Manifestació multitudinària dels 'indignats' a Barcelona
Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana eleven a 45.000 el nombre de manifestants a Barcelona. L'organització havia multiplicat per deu la quantitat inicial de 22.000 ciutadans que la policia havia facilitat. La plaça de Catalunya està plena a vessar
BarcelonaUn any després de la irrupció del col·lectiu 15-M, el col·lectiu d''indignats' examina el seu crit de rebel·lió amb una jornada de protestes i mobilitzacions en una vuitantena de ciutats de l'Estat. A Catalunya, l'epicentre de la revolta se situarà a la plaça de Catalunya de Barcelona, on desenes de persones ja han començat a rememorar des d'aquest matí l'acampada protagonitzada ara fa un any, amb l'organització de debats i altres activitats. Aquesta tarda està programada una manifestació que començarà i acabarà a la plaça de Catalunya, i que recorrerà el carrer Balmes, part de l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia. També s'organitzaran marxes de protesta a Girona, Tarragona i Lleida. A Madrid, les manifestacions confluiran a la Puerta del Sol, l'espai on fa un any es va gestar el 15-M i les acampades d''indignats'. A la capital espanyola hi haurà desplegats més de 1.500 policies. A València, la protesta recollirà el malestar mostrat pel col·lectiu estudiantil en els últims mesos.
La mobilització, minut a minut
22.30 h. Continua l'assemblea a la plaça de Catalunya. Alguns dels 'indignats' expressen la voluntat de quedar-s'hi a dormir. En aquests moments s'està proposant que dimarts es voti en assemblea si el col·lectiu ha d'allargar la protesta –i, per tant, ocupar la plaça– més enllà d'aquest dia.
22.10 h. A la plaça de Catalunya, les diferents comissions parlen en assemblea sobre la programació d'aquests dies de mobilització a la plaça i sobre les accions previstes per al 15 de maig. El grup de treball sobre l'auditoria ciutadana del deute explica que l'objectiu és "anar-los a dir que no pagarem la seva crisi". El grup d'educació anuncia un dinar popular, aquest dimarts, a la seu del PP, i dóna suport a la vaga del dia 22 a l'ensenyament. La comissió de salut comunica diferents xerrades sobre privatització i retallades durant aquests dies. L'eix d'habitatge el dinamitza la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que afirma que l'organització col·lectiva ha aturat 250 desnonaments a l'Estat i debat sobre la ILP per a la dació en pagament. El grup de laboral i renda bàsica exposa el problema de l'atur i la precarietat salarial i anuncia cinc espais de debat a la plaça. Educació comunica les seves xerrades i una acció col·lectiva per al dia 15 de maig. Segons l'assemblea, a hores d'ara hi ha unes 20.000 persones a la plaça.
21.50 h. A Tarragona, unes 4.000 persones s'han manifestat aquesta tarda amb motiu del primer aniversari del 15-M. La marxa ha durat gairebé una hora i els manifestants han cridat consignes, sobretot, contra els polítics i la banca. La manifestació ha transcorregut sense incidents, en un ambient de caràcter festiu. El col·lectiu del moviment 15-M ha debatut l'opció de tornar a acampar a la plaça com fa un any, però la proposta ha tingut poc èxit.
21.40 h. Es llegeix el manifest que dóna el tret de sortida a l'assemblea de Barcelona. "Tornem a la plaça i no per celebrar-hi res", comença. "Som aquí per reapropiar-nos de les nostres vides", afegeix. Els 6 eixos temàtics de debat seran l'habitatge, l'ensenyament, la sanitat i la protecció social de qualitat, el repartiment equitatiu del treball, l'auditoria ciutadana del deute, la renda bàsica universal i la criminalització de la protesta. "La nostra lluita no comença ni acaba a la plaça. Dèiem que anàvem lentes perquè anàvem lluny, però ara hem d'accelerar el ritme", conclou el manifest. La plaça crida "Aquí comença la revolució".
21.20 h. Comença l'assemblea a la plaça de Catalunya. Ja no plou i s'han encès els llums de la plaça. Com feien l'any passat, els 'indignats' han delimitat a terra amb cinta passadissos d'entrada i de sortida. Un any després, la plaça torna a estar plena de gom a gom com per a les primeres assemblees. Durant les proves de so, que s'han allargat una estona, alguns 'indignats' han repartit pastissos entre els assistents.
