Marisol Ramoneda: “El WhatsApp ha creat un vincle que abans no existia entre adolescents i pares”

MARISOL RAMONEDA: “El WhatsApp ha creat un vincle que abans noexistiaentre adolescents i pares”
Núria Juanico
28/11/2015
3 min
Regala aquest article

La psicòloga Marisol Ramoneda forma part de la comissió de noves tecnologies del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. També assessora i tracta famílies o parelles en moments de crisi. El WhatsApp s’ha convertit en una eina omnipresent entre molts dels seus pacients i a vegades és un element de conflicte.

Quan ha sigut l’última vegada que ha mirat el WhatsApp?

Deu fer uns 20 minuts.

¿Podem dir que mirar-lo cada 20 minuts és un consum racional?

Jo l’he mirat fa 20 minuts, però la línia entre un consum raonable i un consum excessiu no depèn tant de la freqüència sinó de com afecta aquest ús a la vida de cadascú. Si ens impedeix treballar i comunicar-nos físicament amb la gent, es pot considerar que hi ha un abús i una certa addicció.

Com a societat, ¿creu que el WhatsApp ens ha aportat més beneficis o més perjudicis?

Diria que ha aportat molts beneficis, però un excés del seu consum en fa sortir la cara negativa. En termes socials, el fet d’estar connectats a grups d’amics proporciona a l’usuari un sentiment de pertinença, i aquesta és una necessitat psicològica que tenim totes les persones. D’aquesta manera, la sensació que alguna persona pot tenir d’aïllament es fa més petita. També ha creat un vincle que abans no existia entre adolescents i pares, perquè propicia una comunicació més ràpida que no sempre es fa amb paraules, sinó a través d’emoticones.

Com afecta a la nostra intimitat el fet de poder-nos connectar en qualsevol moment del dia?

La intimitat es perd. En part, això és així perquè hi ha persones que estan pendents de veure quan ha sigut l’última connexió o quanta estona un usuari ha estat en línia. A més, mitjançant el WhatsApp s’envien fotos que es poden difondre d’una manera molt ràpida i donen informació privada de les persones que hi surten. Com a psicòloga, també em trobo amb molts casos de parelles que se separen després de descobrir una infidelitat a través del WhatsApp.

¿L’addicció al WhatsApp és un problema recurrent a la nostra societat?

És una certesa que actualment hi ha gent addicta, però crec que en el futur aquest problema afectarà més persones. Cada vegada més es comença a utilitzar el telèfon mòbil i el WhatsApp en edats més primerenques. Per tant, els nens tenen un risc més gran d’abusar-ne, perquè han sigut exposats més temps i des de més petits a aquestes tecnologies.

Com es pot prevenir aquesta addicció?

El fet de viure en una societat en què gairebé tothom utilitza el WhatsApp dificulta que es puguin detectar les addiccions. En aquest sentit, una de les tasques que tenen els pares és educar els infants en aquests temes, perquè una vegada comencen a fer servir el WhatsApp és molt més difícil evitar-ne un abús. Cal ensenyar a cada persona a fer un ús normalitzat d’aquestes tecnologies.

Crea falses relacions?

Es perden els elements de la comunicació no verbal, que és un 70% del procés comunicatiu. El to, les pauses i els gestos desapareixen. L’ideal és combinar la comunicació cara a cara amb la que fem a través de les noves tecnologies. Si només et comuniques a través de WhatsApp, corres el risc d’idealitzar la persona que hi ha a l’altra banda del telèfon.

¿Creu que el WhatsApp ha vingut per quedar-se?

Avui dia tot va tan ràpid en l’àmbit de les tecnologies que estic segura que el WhatsApp evolucionarà molt. Segur que trobarem una manera amb molts més elements incorporats per comunicar-nos. No perdrem tot el que hem guanyat amb el WhatsApp, sinó que ho millorarem.

stats