Rajoy assegura que fins d'aquí dos anys no canviarà "absolutament" res: "Serenitat i tranquil·litat"

Sánchez alerta que Iglesias pot dur Espanya a la mateixa situació el 26-J: "Ja hem vist el que passa amb els referèndums"

Els candidats dels partits estatals el 26-J: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera.
Ara
24/06/2016
3 min

Mariano Rajoy

"Els drets i la situació legal no han canviat en absolut"

"Serenitat i tranquil·litat". És el missatge que ha volgut transmetre des d'un primer moment el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en una declaració institucional des de Moncloa. El líder del PP ha assegurat que el procés de desconnexió del Regne Unit de la UE durarà "almenys dos anys" des de la notificació oficial per part de Londres i que "mentrestant la situació jurídica de les relacions entre la UE i el Regne Unit no canviarà en absolut". Rajoy ha volgut tranquil·litzar tant els espanyols al Regne Unit com els britànics a Espanya, perquè "tots els drets com a ciutadans espanyols i europeus seguiran en vigor sense restricció fins que no es compleixi la sortida ordenada de la UE".

Amb tot, Rajoy ha admès que el Brexit suposa un "contratemps seriós" –en cap moment ha mencionat Gibraltar– i que defensarà la "integració" europea en el pròxim consell europeu previst per dimarts vinent després de parlar amb la resta de líders espanyols. En un discurs molt europeista, ha dit que "la UE segueix sent el projecte de més transcendència des de la Segona Guerra Mundial".

Per al líder del PP, Espanya està preparada per a aquest contratemps. Brandant la seva gestió econòmica, ha dit que "fa uns anys una contingència externa" com aquesta hauria pogut "precipitar Espanya al caos i al fracàs", però que gràcies al "sanejament de la banca i la recuperació" ara "Espanya té una sòlida economia".

Pedro Sánchez

"La reforma de la Constitució i de l’Estatut és el camí, ja hem vist què passa amb els referèndums"

En una entrevista a la Cadena SER, el secretari general del PSOE i cap de llista dels socialistes pel 26-J, Pedro Sánchez, ha extrapolat el cas del referèndum britànic al cas espanyol i ha assegurat que "els ciutadans han de votar un acord, no poden votar ruptures". Sánchez ha assegurat que el Brexit ha estat "un cop molt dur" per als europeistes i ha afegit que ara els líders europeus han de respondre "amb més integració". També ha demanat "solucions europees als problemes del dia a dia" i ha afegit: "Hem de reivindicar-ho avui més que mai davant d'aquells que volen trencar amb referèndums rupturistes".

Preguntat sobre la conveniència d'una reforma de la Constitució o de l'Estatut d'Autonomia per respondre a l'encaix de catalans, bascos i gallecs a Espanya, Sánchez ha assegurat que "és el camí més complicat, però que és l'encertat", perquè "ja hem vist què passa amb els referèndums". El candidat socialista ha assegurat que la solució és "reforçar la democràcia participativa" a través de mecanismes com les iniciatives legislatives populars i que s'ha de poder reformar la carta magna, com "a Alemanya, que s'ha fet més de 60 vegades".

Pablo Iglesias

"És poc elegant utilitzar el Brexit per esgarrapar vots a Espanya"

El candidat d'Units Podem, Pablo Iglesias, creu que el Brexit és una "mala notícia per a Europa i els europeus" perquè "aprofundeix la mala imatge i prestigi" de Brussel·les. "En una Europa que sigui una garantia dels drets humans i del benestar gairebé ningú voldria anar-se'n", ha assenyalat en declaracions a Antena 3. Considera que no afectarà la campanya espanyola i alerta que seria "poc elegant utilitzar el Brexit per esgarrapar vots". "Demano altura d'estat", ha dit.

Iglesias recorda que el seu partit és l'únic que ha fet campanya a favor del 'remain' al Regne Unit –el secretari de Relacions Internacionals de Podem, Pablo Bustinduy, va viatjar a Manchester per donar suport als laboristes– i que potser si no haguessin estat els "únics" que hi donaven importància no hauria guanyat el Brexit. Preguntat sobre IU, els seus socis de coalició –que tradicionalment han estat molt crítics amb la UE–, ha assegurat que amb Alberto Garzón comparteixen l'euro com a "marc ineludible" i el projecte per refundar Europa.

Albert Rivera

"La por ha triomfat al Regne Unit"

El líder de C's, Albert Rivera, considera que el Brexit "no ajuda gaire" Espanya. "La irresponsabilitat del referèndum ha vingut marcada per un vot de venjança. Lamento la sortida del Regne Unit, però al mateix temps és una oportunitat perquè Europa defineixi què volem ser i reformular aquest projecte comú", ha dit en una entrevista a EsRadio, l'emissora de Federico Jiménez Losantos.

Rivera creu que Europa té "dos grans mals per resoldre: el nacionalisme i el populisme", i que Cameron ha comès una "irresponsabilitat" en convocar el referèndum per problemes interns al seu partit sense pensar en el futur d'Europa. Ha ressaltat que un 75% dels joves ha votat a favor del 'remain'. "Són els que no entenen de fonteres o de duanes. La por ha triomfat al Regne Unit". I ho vincula directament al fet que aquesta por contagiï Espanya. "Em preocupa que a Espanya ens quedem bloquejats en la por" que propugna Rajoy, ha alertat, perquè "quan la vida no es regenera el populisme es posa les botes".

stats