CAP AL 26-J

“Això la Fiscalia t’ho afina, fem una gestió”

Nous fragments de la conversa evidencien la conspiració contra dirigents sobiranistes

Nous fragments de la conversa evidencien els plans de De Alfonso i Fernández Díaz.
Laia Vicens / Ferran Casas
23/06/2016
3 min

Barcelona / MadridL’última paraula de la notícia en què el diari Público va publicar la conversa entre el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, era un enigmàtic “continuarà”. Fent efectiu l’avís, ahir el mitjà va difondre nous fragments de la trobada, en què es fa evident de manera molt més explícita com van conspirar per fabricar escàndols de corrupció al voltant de CDC i d’ERC poc abans de la consulta del 9-N. I ho volien fer -és una de les principals novetats- amb la complicitat de la Fiscalia. Almenys així ho revela el titular d’Interior quan diu: “Això la Fiscalia t’ho afina”, davant la calculada prudència de De Alfonso, que avisa que no té cap expedient en ferm sobre Felip Puig o Francesc Homs.

“Si vols que es publiqui, jo em comprometo que es publiqui, però deixa’m que abans tanqui l’expedient”, demana De Alfonso, en relació a una resolució d’Antifrau que comprometria dirigents de Convergència. “Això la Fiscalia t’ho afina, fem una gestió”, respon, taxatiu, Fernández Díaz. No és l’única vegada que el ministre, ara en funcions, apel·la en la conversa al paper de la Fiscalia, un organisme dependent del govern central -és jeràrquica i el fiscal general el nomena el president- però sobre el paper independent. Reiterades vegades Fernández Díaz dóna per descomptat que els donarà un cop de mà. “L’ideal és que vagi al jutjat [enviat per la Fiscalia] i, si surt, ningú sospitarà de la Policia”, diu el titular d’Interior, que també explica que avisarà de tot el fiscal general de l’Estat, aleshores Eduardo Torres-Dulce. “Parlaré amb l’Eduardo i li diré que per una part toca Felip Puig i per l’altra Francesc Homs, dos dels grans talibans”, diu abans de demanar a De Alfonso “agilitzar tant com es pugui” la trobada amb el fiscal d’Anticorrupció Fernando Bermejo per informar-lo també.

Qui n’estava al cas era el mateix Mariano Rajoy. “El president del govern ho sap”, assegura el ministre a De Alfonso. Ahir el cap de l’executiu va negar totes les acusacions.

Que esclatés abans del 9-N

El que planejaven Fernández Díaz i De Alfonso era, presumptament, fabricar un informe des d’Antifrau que impliqués els dirigents independentistes i elevar-lo a la Fiscalia perquè obrís una investigació fent veure que provenia d’investigacions policials. El muntatge passava per un suposat cas de corrupció al voltant d’Homs i Puig -contractes laborals d’alguns familiars- i un altre sobre les adjudicacions del tripartit a l’empresa CESPA, on treballava el germà d’Oriol Junqueras. L’objectiu era que les informacions apareguessin poc abans de la consulta del 9 de novembre del 2014. “És un torpede a la línia de flotació [del procés]”, diu Fernández Díaz, que pressiona De Alfonso perquè tingui enllestit l’informe just després de la reunió, que es va fer el 16 d’octubre del 2014.

Torpedinar el procés era l’objectiu. I De Alfonso, que reivindica la seva espanyolitat dues vegades, admet que “podria ser una arma si el president posa les coses a lloc”.

Fernández Díaz, en la seva croada per posar el focus en el fet que se’l gravés al seu despatx -i no en el que va dir-, va ordenar dimarts una investigació. Va a càrrec de la policia judicial i, segons fonts coneixedores de la seva feina, han descartat que la gravació la fes De Alfonso. A partir d’aquí dues hipòtesis: que hi hagués micròfons al despatx del ministre o que es “monitoritzés” -activant la funció de gravadora- el telèfon del ministre o del director d’Antifrau. Els investigadors es decanten per la segona opció i perquè fos el mòbil de De Alfonso, segons ha pogut saber l’ARA. Expliquen que el telèfon i el despatx del ministre se sotmeten constantment a control.

stats