Acord de mínims històric a Durban en temps de descompte
Es tracta d'un acord de mínims, però que per primera vegada compta amb l'aval de tots els països, incloent-hi Estats Units i la Xina
DurbanLa XVII Cimera de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP17) ha aprovat aquest diumenge estendre el Protocol de Kyoto després del 2012 i fixar un full de ruta per a un acord global de reducció de gasos d'efecte hivernacle. L'acord s'ha aprovat després de dues setmanes de converses i una negociació maratoniana in extremis que va obligar a prorrogar la cimera, que s'havia de tancar divendres. Si bé és cert que es tracta d'un acord de mínims, és històric, perquè per primer cop compta amb l'aval de tots els països, inclosos Estats Units i la Xina, principals emissors. El paquet també inclou la posada en marxa del Fons Verd per al Clima acordat a Cancún (Mèxic) que ha d'ajudar als països en desenvolupament a fer front als estralls del canvi climàtic.
La president de la COP17, la ministra sud-africana Maite Nkoana-Mashabane, va dir en una intervenció davant el plenari que l'esborrany d'acord "compleix tots els requisits d'un paquet de compromís per aconseguir un resultat important a Durban", encara que admetia que "no és perfecte, perquè el perfecte és enemic del bo". L'acord global per reduir els gasos d'efecte hivernacle, que ha de ser adoptat el 2015 i entrar en vigor el 2020, era la condició imposada per la Unió Europea (UE) per sumar-se a un segon període del Protocol de Kyoto, que expira el 2012 .
Rússia, el Japó i el Canadà van decidir no formar part d'aquest segon període de compromís de l'únic tractat vigent sobre reducció d'emissions, que obliga només a les nacions industrialitzades, excepte EUA. Encara que els acords assolits han estat criticats per molts països en desenvolupament per la seva falta d'ambició a l'hora d'aprovar noves reduccions d'emissions, el seu objectiu és mantenir la pujada de temperatures a menys de 2 graus respecte a l'era preindustrial per a finals de aquest segle.
La cimera de Durban també va aprovar el mecanisme de funcionament del Fons Verd per al Clima, que preveu unes ajudes de 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020 als països en desenvolupament per fer front al canvi climàtic. Els acords van ser adoptats pels delegats després de dues nits pràcticament en blanc, en què les diferències entre la UE, els EUA, l'Índia i la Xina van estar a punt de fer descarrilar la negociació.