El PSC, una campanya per a Espanya
Els socialistes prefereixen no marcar perfil propi per centrar-se a escampar el missatge del PSOE
BarcelonaEl lema, les fotos, el missatge... tot el material d'aquesta campanya del PSC està en consonància amb el PSOE (fins i tot comparteixen el lema "sí al canvi"). Queden enrere els anys en què els socialistes catalans aprofitaven qualsevol escletxa per marcar perfil propi, aquest 2016 ja és una altra història: Meritxell Batet reivindica en cada discurs el PSOE dels anys 80, les referències a Pedro Sánchez són contínues i es fa acompanyar per exministres del govern espanyol a l'hora de presentar les seves propostes. Una homologació del programa del PSC al del PSOE i una renúncia al perfil propi.
I no és perquè Batet no hagi tingut l'ocasió de diferenciar-se dels socialistes espanyols. La presidenta andalusa, Susana Díaz, l'hi ha posat en safata: s'ha passat la campanya carregant contra Catalunya i Podem. A inicis de la setmana passada, la 'baronessa' va acusar els catalans de voler "trossejar" la riquesa d'Espanya per impulsar la hisenda catalana però no va tenir una rèplica de Batet fins dos dies després (quan la resta de partits ja hi havien dit la seva). A més, segons els consultats, la sala de màquines del PSC no tenia clar que s'hagués de tenir una reacció a les paraules de Díaz, hi havia qui defensava que era millor no engreixar més la ferida. I és que una de les prioritats del PSC en aquestes eleccions és mantenir resultats i evitar polèmiques que poden posar en entredit l'estratègia de Sánchez, que es troba en un posició delicada (les enquestes no li són favorables) davant la possibilitat que el PSOE deixi de ser el segon partit a Espanya.
La resposta del PSC a Díaz, doncs, segons persones properes a la candidata, va venir donada per l'esclat de la mateixa Batet, que va voler deixar les coses clares a la 'baronessa' socialista. “A Espanya no hi ha saqueig entre territoris, els únics que ens roben són Bárcenas i Pujol”, va contestar, i va afegir que el PSOE ha de treballar per la "convivència".
Qui també va aprofitar per llançar un dard a Díaz (amb retard) va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Dissabte, a l'Hospitalet de Llobregat i en presència de Sánchez, va deixar clar que els socialistes no volen "privilegis" per als pobles d'Espanya sinó "justícia".
Col·laboració d'exministres del PSOE
L'enfocament de la campanya també es fa notar amb els participants en els actes. En la primera setmana, Batet va comptar amb la presència de l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo, l'exministre d'Administracions Públiques Jordi Sevilla i l'exministre d'Indústria Joan Majó. També va centrar la campanya dels socialistes espanyols el primer cap de setmana de campanya, quan la secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, va ser a la seu del PSC per explicar les mesures d'igualtat que aplicarà Sánchez si arriba a la Moncloa. Una manera, també, de reivindicar l'obra de govern del PSOE.
Els estrategues de la seu de Nicaragua argumenten que aquesta campanya "és per a Espanya". És a dir, prefereixen obviar els temes exclusivament catalans per centrar-se en el que consideren el seu "adversari": Mariano Rajoy. Un contrincant amb qui asseguren que no pactaran passi el que passi, ja que són l'"aternativa" i el que volen és desbancar-lo de la Moncloa. "El nostre objectiu [en aquesta campanya] és aportar diputats al PSOE", assevera un membre de la sala de màquines del partit.
El verdader rival: Iglesias
Malgrat que des del partit insisteixen que el PSOE es juga la Moncloa amb el PP, el que és cert és que els socialistes patiran per mantenir la segona posició aquest 26-J. El PSC lliura dues batalles en aquesta campanya: una a l'esquerra i l'altra en el rànquing general.
Totes les enquestes indiquen el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE, cosa que obliga els dirigents socialistes a intensificar les crítiques contra Pablo Iglesias. El presenten com un partit "extremista" incapaç de governar i erigeixen el PSOE com l'"esquerra real". Només si vencen Units Podem el 26-J i queden segons podran situar-se en una posició de força per negociar un hipotètic govern del "canvi". Si no, només els quedaran dues opcions: fer president Pablo Iglesias o Mariano Rajoy.
El referèndum unilateral
Batet no acostuma a valorar les declaracions dels altres candidats en els seus discursos ni a fer referències a temes d'actualitat que marquen la campanya. L'exemple clar va ser el referèndum unilateral d'independència, protagonista en l'inici de la campanya i del qual la cap de llista del PSC no va fer declaracions fins la setmana següent.
La dirigent socialista ha mostrat una oposició explícita al referèndum que proposa Podem, un posicionament que contrasta amb el que defensava el PSC fa tres anys: Pere Navarro es va presentar a les eleccions de 2012 defensant una consulta legal i pactada. La cap de llista fins i tot ha demanat a Iglesias que s'"oblidi" del referèndum per governar amb el PSOE.