Agroparc Penedès: un nou model agroalimentari sostenible i circular és possible

El projecte, impulsat per Ametller Origen, vol esdevenir un clúster agroalimentari que integri ramaderia, agroindústria i energies renovables en un sol espai. Ubicat a l'Alt Penedès, l'agroparc permetrà evitar l'emissió de 1.400 tones de diòxid de carboni i promourà la producció d'aliments més nutritius i amb més qualitats organolèptiques

Recreació informàtica de les instal·lacions de l'Agroparc
19/06/2022
5 min

L'any 2050, al món hi viuran 10.000 milions de persones. Amb el canvi climàtic, però, el planeta no serà capaç de generar prou recursos per alimentar-les totes. Aquesta és l'alerta que ha llançat l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i que obliga a replantejar el model agroalimentari actual. A més, a Espanya, juntament amb la mobilitat, la cadena de valor alimentària és la responsable d'un 40 % de les emissions de diòxid de carboni (CO2). Davant d'aquesta situació, la cadena d'alimentació i supermercats Ametller Origen fa temps que ha decidit moure fitxa. “Tenim al davant un gran repte i, com empresa que aposta decididament per la sostenibilitat, fa anys que treballem per aportar-hi una solució eficient i sostenible", explica Josep Ametller, conseller delegat i cofundador d'Ametller Origen. La solució ja té nom i cognom: Agroparc Penedès.

Es tracta d'un clúster agroalimentari, sostenible i circular que la companyia vol impulsar amb l’objectiu de transformar el model productiu actual del sector agroindustrial i promoure la producció d’aliments d’una major qualitat nutritiva i organolèptica. "L’Agroparc Penedès representarà  la simbiosi entre l’agricultura extensiva, l’agricultura tecnificada, la ramaderia, l’agroindústria i la generació d’energies renovables –detalla Josep Ametller–. Un canvi de paradigma en el sector alimentari, tot prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de la petjada hídrica i de carboni, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions", especifica. Així, Ametller Origen assegura que, quan es posi en marxa, l'Agroparc Penedès, es convertirà en el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO2 negatiu, capaç d'evitar l'emissió de 1.400 tones de CO2 cada any. "Volem contribuir a la consecució dels objectius del Pacte Verd Europeu", ratifica Ametller.

Amb l'Agroparc Penedès, que es farà realitat a cavall dels termes municipals de Gelida i de Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès), Ametller Origen també vol ajudar a aturar el retrocés que ha experimentat el sector de l’horta a Catalunya, que s'ha accentuat els darrers anys. Des de 2005, la superfície destinada al cultiu d'hortalisses ha anat minvant. De fet, avui tan sols s'hi dedica un 1,2 % de tota la superfície agrícola de Catalunya. En canvi, la demanda és molt més gran. "El consum actual d’hortalisses és molt superior a la capacitat de producció del sector –adverteix Josep Ametller–. L’increment de la producció, però, no pot passar només per l’increment de la superfície, sinó també per la millora de la productivitat a través de la tecnologia i la capacitació, tecnificant les explotacions per ser més sostenibles i productives”, ha avançat el cofundador.

Josep Ametller en un acte sobre l'Agroparc

Amb aquest objectiu, l’Agroparc Penedès acollirà l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, un centre de formació i recerca que tindrà convenis amb universitats locals i internacionals, per formar els tècnics agrícoles del futur i impulsar la sostenibilitat en el sector agrari, amb l’estalvi d’aigua, la disminució de la petjada de carboni, la protecció de la biodiversitat i l’increment de la producció agrícola amb fruita i verdura rica en micronutrients i amb més sabor.

Recentment, l'esforç de la companyia per impulsar un nou model de producció alimentària més eficient ha rebut el IV Premi Alimentem el món, impulsat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya. El guardó, que distingeix les iniciatives sostenibles en el sector de l'agroalimentació, valora el component innovador del nou model que proposa l'Agroparc Penedès, integrant agricultura, ramaderia, agroindústria i energies renovables en un sol espai. Alhora, el jurat ressalta el fet que fomenti la sostenibilitat en tots els àmbits: des del mediambiental fins a l'econòmic o el social.

