cargando
No hay anuncios

Àmbit d'actuació: persones amb síndrome de Down i altres malalties mentals

Serveis: assistència, suport, assessorament, tallers, investigació

Cargando
No hay anuncios

Web:http://www.fcsd.org/ca