Arriba la 360a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès: quines novetats hi trobaràs?

El cap de setmana del 21 i 22 de desembre, el municipi penedesenc acollirà el tradicional mercat nadalenc d'aviram, amb activitats per a tothom: des de tapes de Gall del Penedès i degustació de vins de la zona fins a música en directe.

Amb el Gall del Penedès com a gran amfitrió, la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès és, des de fa segles, una de les cites ineludibles de cada hivern.
Redacció
15/12/2024
4 min

El plomatge i les potes, ben negres. La pell, en canvi, blanca. La carn, rogenca. El Gall del Penedès és, sens dubte, una de les joies gastronòmiques de Catalunya. Els avicultors el crien en llibertat durant tot l'any, enmig d'un paisatge dominat per les vinyes i els ceps, en municipis de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, l'Anoia i l'Alt Camp. Ara bé, és a mitjans de desembre quan tothom en parla més. Moltes persones s'acosten a Vilafranca del Penedès per endur-se'l a casa i cuinar-ne receptes de primera. El Gall del Penedès satisfà el paladar de tothom: es pot coure amb farcit nadalenc, a l'estil oriental, al vi negre o escabetxat amb una amanida regada amb vinagreta de fruits secs. Fins i tot se'n poden fer gyozes amb xarel·lo.

Amb el Gall del Penedès com a gran amfitrió, la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès és, des de fa segles, una de les cites ineludibles de cada hivern. Cada any, milers de persones visiten el Parc de Sant Julià i el Pavelló Firal del municipi cercant-hi l'aviram que cuinaran per Nadal, marcat amb el distintiu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). La cita, que té arrels medievals, arriba enguany a l'edició 360. Se celebrarà el cap de setmana del 21 i el 22 de desembre plenament consolidada i diversificada: no només ofereix un mercat d'aviram, sinó que també acull una mostra de cuina d'aviram, una selecció de vins de la DO Penedès i un munt d'activitats per a tothom.

Cada any, milers de persones visiten el Parc de Sant Julià i el Pavelló Firal del municipi cercant-hi l'aviram que cuinaran per Nadal, marcat amb el distintiu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Una tradició que es renova

Cada any, la Fira del Gall presenta moltes novetats. Aquest 2024, hi brilla amb força l'aposta per revitalitzar la tarda del dissabte amb El Galliner. Sota el lema No és un tardeo, és la vesprada de la Fira del Gall la cita combinarà l'humor de Guillem Estadella i el seu espectacle Jarana, amb els vins de la DO Penedès i tapes originals de gall del Penedès elaborades pels mateixos criadors. El colofó final serà una sessió amb els discjòqueis locals La Cara B, que actuaran a la plaça del Vi fins a les nou del vespre. L'accés a l'espai de la fira serà lliure, excepte per a l'espectacle d'Estadella. En aquest cas, tindran un preu simbòlic de 3 € i es podran adquirir a entrades.vilafranca.cat

Durant tot el cap de setmana, els nens i nenes també podran gaudir de la Fira del Gall amb un bon nombre d'activitats i tallers. Un d'ells, Fes el teu Gall amb coloraines, organitzat pel col·lectiu d'artesans i previst per dissabte i diumenge al matí, comptarà amb una taquilla inversa que recaptarà fons per La Marató de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries. També s'ha creat un nou joc per a tots els públics que porta per títol: On són els galls? Els participants hauran de localitzar les vint-i-dues peces escultòriques de galls que hi haurà amagades, del 4 al 22 de desembre, als aparadors de comerços i espais emblemàtics com el Vinseum i l'Oficina de Turisme.

Aquesta 360a edició també tindrà lloc la Mostra de Bestiari Festiu i de Ploma, una de les activitats més esperades per les famílies. Serà diumenge al matí i permetrà als infants veure de ben a prop el Tomasot i la Ballarica que, juntament amb l'Àliga de Sant Julià i l'Aligueta Tramuntana, faran d'amfitrions de les bèsties de ploma convidades: Ferafoc Petit de Sant Quintí de Mediona, la Cigonya Segunola de les Gunyoles i l'Abraxas de Palau-solità i Plegamans. Després d'una cercavila, faran el tradicional ball de lluïment a la plaça de la Vila.

El dimecres 18 de desembre, a les 20 h, l’auditori del Vinseum serà l’escenari del pregó inaugural de la 360a edició de la Fira del Gall, a càrrec del cuiner i creador de contingut Cintet Carafí. Gran defensor dels productes de proximitat, Carafí destacarà les propietats i beneficis del gall del Penedès, ensenyant com cuinar-lo de manera original i moderna. L’acompanyarà Gemma Riera, cuinera i docent de programes de formació professional en cuina i servei a l’Ajuntament de Vilafranca, amb qui també compartirà protagonisme en dues exhibicions de cuina programades durant la fira.

A més de la seva oferta gastronòmica, la Fira del Gall aposta per activitats esportives que permeten explorar l’entorn vitivinícola de Vilafranca del Penedès. Els visitants podran participar en una marxa nòrdica, una ruta circular de 10 km en bicicleta i una altra de 30 km amb bicicleta gravel, ideals per gaudir del paisatge de la comarca. Complementant aquestes propostes, s’han programat dues visites guiades a la nova ruta urbana Petjades del Vi, que descobreix la vinculació històrica i cultural del municipi amb el món del vi.

La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès té arrels medievals i arriba enguany a l'edició 360.

Una fira per tastar

Una de les grans novetats de la 360a edició de la Fira del Gall és la possibilitat de comprar entrades en línia de manera anticipada per a la Mostra Gastronòmica a entrades.vilafranca.cat. Aquest espai suma enguany un nou restaurant, arribant a un total de sis establiments locals que oferiran plats d’aviram elaborats amb el reconegut gall del Penedès amb IGP i altres aus de pagès.

El preu del tiquet és de 7 € i inclou una copa de vi commemorativa, brou d’aviram, pa, postres i cafè. Els assistents podran maridar els plats amb una selecció de vins blancs, rosats, negres i escumosos de la DO Penedès, tant a la Mostra Gastronòmica com a l’espai del Celler Penedès.

stats