CAP AL 26-J

Gordó nega haver participat en un pla per descavalcar Mas

Les noves converses impliquen l’exconseller en una conxorxa per canviar la direcció de CDC

SALUTACIÓ
 De Alfonso i Mas encaixant les mans en un acte a l’Oficina Antifrau.
Oriol March
24/06/2016
4 min

BarcelonaAhir a les 19.51, Germà Gordó va enviar un comunicat de cinc punts a les redaccions dels mitjans. Era la seva manera de respondre a les noves revelacions del diari Público en què es podia sentir com Daniel de Alfonso, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), feia explícit un pla per fer fora Artur Mas del capdavant de Convergència. Quin paper hi jugava, Gordó, en tot plegat? Segons De Alfonso, l’exconseller de Justícia i membre del pinyol de Mas en els temps a l’oposició estava “disposat” a participar en el pla. Cosa que va ser rotundament negada per Gordó: “Mai he participat en cap conxorxa amb ningú per descavalcar el president. Ans al contrari, sempre li he estat totalment lleial”, assegura en el tercer punt del comunicat.

L’exconseller de Justícia admet que tenia “encomanades” les relacions entre el Govern i l’Oficina Antifrau, com ja es va encarregar de deixar clar en seu parlamentària el mateix De Alfonso en una compareixença a la comissió d’afers institucionals el 25 de març del 2015. “En tot moment vaig informar el president [Mas] del contingut de les reunions mantingudes en el desenvolupament de la funció que tenia encarregada”, assegura Gordó.

Segons fonts consultades, l’exconseller -del 2012 al 2015- i exsecretari del Govern -del 2010 al 2012- es reunia “diverses vegades al mes” amb De Alfonso. El director d’Antifrau el tenia com la persona idònia per liderar un gir autonomista, ja que Mas, sempre segons la seva versió, estava disposat a tirar “ palante ” la independència. “Comptaria amb el suport dels empresaris”, sosté el responsable de l’OAC. “Es deixa estimar. Quan jo parlo amb [Ramon] Espadaler [secretari general d’Unió], diu que li sembla una bona idea. Quan ho parlo amb Jordi [Baiget], que no recordo el cognom, el que actualment és secretari [del Govern], em consta que sí”, afegeix posteriorment De Alfonso.

L’estratègia de Gordó no passa només per defensar-se, sinó també per deixar clar que manté la seva “lleialtat absoluta a Catalunya, a les seves llibertats i a Convergència Democràtica de Catalunya”. “Sempre he deixat clar que només la militància de CDC és la que pot canviar els seus òrgans de direcció. Aquest dret fonamental del militant serà exercit de nou properament, ja que el partit celebrarà un important i decisiu congrés aquest juliol”, manté l’exconseller. Una manera de dir que vol tenir un paper protagonista en el conclave a pesar de l’afer.

Plantejaments en privat

“Jo he tingut reunions amb ell. A veure, evidentment, ja ho va dir Alfonso Guerra, et mous i te la fots abans que sortir-ne. Ell calladet, encara que n’hi ha que ja van traient el seu nom, ell calladet. Però ell està encantat. Quan ell sent que li explico això, no em diu que no”, assegura De Alfonso sobre Gordó en la seva conversa amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

El responsable d’Antifrau perfila la persona que hauria d’encarregar-se de bastir ponts entre Catalunya i l’Estat per frenar el procés. “Ha de ser algú diplomàtic, que expliqui les coses bones, que respongui a les coses dolentes, que intenti evitar les discrepàncies, que sàpiga distingir si algú li diu alguna cosa que el molestarà; que sàpiga distingir que si això no té importància per al que s’està negociant, doncs m’evito explicar-li això. Algú que no tingui cap interès darrere, només el bé de la societat. És que clama al cel. Germà Gordó hi està disposat, l’empresa a Catalunya hi està disposada, jo confio també que el govern [espanyol] hi estaria disposat”, diu De Alfonso, que assegura -erròniament- que el 9-N no se celebrarà en cap cas.

En tota la conversa el ministre hi intervé escassament. Es limita a seguir el fil del magistrat, i a escoltar les valoracions que fa Gordó -sempre segons De Alfonso- de la cúpula de Convergència: “Ell reconeix que CDC és ara mateix una casa de bojos. Que hi ha gent (te’n dic els noms: Josep Rull i Francesc Homs) que fonamentalment són els que diuen «El partit està guanyat, l’agost del 2015 ho haurem aconseguit tot...», però que hi ha gent que també diu el contrari: «Això ja ho hem perdut»”.

El director d’Antifrau, en una entrega de Público llançada a la tarda, també va centrar part de la conversa en Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic i expresident de l’Associació de Municipis per la Independència. “El tenim enxampat, enxampat, enxampat”, assegura De Alfonso, que es confessa “a les ordres” de Fernández Díaz. “És un talibà absolut”, valora sobre Vila d’Abadal el cap de files d’Antifrau, que assegura tenir dades sobre despeses personals a càrrec de l’Ajuntament. El ministre li aconsella que porti les informacions a la Fiscalia.

Iniciativa al Congrés

En una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies, el candidat de CDC el 26-J, Francesc Homs, va avançar que proposarà al Congrés una comissió d’investigació per arribar fins al fons de la conversa que implica el ministre de l’Interior. “Estem en un moment de perestroik a”, va assenyalar Homs en referència a la descomposició de la Unió Soviètica, perquè “aquest estat no té continuació possible”. Més tard, en un míting que va tenir lloc a Girona, el candidat va definir de “pornogràfiques” les maniobres de les institucions espanyoles contra CDC.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va cridar a “sumar tots els vots” per fer front als adversaris poderosos. Als de fora, però també als de dins.

stats