JxCat i ERC acorden intentar investir Puigdemont a distància

Guanya força l’opció de delegar la lectura del discurs en un dels diputats que sigui al Parlament

Puigdemont i Rovira, dijous, en la manifestació independentista a Brussel·les.
Aleix Moldes / Núria Orriols
10/01/2018
4 min

BarcelonaCarles Puigdemont serà el candidat a la investidura, tot i els dubtes legals que comporta haver-la de fer a distància. ERC ha acceptat que l’única opció de pacte amb JxCat passa per arribar fins al límit amb la interpretació del reglament del Parlament i intentarà una investidura no presencial que saben que portarà a un nou xoc amb l’Estat. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va encapçalar la delegació d’ERC que dimarts a la nit es va reunir a Brussel·les amb el president a l’exili, tal com van avançar ahir RAC1 i Catalunya Ràdio. Esquerra s’ha posat en mans dels seus advocats perquè interpretin quin és el marge legal que hi ha perquè Puigdemont delegui en un altre diputat la lectura del seu discurs d’investidura -l’opció que guanya pes- o perquè expliqui el pla de govern per videoconferència. Segons ERC, esperaran el dictamen dels seus serveis jurídics abans de prendre una decisió definitiva, tot i que comencen a assumir que s’optarà per una d’aquestes dues alternatives.

La fórmula que estudien els independentistes per investir Puigdemont parteix de la base que és la mesa del Parlament la que interpreta el reglament si hi ha dubtes legals. Com que enlloc s’especifica que el candidat ha de ser físicament a l’hemicicle, fonts de JxCat opinen que hi ha marge per interpretar que es pot fer a distància, ja sigui per videoconferència o per delegació.

La diferència entre les dues vies és que per fer la videconferència la mesa hauria d’acordar-ho i preparar l’hemicicle instal·lant-hi una pantalla. Una decisió que podria ser impugnada abans al Tribunal Constitucional, segons apunten fonts jurídiques, abans del ple. En canvi, la intervenció d’un altre diputat en nom de Puigdemont -que entraria el seu discurs per escrit al Parlament- permetria al president sembrar el dubte sobre el seu retorn fins al final. “El president del Parlament només ha d’anunciar quin és el candidat amb més suports després de la ronda de contactes”, afirmen fonts de JxCat. No caldria, doncs, cap acord previ de la mesa, tot i que amb tota probabilitat no es lliuraria de pronunciar-se el mateix dia de la investidura. Aleshores, com va passar el 6 i 7 de setembre, l’oposició podria demanar que es reconsiderés la decisió. En aquest cas, el TC probablement no podria suspendre preventivament el ple, però tot fa pensar que el cas acabaria als tribunals per la impugnació d’un grup parlamentari o del govern espanyol. A més, per ser president, Puigdemont necessita que el rei signi el seu nomenament, un fet que fonts parlamentàries veuen improbable si hi ha un xoc judicial.

Qui no té cap problema amb la investidura a distància és la CUP, que descarta contribuir a noves eleccions. El que no acceptaran, però, és un retorn a l’autonomisme. Ahir, el diputat Carles Riera va insistir a ERC i a JxCat que es comprometin amb la via unilateral.

Majoria a la mesa

La conformació de la mesa, per tant, serà clau. A Brussel·les, Rovira i Puigdemont també van pactar que la mesa del Parlament no perdi la majoria independentista. El president de la cambra serà nomenat pels republicans, als quals pertoquen dues cadires, que, sumades a les dues de JxCat, comportarien el control de l’òrgan de govern parlamentari. Ciutadans, amb dos representants, i el PSC, amb un, els acompanyarien. L’únic canvi que hi pot haver fins al dia 17 de gener, data de constitució del Parlament, és la possible incorporació de la CUP a la mesa. Dissabte decidiran si accepten l’oferiment d’ERC i JxCat.

I qui presidirà el Parlament? En la reunió de dimarts no es van tancar noms, però va quedar clar que la decisió dependrà del criteri dels advocats. Carme Forcadell només repetirà com a presidenta de la cambra si no s’ha de tornar a forçar la legalitat. La seva situació processal -en llibertat sota fiança- la fa vulnerable a la decisió del Tribunal Suprem, que podria interpretar que reincideix en els delictes pels quals se la investiga. Dilluns el diputat electe d’ERC Roger Torrent va deixar en mans dels lletrats del Parlament la decisió sobre la investidura a distància. De moment, però, Esquerra no ha explicat si demanarà un informe al gabinet jurídic de la cambra catalana, tot i que fonts republicanes estan convençudes que aquest informe s’acabarà fent, ja sigui per petició d’algun grup o d’ofici. Ahir es van reunir els lletrats, que segons ha pogut saber l’ARA estan pendents que els hi pugui arribar una petició en aquest sentit.

A Brussel·les també va quedar clar que el vicepresident del Govern tornarà a ser Oriol Junqueras, tot i que Marta Rovira també podria entrar en l’executiu. Els republicans confien que Junqueras pugui sortir de la presó, i creuen que exercir un càrrec el beneficiaria. Fonts del partit assumeixen, però, que el Suprem podria impedir-li fer de vicepresident i Rovira seria una alternativa com a consellera en cap.

Quins articles del reglament del Parlament entrarien en joc?

146.1 : La investidura del president de la Generalitat comença amb la lectura, feta per un dels secretaris, de la resolució del president del Parlament en què proposa un candidat a la presidència. A continuació, el candidat presenta, sense limitació de temps, el programa de govern i sol·licita la confiança del Ple. Llevat que el president del Parlament consideri oportú de suspendre la sessió durant un temps no superior a les vint-i-quatre hores, hi intervé després un representant de cada grup parlamentari, durant trenta minuts cadascun.

37.3 : Correspon a la mesa adoptar les decisions que requereixen les tramitacions parlamentàries, en cas de dubte o de llacuna reglamentària.

83.1 : Els diputats que han demanat la paraula per intervenir en un mateix sentit poden cedir-se el torn l’un a l’altre. Comunicant-ho prèviament al president, i per a un debat o un tràmit concret, qualsevol diputat amb dret a parlar pot ésser substituït per una altra persona del mateix grup.

115 : [En el procediment legislatiu comú]: El tràmit d’audiència [en comissió] s’ha de substanciar preferentment per via presencial o per videoconferència.

stats