L'agenda de la Biennal Ciutat i Ciència
Selecció de les activitats més destacades del més d'un centenar que s'organitzen durant la setmana de la Biennal Ciutat i Ciència
La Biennal Ciutat i Ciència posa a disposició de la ciutadania més d'un centenar d'activitats en més de 40 espais, gràcies a les 40 institucions i entitats col·laboradores que hi han donat suport. Aquí us n'oferim una selecció de 15, però podeu accedir al programa complet a la web de la cita i fer la vostra tria: www.biennalciutaticiencia.barcelona. Totes les activitats de la Biennal són gratuïtes, tot i que cal registrar-s'hi prèviament per poder garantir el distanciament entre persones, perquè en totes les activitats es prenen totes les mesures de seguretat i de prevenció contra el covid.
100tífiques 4.0
Una trobada per agrair la feina de 200 dones de perfil científico-tecnològic que amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència van compartir la seva experiència professional amb alumnes de 100 escoles de Catalunya. Qui necessita role models?
Dimecres 9. Parc Científic de Barcelona. A les 12.30 h
Dia Mundial dels Oceans
Una actitud respectuosa, ergo un oceà sostenible
Coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans s’organitza aquesta taula rodona on entendrem com funcionen els oceans, quin impacte hi tenen les nostres activitats, coneixerem possibles solucions als problemes actuals i propostes per a un futur més respectuós amb els oceans.
Dimarts 8. Plaça de la Misericòrdia. A les 17.30 h
La ciència i la vida
Converses i la gent
És curiós com en les ciències socials, en què l’objecte d’estudi és el comportament humà, els col·lectius estudiats no arriben a conèixer el producte de la recerca. Aquest diàleg ho resol, fent que les persones investigadores i les investigades es trobin en un mateix espai.
Dimarts 8. Institut Escola Rec Comtal (Trinitat Vella). A les 18 h
Ciutat i joc, repensar l'espai públic amb 'Minecraft'
Videojocs
Amb una mitjana de 140 milions d’usuaris mensuals, Minecraft és un dels videojocs més venuts de la història. Aquest món obert que permet crear ciutats és perfecte per explorar noves formes de relació interciutadana en l’espai públic.
Dimecres 9 i dijous 10. Canòdrom Ateneu d'innovació Democràtica. El dia 9 i el dia 10 de 16 a 20 h
La ciència com a cultura
La recerca aposta per la interrelació de disciplines, on totes tenen un pes similar i són igualment imprescindibles, fins al punt que la ciutadania pot implicar-se en la recerca ciutadana. Necessitem una cultura de la ciència per aprofitar el potencial de tots els àmbits de coneixement.
Dijous 10. Plaça de la Misericòrdia. A les 17.30 h
Els superherois i les superheroïnes urbans
Amb aquest contacontes els més petits s’ho passaran bé i descobriran les problemàtiques ambientals del nostre entorn. Pertany al programa +Biennal. Cal inscripció prèvia.
Divendres 11. Centre Cívic Sant Andreu (Auditori). A les 17.30 h
Nit-AmodiBCN
Troballes poètiques
Què pensa la ciutadania del turisme i la gentrificació? Aquest projecte pregunta als barcelonins què estimen i què odien de la seva ciutat. A partir de les seves respostes passaran moltes coses, des d’un informe sociològic fins a reflexions sobre els efectes que tenen les intervencions urbanes en el teixit social, i en la Nit-AmodiBCN el poeta José García Obrero mostrarà troballes poètiques. Els poemes són fruit de les creacions que els barcelonins faran a partir de la visualització artística de les dades realitzada per l’estudi creatiu Domestic Data Streamers.
Divendres 11. El Born CCM. A les 20 h
Frankenstein 2.0
Fins a quin punt va influir Mary Shelley en la ciència de l’època? Fa gairebé 200 anys de la publicació de Frankenstein i la idea de manipular i crear vida està més present que mai amb la biologia sintètica, la vida artificial, la bioenginyeria i la medicina regenerativa. Què hem après sobre la vida i la mort al llarg de dos segles? I quines són les limitacions d’aquestes disciplines?
Divendres 11. El Born CCM. A les 21.30 i 22.45 h
Pecha Kucha Express
Trencant els límits entre art, ciència, tecnologia
La nit Pecha Kucha combina el seu format habitual –presentacions ràpides i informals per conèixer diferents projectes– amb una sessió de live coding. T’imagines crear música electrònica a partir de codi font? Ves al Born i veuràs el procés de creació: live coders que modifiquen programari i escriuen codi en temps real per generar melodies o imatges.
Divendres 11. El Born, plaça Comercial. De 20 a 24 h
Música per a conferències científiques
Concert
Concebre la ciència com si fos poesia? Fer música per a congressos científics? Deproducers són quatre músics i productors italians que investiguen amb la música i la recerca. Fins ara han explorat el cosmos, la vida secreta de les plantes i el naixement de la vida. Pertany al programa +Biennal
Divendres 11 i dissabte 12. L’Auditori. A les 20 h
Matilde a la cuina
La cuina no és una excepció, el talent femení també ha estat silenciat. El 99% del coneixement culinari és femení i les dones s’han fet càrrec de la gestió diària de la cuina. En canvi, la gran majoria de cuiners reconeguts són homes. La cuinera Carme Ruscalleda i la científica Susana Narotzky conversaran sobre el paper de la dona en l’àmbit científic i culinari, reflexionant sobre el passat, present i futur.
Dissabte 12. Centre Cívic Fort Pienc. A les 11 h
Swing al mercat!
Una dieta equilibrada, activitat física… Sabem què cal per dur una vida saludable però no sempre és fàcil. Swing al mercat! ho té tot: vas al mercat, pots fer una compra variada i de proximitat mentre escoltes swing.
Dissabte 12. Centre Cívic Fort Pienc. A les 13 h
Els valors en la intel·ligència artificial
La ficció està farcida de màquines que es rebel·len contra els humans. Per sort, la realitat està lluny d’una intel·ligència artificial que es venja dels seus creadors. Com hauria de ser la IA? Qui vetllarà pel seu control? El món continuarà sent humà?
Diumenge 13. Plaça Joan Coromines. A les 11 h
Bessons digitals en ciutats: una rèplica virtual de xarxes urbanes
La tecnologia permet provar solucions en escenaris virtuals comptant amb la participació ciutadana. Combinar les dades dels models físics reals amb la simulació de la rèplica bessona és perfecte per provar comportaments amb l’objectiu de construir solucions adaptables i escalables. Apropa’t a aquesta taula rodona per escoltar i preguntar com les ciutats bessones digitals estan impactant i modelant el futur de la planificació urbana.
Diumenge 13. Plaça Ramon Torres Casanova. A les 13 h
I durant tota la setmana, cinema a la fresca
Se t’acut res millor que veure cinema a la fresca? Al parc de la Ciutadella, les nits de la Biennal tens una cita amb la ciència-ficció. Històries que exploren els límits, aventurant-se a predir el futur amb societats dividides, el poder de la nanotecnologia, la realitat virtual o la biomedicina, i hipotètiques realitats que a més d’entretenir-nos ens faran reflexionar.