"L'addició femenina té unes particularitats pròpies"
El Centre Català de Solidaritat (CECAS) disposa a Tarragona de l'únic centre a tot l'estat espanyol destinat en exclusiva a l'atenció de les dones drogodependents
Barcelona"Acompanyem les persones en situació de drogodependència. És un recorregut des de la rehabilitació fins a la reinserció social, segons les necessitats i capacitats de cada usuari". D'aquesta manera, la gerent del Centre Català de Solidaritat (CECAS), Cèlia Palacín, explica la labor de la fundació. "És un servei especialitzat, en particular a les persones amb pocs recursos. Es facilita l'accés de manera que el criteri econòmic mai no sigui un impediment per poder entrar", indica Palacín.
A Catalunya, la fundació té tres centres diferents. A Barcelona n'hi ha un d'atenció ambulatòria i hi ha part de la comunitat terapèutica. A Lleida, hi ha un punt d'atenció al territori i que funciona com a punt de derivació dels altres serveis que estan a Barcelona. El tercer centre, a Tarragona, mereix una distinció particular, ja que és especial per a dones. En aquest sentit, Palacín creu que "és un tret diferencial de l'entitat, ja que és l'únic servei específic per a dones que existeix en tot l'estat espanyol". "L'addicció femenina té unes particularitats pròpies amb les quals és difícil treballar en un entorn amb homes i dones en situació de dependència", aclareix.
Els serveis que presta la fundació són "molt complementaris, de manera que es permet fer recorreguts de manera molt adaptada i individualitzada", explica Palacín. La dispersió de perfils és evident. "Cadascú té la seva història, la seva família. Quan marxa la part més orgànica de l'addicció, què queda al darrere?", es pregunta la gerent de la fundació. "Costa molt veure tendències, perquè vénen persones amb un historial de consum llarg. Si mirem anys enrere és indubtable que el perfil general ha canviat. Però quan algú ens demana ajuda, fins que el consum no ha esdevingut un problema, hi ha un període molt llarg entremig", indica.
El Centre Català de Solidaritat també enfoca els seus esforços a la família, fet que ajuda a facilitar la reinserció dels usuaris. Cèlia Palacín, però, es mostra reticent a parlar d'èxit. "Què hi ha al darrere d'aquesta paraula? És complicat mesurar l'èxit. Aquí es valora molt que l'estada pugui ser llarga, que hi hagi un període d'abstinència important, que la persona pugui restablir vincles, que pugui acabar el tractament amb èxit", adverteix. A més, la gerent matisa que són "malalties que necessiten un tractament de per vida".
Nom de l'entitat: Centre Català de Solidaritat
Àmbit d'actuació: persones drogodependents
Serveis: tractament ambulatori, suport terapèutic familiar, reinserció social, centre de dia i pis d'acollida, grup de patologia dual, comunitat terapèutica, tractament de reducció i abstinència a la metadona