38 estudiants catalans reben una beca de la Fundació ”la Caixa” per cursar estudis de postgrau a l’estranger
Els 120 universitaris becats a tot l’Estat van ser triats per la seva excel·lència en la convocatòria de 2021 i han estat admesos en algunes de les millors universitats del món
BarcelonaSes Majestats els Reis d’Espanya han presidit aquest dimecres la cerimònia de lliurament de les beques de postgrau a l’estranger de la Fundació ”la Caixa”, atorgades a 120 universitaris triats en la convocatòria del 2021. Es tracta de la 40a edició del programa de beques de l’entitat, que vol fomentar el talent dels estudiants més excel·lents mitjançant l’ampliació de la seva formació en les millors universitats del món.
A l’acte, celebrat a CaixaForum Madrid, també hi han assistit la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, i el president de la Fundació “la Caixa”, Isidre Fainé.
El president de la Fundació ”la Caixa” ha remarcat que “la millora de l’educació és la base de tot. És l’únic camí per construir una societat més justa, que garanteixi el benestar social de tots, sense exclusió. Per això ja portem 40 anys impulsant aquest programa, amb el qual volem donar l’oportunitat als estudiants i investigadors amb més potencial d’accedir a les millors universitats i centres de recerca del món”.
En representació del col·lectiu d’exbecaris de la Fundació ”la Caixa”, la responsable de la Campanya Mundial Contra l’Edatisme de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Vânia de la Font-Núñez, s'ha dirigit als assistents. “Aquesta beca és molt més que un suport econòmic per impulsar el coneixement i sadollar la curiositat individual. Aquesta beca i el suport de la Fundació “la Caixa” no s’acaben amb la finalitat del postgrau, us acompanyaran sempre. L’èxit no neix en el buit. Tots som interdependents i el més important que rebeu avui és una plataforma d’acompanyament inigualable que seguirà amb vosaltres al llarg de la vostra trajectòria”, va assegurar De la Font-Núñez, que va cursar el 2013 un Màster en Filosofia, Política i Economia de la Salut a la University College London amb una beca de la Fundació “la Caixa”.
De les 120 beques concedides, 68 són per estudiar a Europa i 52 a l’Amèrica del Nord. Els països que més becaris atrauen són els Estats Units (47) i el Regne Unit (34).
Els becaris de la promoció de l’any 2021 provenen de 29 províncies espanyoles, dos són portugueses i cinc d’altres països estrangers. Les províncies d’origen amb més becaris són Barcelona (31), Madrid (29), València (6), Guipúscoa (4) i Girona (4). L’edat mitjana dels becaris és de 24,7 anys (en el moment de rebre la beca) i entre ells hi ha 71 homes (59%) i 49 dones (41%).
Joves brillants
Les 120 beques atorgades (de 1.325 estudiants que les van sol·licitar) han estat concedides en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d’avaluació amb el sistema d’avaluació d’experts (avaluació per parells realitzada per persones amb competències similars). Les més ben qualificades són convocades a una entrevista personal. En la fase de selecció hi intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquests processos.
L’eficàcia d’aquest sistema es reflecteix posteriorment en l’èxit dels becaris de la Fundació ”la Caixa” en la consecució d’admissions en les millors universitats del món.
Les universitats que més becaris reben són l’Imperial College London (9), London School of Economics and Political Science (7), Columbia University (7), Massachusetts Institute of Technology (6), ETH Zürich (6), Oxford University (5) i Cambridge University (4).
Les disciplines més representades són les enginyeries i tecnologies (22), les ciències econòmiques i empresarials (9), les relacions internacionals (7), les ciències físiques (6), les ciències mèdiques i de la salut (6), el dret (6) i la música (6).