5 projectes que ajuden a accelerar la transició energètica i el canvi social al nostre país

Un festival alimentat al 100% amb energia renovable o l’acord per a conservar el gall fer del Pirineu Català, entre les 130 iniciatives amb les què Endesa demostra el seu compromís mediambiental, social i ètic

Endesa ha elevat l’ambició del seu pla de sostenibilitat amb 130 mesures per liderar la transició energètica
4 min
Regala aquest article

Virar cap a un model de negoci en el qual la sostenibilitat estigui integrada en el mateix pla industrial i de negoci, afegint-hi compromisos ètics, socials i mediambientals. Aquest és a grans trets l’objectiu del Pla de sostenibilitat 2023-2025 d’Endesa, articulat al voltant de 130 indicadors que l’empresa examina anualment per tal de complir un pla que, any rere any, esdevé més ambiciós en tant que eleva el llindar d’algunes de les fites que persegueix i n’afegeix d’altres.

Entre les novetats d’enguany, destaquen el compromís de no pèrdua neta de biodiversitat i no desforestació per al 2030 i el reforç de mesures de creació de valor compartit a les comunitats locals. Aquestes han estat algunes de les darreres accions a incorporar-se a un full de ruta en el que ja hi ha altres projectes força consolidats que persegueixen una única missió: accelerar la transició energètica del nostre país. Vegem-ne cinc dels exemples més significatius.

1.
El Cruïlla, primer festival sostenible de l’Estat
DSC 8756

El d’enguany ha estat un Cruïlla sense precedents. El cartell, suprem gràcies a les 50 actuacions, totes elles repartides en cinc escenaris que, per primer cop, han emprat energia 100% procedent de fonts renovables. Així, el passat mes de juliol i gràcies a l’acord signat amb Endesa, el Cruïlla va esdevenir el primer festival de gran format en fer el pas, tot evitant l’emissió de 36.000 kg de CO2 i el consum de 13.600 litres de gasoil. Una fita, tot plegat, que va arrencar mesos abans de la cita amb una anàlisi de les necessitats energètiques i infraestructures elèctriques amb què compta el recinte i que ha estat acompanyada d’altres mesures com l’ús de gots reutilitzables i retornables i de fonts d’aigua gratuïta per al públic i de cantimplores d'alumini reciclat per al personal per tal de convertir-se en un festival zero residus, o la priorització d’opcions de transport eficients i ecològiques.

2.
PortAventura Solar, la planta fotovoltaica més gran en un resort vacacional
AL COSTAT DE PORT AVENTURA  Veremonte aprofitarà el valor de Port Aventura per alçar al seu costat un gran complex hoteler i d'oci.

Al juliol va inaugurar-se PortAventura Solar, la planta fotovoltaica d'autoconsum més gran en un complex vacacional a l’Estat espanyol i una de les més grans amb aquestes característiques a Europa. Un pas endavant en matèria mediambiental de PortAventura World que va poder emprendre’s gràcies a Endesa, soci energètic del parc. La planta, que ha estat dissenyada i construïda per la companyia energètica, està composta per més d’11.000 panells, els quals ocupen l’extensió aproximada de nou camps de futbol. Una superfície que, en termes d’operativitat, suposa la generació de 10 GWh/any, el què equival a un terç de l’energia que necessita el complex per operar, i no només això, ja que el projecte preveu una segona fase, ja en construcció, que sumarà 5,6 GWh/any i que inclourà l’engegada d’un espai d’educació ambiental i de divulgació científica. Val a dir tanmateix que el disseny de la planta ha prioritzat la seva integració en el paisatge per tal de preservar l’entorn i minimitzar l’impacte visual.

3.
Visites educatives a centrals hidroelèctriques
IMG 4252

La formació esdevé un altre dels pilars del Pla de sostenibilitat 2023-2025 d’Endesa. En aquest sentit, la firma busca que, entre 2015 i 2030, un total de 900.000 persones hagin participat en alguna de les iniciatives educatives que capitaneja. Una d’elles són les visites a una setantena de centrals hidroelèctriques de l’Estat amb exemples a Catalunya com les CH de Tavascan, St Maurici, Vielha, La Baells, Camarasa o Flix entre d’altres. A les visites, els alumnes d’ESO, batxillerat, cicles formatius i universitat aprenen com funcionen les instal·lacions, com s’origina l’energia renovable hidroelèctrica, quines són les principals mesures de seguretat i la feina del personal que hi treballa, entrenant de retruc competències com la comunicació, la matemàtica, la ciència i la tecnologia.

4.
Conservació del gall fer al Pirineu català
Imatge d'un exemplar de gall fer. (horitzontal)

L’octubre de 2022 Endesa es va sumar al projecte de Paisatges Vius per la conservació del gall fer al Pirineu català a través d’un acord de col·laboració amb l’entitat per a tres anys. L’objectiu, dur diferents accions destinades a la millora de l’hàbitat de l’espècie per contribuir a una millora del seu estat de conservació, amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Entre les accions, destaca la primera, la col·locació d’un centenar d’elements catadiòptrics, semblants a clauers giratoris i reflectants, en una de les línies de mitjana tensió que es troben dins del parc, en concret al terme municipal de Rialp. A través d’aquests elements, que tècnics de Paisatges Vius va instal·lar gràcies a un dron, la línia queda millor senyalitzada, la qual cosa ajuda a evitar la possible col·lisió d’aus com el gall fer.

5.
El bàsquet com a motor de canvi social
Captura de Pantalla 2023 09 14 a les 9.43.52

A través del programa social d’Endesa La Liga Endesa de Corazón, la companyia i l’ACB donen suport a iniciatives nascudes de la comunitat d’aficionats en què el bàsquet és el motor del canvi social. Entre els cinc guanyadors de l’edició 2022-2023 de la lliga -dotats amb 4.000 euros cadascú-, destaca Basket ILUSIÓN, el somni de la Unió Bàsquet Llefià (Badalona), que continua lluitant per portar el bàsquet a tots els racons del seu territori. Un club de barri dels de sempre, que porta la diversitat i la inclusió com a bandera, el qual va esdevenir l’amfitrió de la Copa del Rei celebrada a Badalona entre els passats 16 i 19 de febrer.

Horitzó 2025: altres objectius clau de la companyia

  • Passar d'una capacitat renovable de 9,3 GW el 2022 a 13,6 GW el 2025
  • Aconseguir que el 58 % de les factures siguin electròniques
  • Instal·lar 66.000 punts de recàrrega pública i privada per a vehicles elèctrics
  • Electrificar el 60% de la flota corporativa
  • Oferir més de 300.000 hores de formació a 5.000 persones
  • Vincular el 87% de deute brut a aspectes sostenibles


El pla mostra el compromís amb un model de negoci en el qual la sostenibilitat està integrada en el mateix pla industrial i de negoci
stats