CAP AL 26-J
Eleccions 26-J22/06/2016

Iglesias arraconarà el referèndum quan negociï amb el PSOE

UP no vol interferències i proposarà altre cop que Iceta i Domènech busquin l’acord

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

VitòriaPedro Sánchez ja ha deixat clara una de les seves línies vermelles per no fer Pablo Iglesias president ni tenir-lo com a soci si ho és ell: la proposta de referèndum a Catalunya. I en la recta final de la campanya, Units Podem no vol que el dret a decidir s’erigeixi, en cap cas, en obstacle per a unes futures negociacions amb el PSOE, al marge de si hi ha o no sorpasso. Creuen que els socialistes, que també pretenen que Iglesias renunciï al seu pla econòmic, busquen excuses per abstenir-se i permetre un govern del PP. I que el veto a “trencar Espanya” acabarà convertint-se en l’argument que brandaran ja diumenge a la nit, segons apunten fonts de la direcció del partit. Per això Iglesias té la intenció de tornar a desvincular la qüestió catalana de qualsevol pacte. Ja ho va fer a finals del març passat, quan va tirar la pilota sobre la resposta al procés a la teulada del PSC i d’En Comú Podem perquè ho negociessin a Catalunya i no eclipsés el seu breu moment de diàleg amb Sánchez.

Ara la prioritat d’Units Podem després del 26-J és que hi hagi un govern de coalició amb el PSOE a l’agost. Simultàniament al diàleg amb els socialistes, Units Podem proposa crear un “espai de negociació” amb els partits catalans que es reuneixi en “paral·lel”. I que si a l’agost encara no han arribat a un acord, això no sigui obstacle per a la formació de govern. Amb tot, Iglesias manté que “no renunciaran al referèndum”, però que en tot cas tampoc és una “línia vermella”.

Cargando
No hay anuncios

Una proposta similar a la d’Homs

¿Qui encapçalaria aquest espai de diàleg “paral·lel” a les negociacions per formar govern? Iglesias ja va proposar el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i el del PSC, Miquel Iceta, perquè s’entenguessin. Units Podem creu que qui ha de parlar sobre aquest tema han de ser sempre els partits catalans. L’espai de negociació que ofereix Iglesias és una fórmula similar a la que a principis de juny va proposar el candidat de CDC, Francesc Homs. El líder convergent va proposar llavors la creació d’una comissió de treball al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya. Homs va assegurar que les conclusions haurien d’estar plantejades a finals del 2016. La proposta també era similar a la presentada pel PSC fa dos anys.

Cargando
No hay anuncios

Iglesias va fer ahir una defensa del dret a decidir des de Vitòria, en l’únic míting del líder de Podem a Euskadi aquesta campanya. Tot i només sumar els vots d’Equo a les terres basques i malgrat no tenir un líder clar, Ahal Dugu (com es diu en euskera) esgarrapa vots tant a Bildu com al PNB i els socialistes. El 20-D ja va ser primera força en vots. Ara aspira a dos escons a Àlaba, dos a Guipúscoa i tres a Biscaia, on segons els CIS podria deixar Patxi López sense acta de diputat.

“Quan diem país, diem país de països i no ens cauen els anells per dir des de Gasteiz, Barcelona, Sevilla i Toledo que defensem la plurinacionalitat i que aquest Estat té diferents nacions que tenen dret a decidir”, va dir Iglesias des de la plaça de l’Ajuntament de Vitòria, envoltat d’ikurriñes i apujant el to respecte del míting a Barcelona. El líder d’Units Podem està fent una campanya molt de perfil baix. Creu que el canvi de to els beneficia. Les seves expectatives després del 26-J és d’acabar sent líders de l’oposició durant poc temps. “Res ens acostaria més a una majoria absoluta que el PSOE arribés a un acord amb el PP”, diuen fonts de la direcció de Podem.