Gràfic sobre la sostenibilitat i circularitat de l'Agroparc

Els tres eixos: sostenibilitat, circularitat i tecnologia

Ametller Origen ha ideat l'Agroparc Penedès al voltant de tres conceptes: sostenibilitat, circularitat i tecnologia. Amb la combinació d'aquests ingredients, la companyia vol convertir el projecte en "el primer districte agroindustrial d'energia positiva i CO2 negatiu", basant-se en la circularitat dels processos, però també en l'optimització dels recursos hídrics i en l'aposta per a la generació d'energies renovables.

Per un cantó, l'Agroparc Penedès optimitzarà els recursos hídrics amb el tractament i regeneració de les aigües residuals a través d’una biofactoria, en col·laboració amb la companyia Agbar. Concretament, la companyia d'aigües col·laborarà en el disseny i la instal·lació dels sistemes de reg, així com en el manteniment dels sistemes hidràulics. L’objectiu: reutilitzar el 100% de l’aigua.

Per altra banda, Ametller Origen hi combinarà diferents sistemes de generació energètica renovable, com la fotovoltaica, el biogàs i la biomassa, i apostarà per una mobilitat totalment lliure d'emissions. "Inicialment, s’aprofitaran els residus orgànics per generar biocombustible per a la flota de transport d’Ametller Origen i, en una segona fase, la valorització de residus orgànics, a través d’un reformador, es transformarà en hidrogen verd per als camions de distribució, amb més de 6.000 quilòmetres diaris d’hidrogen pels vehicles pesants, i la recuperació de més de 1000 tones de CO2 per als hivernacles", ha anunciat la companyia.

Ubicació geogràfica dels diferents espais de l'Agroparc

La tecnologia també permetrà caminar cap a un agroparc sostenible. Ametller Origen aplicarà la intel·ligència artificial, el machine learning i la digitalització per guanyar eficiència, ajustar la producció i evitar, d’aquesta forma, el malbaratament d’aliments. Precisament, un estudi elaborat per l'Observatori de Sostenibilitat de la UPF Barcelona School of Managemet detalla que el projecte serà capaç de reduir un 20% el malbaratament alimentari.

Recreació informàtica d'un dels espais de l'Agroparc

Un projecte de territori

L’Agroparc Penedès tindrà molt en compte l'impacte que generaran les 258 hectàrees on es desenvoluparà el projecte, segons la companyia. "L’anàlisi i la comprensió del territori estructura el nou Agroparc Penedès –certifica Joan Batlle, arquitecte responsable del projecte i soci de Batlleiroig–. El territori on s’implantarà és un paisatge bàsicament agrícola, on les masies i els seus camps són els principals protagonistes, però la topografia marcada pels petits afluents del riu Anoia han definit una geografia accidentada que enriqueix el territori i crea un mosaic agroforestal d’alt valor ecològic i paisatgístic", explica.

Per tirar endavant el projecte, Ametller Origen ha realitzat una anàlisi històrica i actual de la matriu biofísica, l’agricultura, la connectivitat, el patrimoni per proposar un agroparc que respecti el territori, però que també el revalori. Precisament, la iniciativa es farà realitat en un terreny qualificat des de fa més de 15 anys com a polígon industrial, però que es trobava en desús. "És un projecte que es desenvolupa amb la natura i per a la natura, perquè el futur i l’Agroparc Penedès pensen en verd", assegura Batlle. En aquest sentit, a l'hora de projectar-lo, l'equip d'arquitectes ha seguit sis premisses: respectar el medi ambient, potenciar la mobilitat sostenible, mitigar l’efecte de l’illa de calor, aprofitar les característiques del territori, maximitzar l’eficiència energètica i l’autosuficiència.

El projecte de construcció de l’Agroparc Penedès mobilitzarà una inversió total de 180 milions d’euros, una activitat productiva valorada en 433 milions d’euros i la creació de més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.

stats