21.00 h. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana eleven fins a 45.000 la xifra de manifestants que han recorregut el centre de Barcelona. Són gairebé les nou del vespre i la marxa segueix baixant per passeig de Gràcia. A Girona, 500 'indignats' han sortit al carrer per celebrar l'aniversari del moviment.
20.30 h. La plaça de Catalunya ja es prepara per organitzar la primera assemblea multitudinària. Els primers 'indignats' comencen a seure. La resta de la marxa continua completant el recorregut per passeig de Gràcia. A la Rambla de Catalunya amb la Gran Via, la policia ha practicat una detenció. A la plaça de Catalunya, una persona amb una bandera espanyola genera un episodi de tensió amb d'altres manifestants.
20.22 h. La marxa comença a arribar a la plaça de Catalunya. Els manifestants fan una "volta de cortesia" i celebren que "tornen a casa després d'un any". A Lleida, més de 700 persones han participat en la manifestació, que ha acabat amb una assemblea davant la Subdelegació del govern a l'espera que s'acordi iniciar les acampades el 15 de maig.
20.00 h. Un grup de manifestants s'ha aturat davant de l'edifici de la Borsa de Barcelona, custodiada per la policia. La resta de la comitiva de ciutadans continua el recorregut per passeig de Gràcia en direcció a la plaça de Catalunya.
19.45 h. La marxa de Barcelona baixa per passeig de Gràcia mentre que la cua de la manifestació tot just enfila el carrer Balmes. A la ciutat de València, els organitzadors comptabilitzen uns 30.000 manifestants, mentre que fonts policials rebaixen aquesta quantitat fins als 4.000 ciutadans. A Madrid, els 'indignats' s'apropen a la Puerta del Sol. A la capital espanyola hi ha desplegat un fort dispositiu policial.
19.15 h. Els Mossos d'Esquadra xifren en 22.000 el nombre de manifestants que hi ha al centre de Barcelona. L'organització de la marxa triplica aquesta quantitat de ciutadans que han sortit al carrer. La mobilització ja ha completat la meitat del recorregut. La capçalera ha arribat a l'avinguda Diagonal. Encara hi ha gent a plaça Catalunya esperant per poder avançar. A l'inici del passeig de Gràcia, els manifestants s'han assegut al terra i han aturat la marxa.
19.00 h. La capçalera de la manifestació de Barcelona avança per Balmes a l'altura de Mallorca. Encara hi ha 'indignats' que no han sortit de la plaça de Catalunya. Un primer recompte situa en més de 5.000 els ciutadans que recorren el centre de la ciutat.
18.45 h. La manifestació de Barcelona enfila el carrer Balmes. Els 'indignats' marxen darrere d'una gran pancarta: "El poble som la solució". També hi participa un grup de 'iaioflautes', la facció més veterana del col·lectiu d''indignats'. Hi ha molta presència de famílies. Davant la gran afluència de manifestants, els 'indignats' han intentat ampliar el recorregut pel carrer Aragó fins al carrer Muntaner, però la Guàrdia Urbana no els ha permès seguir per Aragó i han tornat a l'itinerari original. La capçalera de la marxa avança pel carrer Balmes a l'altura de València.
18.15 h. De moment, unes 3.000 persones s'apleguen al centre de Barcelona a l'espera que s'hi sumin les columnes d'alguns barris. Ja hi són els representants de Sant Andreu, Poblenou, Sarrià i Sants. Els col·lectius més nombrosos són el grup d'ensenyament (amb samarretes grogues amb el missatge "per a un ensenyament públic i de qualitat"). Es veuen moltes pancartes contra els bancs, amb lemes com "No pagarem el seu deute" o "Ni un euro més per rescatar els bancs". Els ciutadans continuen arribant per Passeig de Gràcia.
17.45 h. Desenes de persones comencen a congregar-se al centre de Barcelona. S'ha elaborat la pancarta que encapçalarà la manifestació, amb el lema "12M-15M: el poble som la solució". Els indignats han organitzat els primers debats i ja han instal·lat una cuina a la plaça de Catalunya, que es comença a omplir de gent que participarà en la manifestació.