Aliura, el portal de referència a Catalunya que acompanya en el procés de dependència d'un familiar
Segons dades del 2023, a Catalunya hi ha 200.000 persones dependents i més de 42.000 estan en el llindar de dependència
Aliura és el primer portal sobre la dependència a Catalunya, que va néixer l'octubre del 2023 amb l'objectiu d'acompanyar i ajudar les persones dependents i les seves famílies. Actualment hi ha una ciutadania cada cop més envellida, tant en l'àmbit català com en l'espanyol i l'europeu. Segons l'IDESCAT, a Catalunya hi ha un milió i mig de persones de més de 65 anys (19,3%) i l'any 2050 la xifra s'elevarà fins als 2,5 milions de persones (29%). Tanmateix, segons l’Informe sobre la situació de la dependència, del Departament de Drets Socials, durant l'any 2023 a Catalunya van ser ateses més de 200.000 persones dependents i, segons les mateixes dades, més de 42.000 es troben en el llindar de dependència.
Aquestes xifres mostren que l’envelliment de la població i l’atenció a les persones grans i dependents és un dels grans reptes socials del present i del futur. I és així com neix Aliura, una iniciativa que actua com una guia pràctica online per ajudar les persones dependents i els seus familiars a afrontar amb garanties el procés d'autonomia i de dependència. I ho fan concentrant en un mateix espai, amb un llenguatge proper i entenedor, tota la informació fiable i actualitzada, així com diferents eines per gestionar el procés de dependència.
Actualment, els models que existeixen per tenir cura de les persones grans i dependents "es basen en models clàssics, ancorats al segle XX", explica la directora de Transformació Digital de Suara Cooperativa, Àngels Cobo. La Llei d'Autonomia i Dependència està creada, principalment, sota la base d'hores de prestació de servei. Cobo considera que cal "revertir i trencar aquest sistema, per obrir-lo i donar-hi més amplitud" i, així, trobar "solucions globals i no monotemàtiques". És a dir, cal ser capaços de pensar en les noves solucions tecnològiques i aportar el coneixement actual perquè, si no, el "sistema es col·lapsarà", afegeix Cobo.
Els processos d'envelliment i dependència cada cop duren més. Fins ara, quan una persona es jubilava o envellia, tenia un recorregut més breu. Actualment, aquest procés pot arribar a durar entre 20 i 30 anys. I les necessitats d'una persona que està en una fase inicial o de predependència no són les mateixes que les d'una persona que es troba a les darreres fases, en edat més avançada o bé en una situació de demència o deteriorament físic.
Per tant, "no hi ha una solució única, sinó tot un conjunt de solucions que cal anar adaptant en funció del moment i de les necessitats de cada persona", explica Cobo.
Treballar conjuntament
La solució al canvi de model passa per crear un espai de col·laboració conjunt per trobar solucions conjuntes. És a dir, treballar sinèrgicament entre tots els implicats. "No ho podrà fer ningú sol", assegura la directora. El canvi recau en tota la societat: des de l'administració pública, les empreses privades, les cooperatives, les fundacions, els centres d'investigació tecnològics i, fins i tot, les universitats. Així doncs, "no queda un altre camí que col·laborar entre tots", continua Cobo.
I, per això, cal una "proposta pública i una aposta pública d'inversió cap a aquest col·lectiu per millorar la seva qualitat de vida", detalla la directora. I, d'altra banda, cal acceptar i entendre que tenim al nostre abast innovacions socials i tecnològiques que ens poden ajudar a reconstruir la Llei d'Autonomia i Dependència amb una mirada més innovadora.
El fenomen de les 'dones sandvitx' i la triple soledat
L'envelliment de la societat i la situació de gent gran amb dependència afecta tothom, d'una manera o d'una altra. La majoria de les persones cuidadores no professionals són dones d'entre 45 i 65 anys que combinen la cura de la seva gent gran amb la dels seus menors, encara no independitzats. Són les anomenades dones sandvitx. Àngels Cobo aprofita per remarcar que des de la cooperativa reivindiquen que "els homes també han d'ocupar aquesta posició". I afegeix que, encara que cada vegada més homes l'ocupen, han pogut constatar que les dones "ocupen un lloc més invisible i sovint solitari".
Les dones sandvitx, en moltes ocasions, es veuen soles i superades per una situació que les ofega i desborda. I és aquí on apareix el concepte de la triple soledat. La directora de Transformació Digital de Suara Cooperativa explica que en la cura i l'atenció de les persones grans hi ha diverses soledats, les quals es poden emmarcar en tres blocs: la soledat de les dones sandvitx, la soledat de la persona gran que va perdent autonomia i la soledat dels equips professionals que realitzen els serveis d'atenció domiciliària.
Segons dades del Departament de Drets Socials del 2023, a Catalunya més de 108.000 persones són cuidadores no professionals. El 65% d'aquestes són dones i, d'aquestes, la meitat tenen entre 45 i 65 anys. Així doncs, davant aquestes xifres, Àngels Cobo apunta que no només cal donar eines per revertir la situació, sinó també cal donar-li visibilitat.
Comunitat Aliura
Per donar resposta a la problemàtica de la generació sandvitx, s'ha creat la Comunitat Aliura, la qual està dirigida a les persones cuidadores familiars, no professionals, que s'enfronten al repte diari d'atendre a pares i mares en el seu procés d'autonomia i dependència. Aquest és un espai per fer xarxa amb altres persones, amb activitats, informació, consells i recursos per afrontar aquesta etapa de la vida amb més tranquil·litat i confiança.
Àngels Cobo explica que la Comunitat Aliura la construeixen de baix cap a dalt, és a dir, "primer escoltem què necessiten i, a partir d'aquí, construïm i donem resposta al que ens demanen".
-
Donar visibilitat a la problemàtica de la “generació sandvitx”.
-
Oferir informació relacionada amb l’autonomia i la dependència de les persones grans.
-
Facilitar recursos, serveis, legislació i mecanismes implícits en el procés d’atenció al familiar dependent.
-
Acompanyar a les dones i homes familiars de persones grans a través de la Comunitat Aliura.
Aliura, una iniciativa de Suara Cooperativa a través del Projecte Singulars
Aliura és una projecte de Suara, una cooperativa catalana sense ànim de lucre i amb més de quaranta anys d'experiència en el sector de l'atenció a les persones, promogut per Economia Social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, a través del Projecte Singulars -que té com a objectiu generar ocupació-, i amb el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social.
Suara Cooperativa
Amb més de 38.900 persones ateses a tot Catalunya el 2022, Suara ofereix atenció a les persones en totes les etapes de la vida: des de serveis d’atenció a la infància (amb escoles bressol, centres d’acollida a menors...) fins a serveis adreçats a persones vulnerables en risc d’exclusió social, a més d'adreçats a les persones grans (atenció domiciliària i centres residencials).