Contingut patrocinat
Especials 24/11/2023

Antoni Altés, responsable d’operacions a Terra Alta Consultoria: “Facilitem les gestions amb Hisenda, els consells regulador i les certificadores”

Terra Alta Consultoria guanya el II Premi BBVA a la Innovació a Tarragona gràcies a la plataforma Anawin360, que permet informatitzar els processos vinculats a la vinya i el vi

2 min
Antoni Altés (dreta) i Miquel Altés (esquerra). Són els CEO de Terra Alta Consultoria.

Què representa per a vosaltres haver guanyat la darrera edició del Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona?

Un orgull molt gran. I més dins d’un sector tan significatiu per a nosaltres com és l’agroalimentari i el de transformació del raïm a vi. També per la part de poder explicar com en un entorn com el nostre, Batea, un poble petit a la Terra Alta, és possible engegar una start-up tecnològica com la nostra i que sigui un projecte exitós. Tot això, al marge de la visibilitat que ens està aportant, un fet fonamental.

Quins hàndicaps ha comportat la posada en marxa de la plataforma en un sector com el vitivinícola, en principi tan poc digitalitzat?

L’esquerda digital tan gran que hi ha al sector agroalimentari, sobretot en la producció agrícola, encara dificulta el desplegament d’Anawin360. Hi ha un altre factor, relacionat amb la sostenibilitat empresarial i un cert canvi de paradigma: posar en valor la digitalització, entenent i assumint que fa la gestió empresarial més eficient. Treballem per a un sector que històricament ha tingut uns processos i procediments molt preestablerts. El pagès és un perfil poc digitalitzat. Els cellers tradicionalment han funcionat amb uns procediments molt estandarditzats i analògics, i hem hagut de lluitar, explicar i evangelitzar els avantatges de la plataforma.

Quins avantatges aporta Anawin360 en l'àmbit regulatori?

La nostra plataforma té una part fonamental que és la regulatòria, que alhora esdevé un avantatge. A escala legal, el vi és un producte alimentari però també alcohòlic, i aleshores es veu regulat amb dues normatives exigents, l’alimentària i la dels impostos especials que graven l’alcohol, el tabac, els diamants, el petroli... La cadena de valor té moltes regulacions i Anawin360 facilita totes les gestions amb Hisenda, els consells reguladors, les certificadores... Els nostres clients obtenen un gran benefici al poder donar resposta a totes aquestes obligacions en una sola plataforma, estalviant molt de temps i amb total seguretat.

Quin valor afegit aporta als agricultors aquesta plataforma?

Aporta competitivitat, sostenibilitat, eficiència, productivitat, seguretat i eficàcia en els processos. Es pot fer molta més feina amb menys recursos i menys personal. Fer més amb menys. Solucionem els problemes administratius i regulatoris. En la mateixa aplicació els clients no només donen resposta a temes administratius i regulatoris, sinó que també poden accedir a informació de valor per a la seva activitat diària (costos de producció, quadern de camp, etc.) Hi ha un retorn real.

Quantes empreses del sector utilitzen la plataforma?

Aproximadament uns 200 cellers, 8 Denominacions d’Origen (DO) de les 12 que hi ha a Catalunya i uns 2.500 viticultors.

stats