La direcció del PSOE manté el veto a Rajoy i l'insta a sumar amb els partits de dretes

Dirigents socialistes aposten per deixar governar el PP, mentre que el cercle afí a Sánchez no vol facilitar la investidura dels populars

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una trobada mantinguda el desembre passat a la Moncloa. Els resultats d’aquest 26-J dictaran el seu futur polític.
Sara González / Marc Toro
27/06/2016
4 min

Madrid / BarcelonaEl PSOE busca treure's la pressió de sobre i situar-la sobre Mariano Rajoy, a qui reconeixen com a clar vencedor de les eleccions del 26-J. Si bé des d'ahir a la nit ja hi ha hagut un reguitzell de declaracions contradictòries dels 'barons' del PSOE, dividits entre permetre o no el govern dels populars, la direcció de Pedro Sánchez ha proclamat aquest matí que no pensa fer Rajoy president ni tan sols amb una abstenció. Al líder del PP, han insistit, és a qui correspon agafar les regnes i començar a teixir aliances.

"El PSOE estarà a l'oposició. Rajoy ha de fer el primer pas i ha de començar a sumar", ha assegurat el portaveu socialista Antonio Hernando en una compareixença a Ferraz. I ha afegit que aquestes complicitats no les trobarà, almenys d'entrada, en els socialistes. Hernando l'ha instat a adreçar-se als seus "afins ideològics" de la dreta com Ciutadans o "les dretes nacionalistes" perquè, ha dit, els socialistes no votaran ni s'abstindran tampoc per permetre que Rajoy sigui president. El portaveu del partit ha puntualitzat, a més, que dirigents com l'extremeny Guillermo Fernández Vara també avalen aquesta tesi encara que fa unes hores hagi reivindicat públicament que el PSOE faciliti el govern del PP.

Hernando ha reconegut que el PSOE no té motius per a l'entusiasme o l'autocomplaença i que, si amb 90 diputats ja no va poder formar govern, encara menys amb 85. Però ha posat en valor el fet d'haver-se mantingut com a segona força d'Espanya i primera de l'esquerra. Amb tot, ha fixat el comitè federal del 9 de juliol com l'espai idoni per plantejar com "es modernitza i es rellança" un partit que fa anys que està perdent suports. El lideratge de Sánchez, però, no està qüestionat, ha dit Hernando. Al contrari: ha explicat que a l'executiva se l'ha felicitat pel treball fet en unes circumstàncies molt difícils.

Com ja va fer Pedro Sánchez la nit de diumenge, Hernando ha assenyalat Pablo Iglesias com el responsable del fet que "el canvi estigui ara més lluny". Ha lamentat que en comptes de votar Pedro Sánchez com a president optés per anar a unes noves eleccions i donés "una segona oportunitat" a Rajoy. "Sobre el 'sorpasso', Anguita li va dir a Pablo 'o ara o mai'. Doncs serà mai, Pablo", ha etzibat Hernando, que ha subratllat que Rajoy pot agrair-li al líder de Podem que hagi "allunyat el canvi" i s'hagin debilitat les esquerres del país.

L'hora de gestionar els pitjors resultats

Després d'una nit electoral en què Pedro Sánchez respirava alleugerit per haver aconseguit que el PSOE es mantingués en la segona posició i no perdés el paper de partit referent de l'esquerra, arriba el moment de gestionar els pitjors resultats de la història del partit i de començar a traçar la política de pactes. De moment, el PSOE no aclareix quina serà la seva posició de sortida en les negociacions i aquest dilluns ha llançat missatges contradictoris. Part dels dirigents consideren que no es pot contribuir a un govern del PP sota cap concepte. D'altres assenyalen que tenen una diferència de 52 escons respecte del PP i que per això cal deixar governar els populars i evitar, de nou, mesos de desgast amb negociacions infructíferes. És el cas, per exemple, de la presidenta andalusa, Susana Díaz: "Si amb 90 escons no vam aconseguir formar govern, menys encara amb 85. És evident que l'electorat ens ha enviat a l'oposició", ha dit. Abans de reunir-se amb la direcció, el fins ara portaveu al Congrés, Antonio Hernando, ha volgut deixar clar que la decisió "serà col·lectiva". Tot i això, el ball de contradiccions ja ha començat.

Per una banda, el secretari d'organització del PSOE, César Luena, ha assegurat que el seu partit no donarà suport a Mariano Rajoy "ni per acció ni per omissió". "Els vots del PSOE són vots per canviar Rajoy i les polítiques injustes, antisocials i ineficaces del PP", ha argumentat en una entrevista a la SER. Unes declaracions que allunyarien tant la gran coalició com una abstenció del PSOE en segona volta per facilitar la presidència a Rajoy. Aquesta és la tesi que avala l'entorn més pròxim a Sánchez. De fet, la candidata catalana, Meritxell Batet, ha avalat abans d'entrar a la reunió la via perquè el secretari general del PSOE torni a provar de ser president.

Facilitar un govern del PP

En canvi, el president extremeny, el també socialista Guillermo Fernández Vara, ha remarcat a Onda Cero que el més important en aquests moments a Espanya és "formar govern com abans millor", i ha afegit: "Ha quedat patent i clar que ha de ser un govern liderat per Mariano Rajoy. [...] És el que han decidit els ciutadans i és el que toca". Entrant en contradicció amb Luena, el president d'Extremadura encara ha sentenciat: "Que ningú dubti que hi haurà govern".

La presidenta del PSOE, l'andalusa Micaela Navarro, ha demanat una "reflexió" del partit davant d'un resultat que no ha estat "el millor del món", però davant les declaracions de Vara ha demanat que primer es facin "dins" dels òrgans del partit. Ha reconegut que li "molesta molt" que companys del seu partit parlin "primer fora" del partit sobre allò que cal fer.

Al marge de la política de pactes, el madrileny Tomás Gómez ha insinuat que Pedro Sánchez hauria de sospesar la possibilitat de dimitir després d'encaixar uns resultats de nou insòlits en la història del PSOE. "Jo sóc més de la cultura de Rubalcaba", ha assegurat tot recordant que l'antecessor de Sánchez va plegar en un context menys desastrós que el d'ara. El cert és, però, que el PSOE no ha guanyat a cap comunitat autònoma i que no hi ha, a hores d'ara, cap veu prou forta per demanar amb contundència que Sánchez plegui.

"Rajoy serà president sense cap mena de dubte"

Sigui quina sigui la posició final del PSOE i la de C's –que no vol parlar de "seients" i que en campanya ha rebutjat investir Rajoy o qualsevol altra persona del seu equip–, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha enviat un missatge clar als dos partits: "Rajoy serà president del govern [espanyol] sense cap mena de dubte", ha dit el dirigent popular, descartant, així, la possibilitat que Rajoy faci un pas al costat per facilitar l'acord del PP amb els de Sánchez o Rivera. "Com es pot vetar la persona que ha aconseguit més vots?", s'ha preguntat, per afegir: "No ho entendria ningú". I és que, segons ha destacat, els resultats del 26-J són "un vot de confiança a Rajoy i el PP després de mesos complicats".

stats